Triple negatif meme kanseri olgularında tümörlü dokudaki galectin-3 düzeyi prognozu öngörmede kullanılabilir mi?
Can galectin3 expression in tumor tissue in triple-negative breast cancer?
  1. Tez No: 995327
  2. Yazar: SAİD BUĞRA TAŞKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE KIZILTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Triple negatif meme kanseri, Galectin-3, Prognoz, Triple negative breast cancer, Galectin-3, Prognosis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Triple negatif meme kanseri, invaziv meme kanserinin agresif biyolojik davranış gösteren moleküler bir alt tipidir. Bu çalışmanın amacı, triple negatif meme kanseri tanılı hastalarda tümör dokusunda Galectin-3 ekspresyon düzeyini immünohistokimyasal yöntemle değerlendirerek, Galectin-3 ekspresyonu ile klinikopatolojik özellikler ve prognostik sonlanımlar (genel sağkalım, metastaz gelişimi ve nüks durumu) arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ayrıca Galectin-3 ekspresyonunun hastalık prognozunu öngörmedeki potansiyel rolünün ve prognostik bir biyobelirteç olarak klinik kullanım değerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 2012 Ocak ile 2025 Aralık tarihleri arasında Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Etlik Şehir Hastanesi Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji kliniklerinde opere edilen, 18–80 yaş arası, evre I–IIIC triple negatif meme kanseri tanılı toplam 92 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, komorbiditeleri, patolojik bulguları (ER, PR, HER2, Ki-67, lenfovasküler ve perinöral invazyon, Miller–Payne skorları) ve takip verileri (nüks, metastaz, mortalite, hastalıksız sağkalım ve genel sağkalım) kaydedilmiştir. Galectin- 3 ekspresyonu, formalinle fikse parafin bloklardan elde edilen kesitlerde immünohistokimyasal boyama sonrası Allred skorlama sistemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 92 hastanın ortalama yaşı 57,15 ± 14,40 yıl olup, ortalama takip süresi 27,46 ± 22,72 ay olarak saptandı. Takip sürecinde hastaların %4,3'ünde lokal nüks ve %9,8'inde mortalite geliştiği görüldü. Galectin-3 ile hastaların %51,1'inde boyanma saptanmazken, pozitif olgularda farklı şiddet ve yaygınlık düzeylerinde ekspresyon izlendi. Mortalite gelişen hastalarda Galectin-3 boyanma şiddeti, yaygınlığı ve Allred toplam skorları anlamlı olarak daha yüksek bulundu (sırasıyla p=0,023; p=0,008; p=0,010). Tek değişkenli lojistik regresyon analizinde Galectin-3 şiddet, yaygınlık ve Allred skorlarının mortalite ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğu saptandı (sırasıyla OR=2,10; OR=1,88; OR=1,45). ROC analizinde Galectin-3 şiddet, yaygınlık ve Allred skorlarının mortaliteyi öngörmede orta düzey prognostik performans gösterdiği belirlendi (AUC sırasıyla 0,714; 0,749; 0,745). Kaplan–Meier analizinde yüksek Galectin-3 yaygınlık ve Allred skoruna sahip hastalarda genel sağkalım ve hastalıksız sağkalım sürelerinin anlamlı olarak daha kısa olduğu saptandı (sırasıyla p=0,018 ve p=0,006). Sonuç: Bu çalışmada, triple negatif meme kanseri hastalarında tümör dokusunda artmış Galectin-3 ekspresyonunun mortalite ve daha kısa sağkalım süreleri ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğu gösterilmiştir. Özellikle Galectin-3 yaygınlık ve Allred toplam skorlarının mortaliteyi öngörmede ve yüksek riskli hastaların belirlenmesinde orta düzey prognostik performans sergilediği saptanmıştır. Bu bulgular, Galectin-3'ün triple negatif meme kanserinde potansiyel bir prognostik biyobelirteç olarak klinik karar süreçlerine katkı sağlayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Triple-negative breast cancer is a molecular subtype of invasive breast cancer that exhibits aggressive biological behavior. The aim of this study is to evaluate Galectin-3 expression levels in tumor tissue using immunohistochemical methods in patients diagnosed with triple-negative breast cancer, and to investigate the relationship between Galectin-3 expression and clinical-pathological characteristics and prognostic outcomes (overall survival, metastasis development, and recurrence status). Additionally, the potential role of Galectin-3 expression in predicting disease prognosis and its clinical utility as a prognostic biomarker will be determined. Materials and Methods: The study included a total of 92 patients aged 18–80 years with stage I–IIIC triple-negative breast cancer who underwent surgery at the General Surgery and Surgical Oncology clinics of Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital and Etlik City Hospital. The patients' demographic characteristics, comorbidities, pathological findings (ER, PR, HER2, Ki-67, lymphovascular and perineural invasion, Miller–Payne scores), and follow-up data (recurrence, metastasis, mortality, disease-free survival, and overall survival) were recorded. Galectin-3 expression was evaluated using Allred scoring after immunohistochemical staining on sections obtained from formalin-fixed paraffin blocks. Results: The mean age of the 92 patients included in the study was 57.15 ± 14.40 years, and the mean follow-up period was determined to be 27.46 ± 22.72 months. During follow-up, local recurrence developed in 4.3% of patients and mortality in 9.8%. In the immunohistochemical evaluation of galectin-3, staining was not detected in 51.1% of patients, while expression was observed at varying levels of intensity and prevalence in positive cases. Mortality rates were significantly higher in patients with increased Galectin-3 staining intensity, prevalence, and Allred total scores (p=0.023, p=0.008, p=0.010, respectively). In univariate logistic regression analysis, Galectin-3 intensity, spread, and Allred scores were found to be 15 significantly associated with mortality (OR=2.10, OR=1.88, OR=1.45, respectively). ROC analysis revealed that Galectin-3 intensity, prevalence, and Allred scores demonstrated moderate prognostic performance in predicting mortality (AUC values of 0.714, 0.749, and 0.745, respectively). Kaplan–Meier analysis revealed that patients with high Galectin-3 levels and Allred scores had significantly shorter overall survival and disease-free survival times (p=0.018 and p=0.006, respectively). Conclusion: This study demonstrated that increased Galectin-3 expression in tumor tissue is significantly associated with mortality and shorter survival times in patients with triple-negative breast cancer. In particular, Galectin-3 expression and Allred total scores have been found to demonstrate moderate prognostic performance in predicting mortality and identifying high-risk patients. These findings suggest that Galectin-3 may contribute to clinical decision-making processes as a potential prognostic biomarker in triple-negative breast cancer.