Karotis endarterektomi cerrahisinde karotis klemp süresinin optik sinir kılıf çapı üzerine etkisi
The effect of carotid clamp time on optic nerve sheath diameter in carotid endarterectomy surgery
- Tez No: 995447
- Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN BAKAN, DR. ERMAN ŞEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Karotis endarterektomi, optik sinir kılıf çapı, intrakraniyal basınç, nöromonitörizasyon, NIRS, PSI, Carotid endarterectomy, optic nerve sheath diameter, intracranial pressure, neuromonitoring, near-infrared spectroscopy, Patient State Index
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Karotis endarterektomi (KEA) cerrahisi sırasında uygulanan karotis klempinin serebral hemodinami ve intrakraniyal basınç üzerindeki etkileri klinik açıdan önem taşımaktadır. Bu çalışmada, karotis klemp süresinin optik sinir kılıf çapı (OSKÇ) üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi ve OSKÇ değişimlerinin nöromonitörizasyon parametreleri olan bölgesel serebral oksijen satürasyonu (NIRS) ve işlenmiş elektroensefalografi (PSI) ile ilişkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışmaya, elektif karotis endarterektomi cerrahisi planlanan hastalar dâhil edilmiştir. Hastaların demografik verileri, klinik özellikleri ve preoperatif laboratuvar parametreleri kaydedilmiştir. OSKÇ ölçümleri yüksek çözünürlüklü lineer prob kullanılarak bilateral olarak belirlenen zaman noktalarında ultrasonografi ile gerçekleştirilmiştir. Eş zamanlı olarak NIRS ve PSI değerleri intraoperatif dönemde sürekli olarak izlenmiştir. Karotis klemp süresi ile cerrahi ve kontralateral taraf OSKÇ değişimleri arasındaki ilişkiler ile OSKÇ değişimlerinin NIRS ve PSI parametreleriyle korelasyonu istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Optik sinir kılıf çapı (OSKÇ) ölçümleri preoperatif dönem, anestezi indüksiyonu, karotis klemp anı ve klemp sonrası olmak üzere dört zaman noktasında bilateral olarak değerlendirilmiştir. Genel olarak OSKÇ değerlerinin cerrahi ve kontralateral tarafta zaman içinde benzer düzeylerde seyrettiği ve global olarak belirgin bir artış göstermediği saptanmıştır. Bununla birlikte, cerrahi tarafta indüksiyon–klemp ve klemp–klemp sonrası geçişlerinde küçük ancak istatistiksel olarak anlamlı dalgalanmalar izlenmiştir. Karotis klemp süresi ile OSKÇ değişimleri arasında anlamlı bir ilişki gösterilememiştir. Anestezi indüksiyonu döneminde, anestezi derinliğini yansıtan PSI değişimi ile cerrahi tarafa ait OSKÇ değişimi arasında orta düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon saptandı. OSKÇ ve cerrahi taraf NIRS arasında 1. Dakika ve klemp konuldugu an arasında istatiksel olarak anlamlı değişim tespit edilmiştir. Klasik hemodinamik parametreler, intraoperatif sıvı dengesi ve cerrahi süre ile OSKÇ değişimleri arasındaki ilişkiler ise litaratür ile xi uyumlu parametrelerde anlamlı ilişki bulunmuş fakat genel olarak zayıf ve çoğunlukla istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur. Sonuç: Optik sinir kılıf çapının (OSKÇ) anestezi indüksiyonu ve cerrahinin erken dönemlerinde ortaya çıkan hızlı serebral fizyolojik değişikliklere duyarlı olduğunu; buna karşın hemodinamik stabilitenin sağlandığı ilerleyen evrelerde bu duyarlılığın azaldığını ortaya koymuştur. Bu bulgu, cerrahinin ilerleyen aşamalarında serebral otoregülasyon ve intrakraniyal kompansatuvar mekanizmaların OSKÇ üzerindeki etkisini sınırlayabileceğini düşündürmektedir. Karotis endarterektomisi sırasında serebral perfüzyonun etkin biçimde korunabilmesi, yalnızca karotis klemp süresine odaklanan yaklaşımlar yerine; OSKÇ ölçümü, bölgesel serebral oksijen satürasyonu ve EEG temelli anestezi derinliği izlemini kapsayan multimodal bir nöromonitörizasyon stratejisi ile mümkün olabilir. Bu bağlamda OSKÇ, karotis cerrahisi sırasında intrakraniyal fizyolojiyi yansıtan noninvaziv ve tamamlayıcı bir izlem yöntemi olarak değerlendirilebilir; ancak klinik karar süreçlerinde diğer nöromonitörizasyon parametreleri ile birlikte ele alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The effects of carotid clamping during carotid endarterectomy (CEA) on cerebral hemodynamics and intracranial pressure are of significant clinical relevance. This study aimed to evaluate the effect of carotid clamp duration on optic nerve sheath diameter (ONSD) and to investigate the relationship between changes in ONSD and neuromonitoring parameters, including regional cerebral oxygen saturation (near-infrared spectroscopy, NIRS) and processed electroencephalography (Patient State Index, PSI). Materials and Methods: This prospective observational study included patients scheduled for elective carotid endarterectomy. Demographic data, clinical characteristics, and preoperative laboratory parameters were recorded. Bilateral ONSD measurements were performed using ultrasonography with a high-resolution linear probe at predefined time points. Simultaneously, NIRS and PSI values were continuously monitored throughout the intraoperative period. The relationships between carotid clamp duration and changes in ipsilateral and contralateral ONSD, as well as correlations between ONSD variations and NIRS and PSI parameters, were statistically analyzed. Results: Optic nerve sheath diameter (ONSD) was evaluated bilaterally at four time points: preoperative period, anesthesia induction, carotid clamping, and post-clamp period. Overall, ONSD values on the surgical and contralateral sides followed similar temporal patterns and did not demonstrate a significant global increase. However, small but statistically significant fluctuations were observed on the surgical side during the transitions from induction to clamping and from clamping to the post-clamp period. No significant association was identified between carotid clamp duration and ONSD changes. During anesthesia induction, a moderate and statistically significant positive correlation was found between changes in PSI, reflecting anesthetic depth, and ipsilateral ONSD variations. Additionally, statistically significant changes were detected between ipsilateral ONSD and NIRS values at the first minute and at the time of carotid clamping. Associations between ONSD changes xiii and conventional hemodynamic parameters, intraoperative fluid balance, and surgical duration were generally weak and mostly not statistically significant, although some findings were consistent with previously reported literature. Conclusion: This study demonstrates that ONSD is sensitive to rapid cerebral physiological changes occurring during anesthesia induction and the early stages of surgery, whereas this responsiveness diminishes in later phases once hemodynamic stability is achieved. These findings suggest that cerebral autoregulation and intracranial compensatory mechanisms may limit the influence of ongoing physiological changes on ONSD as surgery progresses. Effective preservation of cerebral perfusion during carotid endarterectomy may therefore be achieved more effectively through a multimodal neuromonitoring strategy incorporating ONSD measurement, regional cerebral oxygen saturation, and EEG-based depth of anesthesia monitoring, rather than relying solely on carotid clamp duration. In this context, ONSD may be considered a noninvasive and complementary monitoring tool reflecting intracranial physiology during carotid surgery; however, it should be interpreted in conjunction with other neuromonitoring parameters in clinical decision-making.