Dahiliye yoğun bakım ünitesinde sepsis ve septik şok nedenli yatan hastaların klinik, laboratuvar bulguları, hastalık şiddet skorları ile mortalite arasındaki ilişki ve birbirine üstünlüğünün incelenmesi
Investigation of the relationship and superiority between clinical and laboratory findings, disease severity scores, and mortality in patients admitted to the internal medicine intensive care unit due to sepsis and septic shock
  1. Tez No: 995329
  2. Yazar: ALP SEYHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAMİL GÖNDEREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sepsis, Septik şok, Crp/Albumin, Nötrofil/Lenfosit, APACHE II, Mortalite, Sepsis, Septic shock, CRP/Albumin, Neutrophil/Lymphocyte, APACHE II, Mortality
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sepsis, vücudun enfeksiyona karşı göstermiş olduğu düzensiz immünolojik yanıt sonrasında ortaya çıkan hayatı tehdit eden organ yetmezliği sendromudur. Hastalar çoklu organ yetmezliği ve artmış mortalite riski nedeni ile yoğun bakımda takip edilmelidir. Hastaların prognozunu tahmin etmek için çeşitli skorlamalar geliştirilmiştir. Klinik parametreler ve vital bulguları için skorlamaların yanında inflamatuar belirteçler de kullanılmaktadır. Yoğun bakım ünitesinde kullanılan ve sepsis ve septik şoktaki hastaların prognozlarını tahmin etmeye yardımcı olan birbirine üstünlüğü literatürde yeterince çalışılmamıştır. Bu çalışmanın amacı iç hastalıkları yoğun bakım ünitesinde sepsis ve septik şok nedeni ile yatmış olan hastaların klinik, laboratuvar bulguları ve skorlama sistemleri kullanılarak 28 günlük sağ kalım ve ölüm üzerine etki eden faktörlerin incelenmesi ve mortalite öngörücü olarak kullanılan parametrelerin birbirine üstünlüğünün değerlendirilmesidir. Yöntem: Nisan 2022-Mayıs 2024 tarihleri arasında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesine 24 saatten uzun süre yatan ve sepsis 3.0 tanı kriterlerini karşılayan 18 yaş ve üzerinde olan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri kaydedildi, yatış gününe ait klinik ve laboratuvar verilerinden APACHE II, SAPS2, SOFA, Albumin/Fibrinojen, CRP/Albumin oranı ve Nötrofil/Lenfosit oranları hesaplandı. Tüm veriler IBM SPSS Statistics Standard Concurrent User V 26 (IBM Corp.,Armonk, New York, ABD) istatistik paket programına girildi. Hastalar sağ kalan ve ölen olmak üzere iki gruba ayrıldı ve verileri karşılaştırıldı. Oranların mortaliteyi öngörücü gücü ve birbirine üstünlüğü kıyaslandı. Tanımlayıcı istatistikler birim sayısı (n), yüzde (%), ortalama ± standart sapma ve medyan (min-max) şeklinde verildi. Normal dağılan değişkenler student t test, normal dağılmayan değişkenler Mann Whitney U testi ile analiz edildi. Kategorik değişkenler Pearson testi ile analiz edildi. Sürekli değişkenlerin incelenmesinde Spearman rho korelasyon, iki ya da daha fazla testin tanı performanslarının kıyaslanması için“Roc Curve”analiz yönteminden yararlanıldı. İstatistiksel anlamlılık p<0.05 olması kabul edildi. Bulgular: İç hastalıkları yoğun bakım ünitesine Nisan 2022-Mayıs 2024 tarihleri arasında yatan 513 hastadan 277'si septik şok nedeni ile kabul edilmiştir. Çalışmaya dahil edilme kriterlerini taşıyan 200 hasta alınmıştır. Hastaların yaş ortalaması 69,15±15,44 yıl, medyan yaşı 69,5(21-105) yıl, %45'i (n=90) kadın cinsiyetti. Yoğun bakım ünitesine kabul edildikleri servisler bakımından hastaların %42'si(n=84) acil servisten, %29'u (n=58) yatan hasta servislerinden, %24'ü (n=48) birinci basamak yoğun bakım ünitesinden, %5'i (n=10) ise dış merkezden kabul edildi. Eşlik eden kronik hastalıkları %53,5'inde (n=107) hipertansiyon, %34'ünde (n=68) diabetes mellitus, %18,5'inde (n=37) KOAH, %21,5'inde(n=43) kalp yetmezliği, %27,5'inde (n=55) koroner arter hastalığı, %39,5'inde(79) malignite ve %30'unda (n=60) nörolojik hastalıktı. En sık görülen enfeksiyon odağı solunum sistemiydi. CRP/Albümin oranı kesme değeri ≤8,67 alındığında mortaliteyle istatistiksel anlamlı ilişkili bulunmuş olup eğri altında kalan alan 0,650 saptanmıştır.(p=0,001) Nötrofil/Lenfosit oranı, Albümin/Fibrinojen oranı ve CRP/Albümin oranının mortalite öngörüsündeki performansları ROC eğrisi ile değerlendirilmiştir. Nötrofil/Lenfosit oranı için hesaplanan eğri altında kalan alan(AUC) değeri 0,529 olup, istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=0,494). Albümin/Fibrinojen oranı için elde edilen AUC değeri 0,581 olup, istatistiksel olarak sınırda anlamlı bulunmuştur (p=0,044) ancak spesifitesi düşük olduğu için tek başına güvenilir bir belirteç olarak değerlendirilemez. CRP/Albümin oranı mortalite öngörüsünde en güçlü parametre olmuştur. AUC değeri 0,650 olup, istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,01). Kesme değeri ≤8,67 olarak belirlendiğinde, sensitivite %78,41 ve spesifite %50,0 olarak saptanmıştır. Bu bulgular, CRP/Albümin oranının diğer parametrelere kıyasla mortaliteyi öngörmede daha güvenilir ve klinik olarak daha kullanışlı bir biyobelirteç olabileceğini düşündürmektedir. APACHE II, SOFA skorlamalarındaki yükseklikler artmış mortalite ile ilişkili bulundu. Sonuç: İlk 24 saatteki APACHE II, SOFA ve CRP/Albumin oranı yüksekliği 28 günlük mortalitedeki artışla ilişkili saptanmıştır. Mortalite öngörüsünde Nötrofil/Lenfosit oranının anlamlı bir katkısı