Sistemik izotretinoin tedavisinin kornea üzerine olan etkilerinin kornea topografisi ve speküler mikroskopi ile incelenmesi
Investigation of the effects of systemic isotretinoin treatment on the cornea using corneal topography and specular microscopy
  1. Tez No: 995273
  2. Yazar: DEMET SÜSOY KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENDER ŞENER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: izotretinoin, kornea topografisi, speküler mikroskopi, akne vulgaris, isotretinoin, corneal topography, specular microscopy, acne vulgaris
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sistemik izotretinoin tedavisinin kornea üzerine olan etkilerinin kornea topografisi ve speküler mikroskopi ile kantitatif olarak incelenmesidir. Gereç-Yöntem: Çalışmaya 03.10.2024 ile 20.06.2025 tarihleri arasında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversite Hastanesi Dermatoloji Kliniğine başvurup günde 0,5-0,7 mg/kg (toplam kümülatif doz > 120 mg/kg) oral izotretinoin tedavisi başlanan yeni tanı almış akne vulgaris hastaları dahil edildi. Hastalar, izotretinoin tedavisi öncesinde ve tedavinin 3. ve 6. aylarında olmak üzere düzeltilmiş en iyi görme keskinliği, biyomikroskopi ile ön segment ve fundus muayenesini içeren oftalmolojik değerlendirme yapılarak göz hastalıkları kliniğinde aynı hekim tarafından değerlendirildi ve hastaların Pentacam kornea topografisi ve temassız speküler mikroskopi ölçümleri yapıldı. Bu prospektif çalışmaya 35 akne vulgaris hastasının 69 gözü dahil edildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 21,61±4,31 (14-35) yıldır. Hücre alanının değişkenlik katsayısında (CV) tedavi öncesi ile tedavi sonrası 3. ay ve tedavi öncesi ile tedavi sonrası 6. ay ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir artış mevcuttu (p < 0,05). Hekzagonal hücre oranında (HEX), tedavi öncesi ile tedavi sonrası 3. ay ve tedavi öncesi ile tedavi sonrası 6. ay ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı azalma mevcuttu (p < 0,05). Santral kornea kalınlığında (SKK), tedavi öncesi ile tedavinin 3. ay ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı değişiklik olmazken tedavi öncesi ile tedavi sonrası 6. ay arasında ve tedavinin 3. ayı ile 6. ayı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir azalış izledik (p < 0,05). Endotel hücre yoğunluğu (ECD) ve ortalama hücre alanı (AVG) değerlerinde tedavi öncesi ve tedavi sürecindeki ölçümler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik izlenmedi. Pentacam topografi cihazı ile yapılan ölçümlerde kornea ön yüzeyi maksimum keratometri (Kmax front) değerinde tedavi öncesi ile tedavi sonrası 3. ay arasında ve tedavi öncesi ile tedavi sonrası 6. ay ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı artış mevcuttu (p < 0,05). Yüzey varyans indeksinde (ISV) tedavi öncesi ile tedavinin 6. ayı arasında anlamlı bir artış mevcuttu (p < 0,05). Minimum eğrilik yarıçapında (Rmin) tedavi öncesi ile 3. ve 6. ay ölçümleri arasında anlamlı bir azalma mevcuttu (p < 0,05) Ortalama pakimetrik progresyon indeksinde (PPI avg) tedavi öncesi ile tedavinin 6. ayı arasında anlamlı bir azalma mevcuttu (p < 0,05). Keratokonus indeksi (KI), Yükseklik sapma indeksi (IHD) , Santral keratokonus indeksi (CKI), Yükseklik asimetri indeksi (IHA) ve Dikey asimetri indeksi (IVA), değerlerinde tedavi öncesi ve tedavi sürecindeki ölçümler arasında istatistiksel olarak anlamlı değişiklik izlenmedi (p > 0,05). Sonuç: Sistemik izotretinoin tedavisi SKK'da azalmaya neden olmuştur. Sistemik izotretinoin tedavisi endotel hücrelerinde HEX oranını düşürerek polimorfizme CV'de artış yaparak polimegatizme neden olmuştur. Sistemik izotretinoin Pentacam topografi indekslerinden ISV'de ve Kmax front değerinde anlamlı artış yaparken Rmin ve PPI avg'de anlamlı azalma yapmıştır. Bu değişikliklere bakılarak ilacın kornea kırıcılığını arttırdığı ve kornea yüzeyini düzensizleştirdiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study examines the effects of systemic isotretinoin treatment on the cornea using corneal topography and specular microscopy. Material-method: The study included newly diagnosed acne vulgaris patients who presented to the Dermatology Clinic of Tokat Gaziosmanpaşa University Hospital between October 3, 2024, and June 20, 2025, and were started on oral isotretinoin treatment at 0,5-0,7 mg/kg daily (total cumulative dose > 120 mg/kg). Patients underwent a complete ophthalmological evaluation by the same physician at the ophthalmology clinic before isotretinoin treatment and at 3 and 6 months of treatment, including corrected best visual acuity, biomicroscopic anterior segment and fundus examination. Pentacam corneal topography and non-contact specular microscopy measurements were also performed on the patients. This prospective study included 69 eyes of 35 acne vulgaris patients. Findings: The mean age of the patients was 21,61±4,31 (14-35) years. There was a statistically significant increase in the coefficient of variability (CV) between pre-treatment and 3-month and pre-treatment and 6-month measurements (p < 0,05). There was a statistically significant decrease in the hexagonal cell ratio (HEX) between pre-treatment and 3-month and pre-treatment and 6-month measurements (p < 0,05). While there was no statistically significant change in central corneal thickness (CCT) between pre-treatment and 3-month measurements, we observed a statistically significant decrease between pre-treatment and 6-month measurements and between 3-month and 6-month measurements (p < 0,05). No statistically significant change was observed in ECD and AVG values between pre-treatment and treatment measurements. Measurements made with the Pentacam topography device showed a statistically significant increase in the maximum keratometry (Kmax front) value of the corneal front surface between pre-treatment and 3 months, and between pre-treatment and 6 months (p < 0,05). The surface variance index (ISV) also showed a statistically significant increase between pre-treatment and 6 months of treatment (p < 0,05). The minimum radius of curvature (Rmin) showed a statistically significant decrease between pre-treatment and 3 and 6 months of treatment (p < 0,05). The mean pachymetric progression index (PPI avg) showed a statistically significant decrease between pre-treatment and 6 months of treatment (p < 0,05). No statistically significant changes were observed between pre-treatment and treatment measurements in the Vertical Asymmetry Index (IVA), Keratoconus Index (KI), Central Keratoconus Index (CKI), Height Asymmetry Index (IHA), and Height Deviation Index (IHD) values (p > 0,05). Results: Systemic isotretinoin treatment caused a decrease in corneal corneal thickness (CCT). Systemic isotretinoin treatment reduced the HEX ratio in endothelial cells, leading to polymorphism and an increase in CV, resulting in polymegatism. Systemic isotretinoin significantly increased the ISV and Kmax frontal values in the Pentacam topography indices, while significantly decreasing Rmin and PPI avg. Based on these changes, it can be said that the drug increases corneal refractive error and irregularizes the corneal surface.