Türkiye'de yaşayan triatletlerin beslenme alışkanlıklarının yarış performansına etkisi
The effects of nutritional habits on race performance among triathletes in Türkiye
  1. Tez No: 995412
  2. Yazar: NİLÜFER DERBENT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRSEN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlıklı beslenme, Spor performansı, Spor yarışmaları, Healthy nutrition, Athletic performance, Sport competitions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, triatletlerin antrenman ve yarış dönemlerinde uyguladıkları beslenme alışkanlıklarını yarış performansları üzerindeki etkilerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Bir orta mesafe triatlon yarışına katılan 120 triatlet, 103 erkek ve 17 kadın olmak üzere, gönüllü olarak dahil edilmiştir. Katılımcılara yüz yüze bir anket uygulanarak, sosyodemografik özellikleri, sağlık bilgileri, antropometrik ölçümleri, beslenme alışkanlıkları, antrenman sıklıkları, yarış geçmişleri, yarış ve antrenman günlerine ait iki ayrı besin tüketimi alınmış ve kullandıkları besin destekleri kaydedilmiştir. Yarış günü enerji, karbonhidrat, sodyum ve sıvı alımı, yarış gününde antrenman gününe göre anlamlı düzeyde artış göstermiştir ve bu ögelerin yarış günü tüketimleri arttıkça yarış bitirme süresi azalmıştır (p<0,01). Ayrıca, triatletlerde öğün atlama yaygın tespit edilmesiyle birlikte, günlük tüketilen öğün sayısı arttıkça yarışı bitirme süresinin azaldığı saptanmıştır (p<0,001). Besin desteklerine bakıldığında karbonhidrat, sodyum ve magnezyum takviyeleri, sporcular arasında daha yaygın kullanılan besin destekleri olup, bu takviyeleri kullananların yarış tamamlama süreleri daha kısa bulunmuştur (p<0,001). Buna karşın, kafein alımı ile, yarış bitirme süresi pozitif ilişkili bulunmuştur (p<0,001). Elde edilen veriler, özellikle karbonhidrat, sodyum ve sıvı alımının yarış günü optimize edilmesinin performansa önemli düzeyde katkı sağladığını göstermiş ve triatletlerde uzmanlar tarafından beslenme ve besin destekleri planlamasının yarış performansı üzerindeki önemini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the nutritional habits of triathletes during training and competition periods and their effects on race performance. Designed as a cross-sectional and descriptive study, it included 120 volunteer triathletes (103 men and 17 women) who participated in a half-Ironman-distance race. A face-to-face questionnaire was administered to collect detailed information on participants' sociodemographic characteristics, health status, anthropometric measurements, dietary habits, training frequency, race history, nutritional intake on a training day and the race day, and supplement use. According to results, energy, carbohydrate, sodium, and fluid intake on race day significantly increased compared to training day and race completion time decreased as race-day consumption increased (p<0,01). Furthermore, while skipping meals was common among triathletes, race completion time decreased as the number of daily meals increased (p<0,001). Regarding nutritional supplements, carbohydrate, sodium, and magnesium supplements were the most commonly used nutritional supplements among athletes, and race completion times were shorter in those using these supplements (p<0,001). However, caffeine intake was positively correlated with race finishing time (p<0,001). This study demonstrated that optimizing carbohydrate, sodium, and fluid intake for triathlon events significantly contributed to race performance, demonstrating the importance of nutrition and nutritional supplement planning for triathletes with a professional.