olmadığı, Albümin/Fibrinojen oranının sınırlı bir değeri olduğu, CRP/Albümin oranının istatistiksel olarak anlamlı ve klinik açıdan daha güçlü bir belirteç olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: Sepsis is a life-threatening organ failure syndrome that occurs following an abnormal immune response to infection. Patients should be monitored in intensive care due to multiple organ failure and increased mortality risk. Various scoring systems have been developed to predict patient prognosis. In addition to scoring systems for clinical parameters and vital signs, inflammatory markers are also used. The superiority of scoring systems used in intensive care units to help predict the prognosis of patients with sepsis and septic shock has not been sufficiently studied in the literature. The aim of this study is to examine the factors affecting 28-day survival and mortality using clinical and laboratory findings and scoring systems in patients admitted to the internal medicine intensive care unit due to sepsis and septic shock and to evaluate the superiority of the parameters used as predictors of mortality. Methods: Patients aged 18 years and older who were hospitalized for more than 24 hours in the Internal Medicine Intensive Care Unit of Atatürk Training and Research Hospital, İzmir Katip Çelebi University, between April 2022 and May 2024 and who met the sepsis 3.0 diagnostic criteria were included in the study. The patients' demographic characteristics were recorded, and APACHE II, SAPS2, SOFA, Albumin/fibrinogen, CRP/Albumin ratio, and Neutrophil/Lymphocyte ratios were calculated from the clinical and laboratory data on the day of admission. All data were entered into the IBM SPSS Statistics Standard Concurrent User V 26 (IBM Corp., Armonk, New York, USA) statistical package program. Patients were divided into two groups, survivors and deceased, and their data were compared. The predictive power of the ratios for mortality and their superiority over each other were compared. Descriptive statistics were given as number of units (n), percentage (%), mean ± standard deviation, and median (min-max). Normally distributed variables were analyzed using the Student's t-test, and non-normally distributed variables were analyzed using the Mann Whitney U test. Categorical variables were analyzed using the Pearson test. Spearman's rho correlation was used to examine continuous variables, and the ROC curve analysis method was used to compare the diagnostic performance of two or more tests. Statistical significance was set at p<0.05. Findings: Of the 513 patients admitted to the internal medicine intensive care unit between April 2022 and May 2024, 277 were admitted due to septic shock. A total of 200 patients who met the inclusion criteria were included in the study. The mean age of the patients was 69.15±15.44 years, the median age was 69.5 (21-105) years, and 45% (n=90) were female. In terms of the departments from which they were admitted to the intensive care unit, 42% (n=84) of patients were admitted from the emergency department, 29% (n=58) from inpatient departments, 24% (n=48) from the primary intensive care unit, and 5% (n=10) from external centers. The accompanying chronic diseases were hypertension in 53.5% (n=107), diabetes mellitus in 34% (n=68), COPD in 18.5% (n=37), heart failure in 34% (n=68), coronary artery disease in 27.5% (n=55), and chronic kidney disease in 39% (n=55). (n=37) had COPD, 21.5% (n=43) had heart failure, 27.5% (n=55) had coronary artery disease, 39.5% (n=79) had malignancy, and 30% (n=60) had neurological disease. The most common site of infection was the respiratory system. When the CRP/Albumin ratio cutoff value was ≤8.67, it was found to be statistically significantly associated with mortality, with an area under the curve of 0.650. (p=0.001) The performance of the neutrophil/lymphocyte ratio, albumin/fibrinogen ratio, and CRP/albumin ratio in predicting mortality was evaluated using the ROC curve. The area under the curve (AUC) value calculated for the neutrophil/lymphocyte ratio was 0.529, which was not statistically significant (p=0.494). The AUC value obtained for the albumin/fibrinogen ratio was 0.581, which was found to be borderline statistically significant (p=0.044) but cannot be considered a reliable marker on its own due to its low specificity. The CRP/Albumin ratio was the strongest parameter in predicting mortality. The AUC value was 0.650 and was found to be statistically significant (p<0.01). When the cutoff value was determined as ≤8.67, sensitivity was found to be 78.41% and specificity was found to be 50.0%. These findings suggest that the CRP/Albumin ratio may be a more reliable and clinically useful biomarker for predicting mortality compared to other parameters. Elevated APACHE II and SOFA scores were found to be associated with increased mortality. Conclusion: Elevated APACHE II, SOFA, and CRP/albumin ratios within the first 24 hours were associated with increased 28-day mortality. It was found that the neutrophil/lymphocyte ratio did not contribute significantly to mortality prediction, the albumin/fibrinogen ratio had limited value, and the CRP/albumin ratio was a statistically significant and clinically more powerful marker.