Location–allocation of community centers using goal programming and GIS–AHP: Evidence from syria
Hedef programlama ve GIS–AHP kullanılarak toplum merkezlerının yer–tahsıs problemı: Surıye örneğı
  1. Tez No: 995262
  2. Yazar: ABDULHAMİT ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN METE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Allakasyon problem, Tahsis, Yer seçimi problemi, Allocation problem, Allocation, Site selection problem
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu Bu tez, insani topluluk altyapısının planlanması amacıyla Yer Seçimi–Atama Problemi (YSAP) kapsamında Hedef Programlama (HP) tabanlı bir çerçeve geliştirmektedir. Çalışma, YSAP formülasyonu, HP türü, belirsizliğin ele alınışı ve doğrulama yöntemlerine göre sınıflandırılmış 48 HP tabanlı YSAP çalışmasının kapsamlı incelemesiyle başlar. Bulgular, ağırlıklı ve bulanık HP yaklaşımlarının baskın olduğunu; buna karşın topluluk altyapısı ve sosyal hizmet uygulamalarının, açık eşitlik (adalet) ölçütlerinin ve çatışma bağlamlı çalışmaların sınırlı kaldığını göstermektedir. Bu boşlukları gidermek üzere önerilen çerçeve, mesafe ve kapsama modellemesi için Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve paydaş hedef ağırlıklarının belirlenmesi için Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) yöntemini entegre eder. Yöntem, Suriye'nin İdlib bölgesindeki topluluk merkezi planlamasında; 16 alt bölgeden 325 yararlanıcı ve kilit paydaş verileriyle test edilmiştir. Ağırlıklı ve Öncelikli HP'ye dayalı karma tamsayılı modeller, kapsama, maliyet ve altyapı nitelikleri arasında denge kurar. Sonuçlar, öncelik yapılarının etkin ağ tasarımlarını ve kapsama–maliyet–hizmet kalitesi ödünleşimlerini açık biçimde ortaya koyduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis develops a Goal Programming (GP)–based framework for Location–Allocation Problems (LAPs) for humanitarian community infrastructure planning. It begins with a review of 48 GP–LAP studies, classified by domain, LAP formulation, GP variant, uncertainty treatment, and validation. It shows that weighted and fuzzy GP models dominate, while applications to community infrastructure and social services, explicit equity considerations, and conflict settings are limited. These gaps motivate a GP–LAP framework for crisis contexts. Building on the review, the framework integrates Geographic Information Systems (GIS) for distance and coverage modelling with the Analytic Hierarchy Process (AHP) to derive stakeholder goal weights. It is applied to community-centre planning in Idlib, Syria, using data from 325 beneficiaries and key informants across 16 sub-districts. Mixed-integer LAP models based on Weighted and Preemptive Goal Programming balance coverage, establishment and operating costs, and infrastructure attributes such as energy reliability, storage, and safe, inclusive spaces. Results show how priority structures generate efficient network designs, clarify trade-offs among coverage, cost, and service quality, and support robust, context-appropriate configurations in conflict-affected regions.