Kornea kuruluğunun optik koherens tomografi anjiyografi üzerine etkisi
The effect of corneal dryness on optical coherence tomography angiography
- Tez No: 995448
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAHA SEZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kuru göz hastalığı, Gözyaşı film instabilitesi, Optik Koherens Tomografi Anjiyografi, Mikrovasküler görüntüleme, Dry eye disease, Tear film instability, Optical Coherence Tomography Angiography, Microvascular imaging
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Kuru göz hastalığı, gözyaşı film instabilitesi ve oküler yüzey bütünlüğündeki bozulma nedeniyle görüntüleme tekniklerini doğrudan etkileyen önemli bir klinik sorundur. Özellikle optik koherens tomografi anjiyografi (OCTA), gözyaşı filmindeki kırılmalar ve yüzey düzensizliklerine son derece duyarlı olduğundan, kuru göz varlığında hem görüntü kalitesi hem de mikrovasküler ölçümlerin güvenilirliği azalabilmektedir. Bu nedenle çalışmada, kuru göz ve normal gözlerde damla öncesi (DÖ) ve damla sonrası (DS) OCTA kalite skorları, çekim süresi ve vasküler yoğunluk ölçümlerindeki değişimlerin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bulgular, kuru göz grubunda DÖ kalite skorunun anlamlı şekilde daha düşük olduğunu (38.17±2.72 vs. 39.67±1.30; p=0.001) ve çekim süresinin daha uzun olduğunu göstermiştir (61.13±14.84 sn vs. 49.20±11.98 sn; p=0.001). Damla uygulaması sonrasında kalite skorunda artış ve çekim süresinde belirgin kısalma izlenmiş olup bu değişim özellikle kuru gözlerde daha güçlüdür (kalite artışı %3.9; normal %1.8). Mikrovasküler parametrelerde gruplar arası farklar çoğunlukla sınırlı olmakla birlikte, inferior parafoveal yüzeyel vasküler kompleks damar alan yoğunluğu (Superficial Vascular Complex Vessel Area Density, SVC VAD) kuru gözlerde DS anlamlı artış göstermiştir (p=0.019). Sonuç olarak, gözyaşı film instabilitesinin OCTA görüntü kalitesi üzerinde belirgin etkisi olduğu, suni gözyaşı uygulamasının özellikle kuru göz grubunda teknik kaliteyi anlamlı ölçüde artırdığı ve klinik parametrelerin OCTA değişkenleri üzerindeki etkisinin multifaktöriyel yapıda olduğu gösterilmiştir. Elde edilen bulgular, OCTA ölçümlerinin yorumlanmasında gözyaşı film bütünlüğünün dikkate alınması gerektiğini ortaya koymakta ve suni gözyaşı uygulamasının klinik pratiğe dahil edilmesinin görüntüleme güvenilirliğini artırabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Dry eye disease is an important clinical condition that directly affects imaging techniques due to tear film instability and disruption of ocular surface integrity. Optical coherence tomography angiography (OCTA) is highly sensitive to tear film breakup and surface irregularities; therefore, both image quality and the reliability of microvascular measurements may decrease in the presence of dry eye. Accordingly, this study aimed to compare pre-instillation (Pre-D) and post-instillation (Post-D) OCTA quality scores, acquisition time, and vascular density measurements between dry eye and normal eyes. The findings demonstrated that Pre-D OCTA quality scores were significantly lower in the dry eye group (38.17±2.72 vs. 39.67±1.30; p=0.001), and acquisition time was significantly longer (61.13±14.84 s vs. 49.20±11.98 s; p=0.001). Following artificial tear instillation, an increase in quality scores and a marked decrease in acquisition time were observed, with these improvements being more pronounced in the dry eye group (quality increase: 3.9% vs. 1.8%). Although intergroup differences in microvascular parameters were mostly limited, inferior parafoveal superficial vascular complex vessel area density (SVC VAD) showed a significant increase after instillation in the dry eye group (p=0.019). In conclusion, tear film instability has a clear impact on OCTA image quality, and artificial tear application significantly enhances technical quality, particularly in individuals with dry eye. The results also indicate that the effects of clinical parameters on OCTA variables are multifactorial. These findings highlight the importance of considering tear film integrity when interpreting OCTA measurements and suggest that incorporating artificial tear instillation into clinical practice may improve imaging reliability.