HRT-FET sikluslarında transfer öncesi ölçülen hormon değerlerinin gebelik sonuçları ile ilişkisinin incelenmesi
Evaluation of the relationship between pre-transfer hormone levels and pregnancy outcomes in HRT-prepared frozen embryo transfer cycles
- Tez No: 995328
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM MORALOĞLU TEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: donma-çözme embriyo transferi, endometrial hazırlık, östrodiol, progesteron
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Endometrial hazırlık, yardımcı üreme tedavilerinde (ART) başarılı dondurulmuş embriyo transferi (FET) için kritik bir adımdır. Klinik uygulamada luteal faz desteği için çeşitli endometrial hazırlık stratejileri kullanılmaktadır. Literatürdeki güncel veriler HRT protokolleri arasında anlamlı bir fark olmadığını ortaya koymaktadır. HRT-FET sikluslarında transfer günü düşük serum progesteron seviyelerini kötü gebelik sonuçları ile ilişkilendirmiştir. Literatürde, endometrium reseptivite penceresinin daha düşük östrojen seviyelerinde uzun süre açık kalacağını, ancak yüksek östrojen seviyelerinde yüksek doz östrojenin apoptotik ve anti- proliferatif etkileri nedeniyle hızla kapanacağını öne süren çalışmalar da mevcuttur. Bu çalışmanın amacı, HRT (hormon replasman tedavisi) ile endometrial hazırlık yapılan dondurulmuş embriyo transferi (FET) sikluslarında, transfer gününden önceki gün ölçülen serum östradiol (E2) ve progesteron (P4) düzeylerinin gebelik sonuçları ile ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, 2019 yılı Mart ve 2024 yılı aralık ayları arasında Üremeye Yardımcı Tedavi ve Eğitim Merkezinde FET siklusu ile embriyo transferi uygulanan 204 hastanın 227 siklusu dahil edilerek retrospektif kohort tasarımında gerçekleştirildi. Tüm katılımcıların embriyo transfer tarihi, embriyo dondurmadan önce kullanılan ovulasyon indüksiyon yöntemi, transfer edilen embriyo sayısı, transfer edilen embriyo kalitesi, transfer günü endometrium kalınlığı kaydedildi. Her siklus transfer gününden 1 gün önce bakılan serum progesteron ve estradiol değeri kaydedildi. Gebelik sonuçları temel olarak beta hCG pozitifliği ve negatifliği olarak ikiye ayrıldı. Beta hCG pozitif olan grup biyokimyasal gebelik, anembriyonik gebelik, abortus, ektopik gebelik, canlı doğum ve devam eden eden gebelik olarak gruplara ayrıldı. Elde edilen veriler ileri düzey istatistiksel analizler ile değerlendirildi. 12 Bulgular: Beta-HCG durumuna göre transfer gününden 1 gün önce değerlendirilen E2 değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p=0,003). E2 değişkeninin kesim noktası (cut-off point) 331,0 olarak tespit edilmiştir. Beta-HCG durumuna göre P4 değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Canlı doğum ile sonuçlanan sikluslar olumsuz gebelik sonuçları ile karşılaştırıldığında E2 ve P4 değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Devam eden gebeliği olan sikluslar olumsuz gebelik sonuçları ile karşılaştırıldığında E2 ve P4 değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Bu çalışma, FET sikluslarında transfer gününe yakın yüksek estradiol düzeylerinin sanıldığının aksine olumsuz değil, olumlu etkiler gösterebileceğini; progesteron düzeylerinin ise kritik eşiklere düşmedikçe belirgin fark oluşturmayabileceğini ortaya koymuştur. Hormon profili, embriyo kalitesi ve endometrial reseptivite birlikte değerlendirilerek daha kişiselleştirilmiş FET stratejileri geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Endometrial preparation is a critical step for successful frozen–thawed embryo transfer (FET) in assisted reproductive technologies (ART). Various strategies are used for luteal phase support in clinical practice. Current evidence suggests no significant differences in pregnancy outcomes among commonly used hormone replacement therapy (HRT) regimens. Previous studies have associated low serum progesterone levels on the day of FET with poorer pregnancy outcomes. Additionally, some studies propose that the window of endometrial receptivity remains open longer with lower estrogen levels, whereas high estrogen exposure may shorten this window due to apoptotic and anti- proliferative effects. The aim of this study was to investigate the relationship between serum estradiol (E2) and progesterone (P4) levels measured one day before embryo transfer (the 5th day of progesterone supplementation) and pregnancy outcomes in FET cycles prepared with HRT. Materials and Methods The study was designed as a retrospective cohort and included 227 frozen embryo transfer (FET) cycles from 204 patients who underwent embryo transfer at the Assisted Reproduction and Training Center between March 2019 and December 2024. For all participants, the embryo transfer date, the ovarian stimulation protocol used prior to embryo cryopreservation, the number and quality of transferred embryos, and endometrial thickness on the day of transfer were recorded. Serum progesterone and estradiol levels measured one day before embryo transfer were documented for each cycle. Pregnancy outcomes were primarily classified as β-hCG positive or β-hCG negative. The β-hCG positive group was further categorized as biochemical pregnancy, anembryonic pregnancy, 14 miscarriage, ectopic pregnancy, live birth, and ongoing pregnancy. All collected data were analyzed using advanced statistical methods. Results: A statistically significant difference was detected in serum estradiol (E2) levels measured one day before embryo transfer according to β-hCG status (p = 0.003). The cut-off value for E2 was identified as 331.0 pg/mL. No statistically significant difference was observed in serum progesterone (P4) levels according to β- hCG status (p> 0.05). When cycles resulting in live birth were compared with those ending in adverse pregnancy outcomes, no statistically significant differences were found in E2 or P4 levels (p> 0.05). Similarly, when cycles with ongoing pregnancy were compared with those resulting in adverse pregnancy outcomes, no statistically significant differences were detected in E2 or P4 levels (p> 0.05). Conclusion: This study suggests that higher estradiol levels close to the day of embryo transfer in FET cycles may have favorable—not detrimental—effects on pregnancy outcomes. Progesterone levels, on the other hand, appear not to influence outcomes unless they fall below critical threshold values. A more individualized approach to FET planning should integrate hormonal profiles together with embryo quality and endometrial receptivity parameters.