Apikal periodontitis lezyonlarında kemik rezorpsiyonu ve sklerostin düzenlemesi arasındaki ilişki
Apical periodontitis lesions: The relationship between bone resorption and sclerostin regulation
  1. Tez No: 995456
  2. Yazar: EBRU UYSAL TÜRKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYDA ERŞAHAN EROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Apikal periodontitis, Kemik rezorpsiyonu, Dişeti oluğu sıvısı, Sklerostin, PGE2, Apical periodontitis, Bone resorption, Gingival crevicular fluid, Sclerostin, PGE2
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Apikal periodontitisin (AP) şiddetinin radyografik bulgularla her zaman kesin olarak ortaya konamaması nedeniyle, hastalık ilerlemesini ve fizyopatolojiyi yansıtabilecek biyobelirteçleri değerlendirmeyi amaçladı. Çalışmanın birincil hedefi, AP şiddetiyle ilişkili enflamatuvar kemik rezorpsiyonunun dişeti oluğu sıvısı (DOS) ve serumda ölçülen sklerostin ile prostaglandin E2 (PGE2) düzeyleriyle ilişkisini incelemek; ikincil hedefi ise sklerostin düzenlemesinin RANKL ve MMP-9 düzeyleriyle korelasyonunu araştırmaktı. Tek merkezli kesitsel analitik tasarımla Eylül 2023–Şubat 2024 arasında 90 AP hastası ve 35 sağlıklı kontrol dahil edildi. Yaş, VKİ, oral hijyen indeksi (OHI) ve dental kayıtlar alındı; periapikal indeks (PAI) skoruna göre katılımcılar Grup 1 (PAI 1–2, n=35), Grup 2 (PAI 3–4, n=35) ve Grup 3 (PAI 5, n=55) olarak sınıflandı. Tüm katılımcıların serum ve DOS örneklerinde sklerostin, RANKL, MMP-9 ve PGE2 düzeyleri ELISA ile ölçüldü. OHI skorları AP gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı yüksekti. Şiddetli AP grubunda DOS-sklerostin, DOS-RANKL ve DOS-PGE2 düzeyleri diğer gruplardan belirgin olarak daha yüksek bulundu; DOS- MMP-9 da kontrolden yüksekti. Serum örneklerinde artışlar daha sınırlıydı. PAI/apse şiddeti DOS-sklerostin ve DOS-MMP-9 ile pozitif korelasyon gösterdi. Binary regresyonda OHI-S, DOS-sklerostin, DOS-MMP-9 ve DOS-PGE2 apse oluşumunu bağımsız olarak öngördü (doğruluk %80,8). ROC analizinde apse tanısı için en iyi performans DOS-sklerostin (AUC 0,768) ve DOS-PGE2 (AUC 0,712) ile elde edildi. Sonuç olarak DOS'ta ölçülen sklerostin ve PGE2, AP şiddetini yansıtan PAI-apse skoru ile yakından ilişkilidir; birlikte kullanıldıklarında AP'de kemik rezorpsiyonunun tanı ve takibinde aday biyobelirteçlerdir.
Özet (Çeviri)
Radiographic findings alone are insufficient to accurately determine the severity of apical periodontitis (AP), creating a need for reliable biological markers that reflect disease progression and underlying bone resorption. This single-center, cross-sectional analytical study investigated whether odontotropic inflammatory and bone-related biomarkers—particularly sclerostin and prostaglandin E2 (PGE2)—are associated with AP severity and abscess formation. Between September 2023 and February 2024, 90 patients with AP and 35 healthy controls were enrolled at Istanbul Medipol University. Demographic variables (age, BMI) and oral hygiene index (OHI) were recorded, along with dental findings including periapical index (PAI) scores and restorative/tooth loss data. Participants were categorized by PAI into Group 1 (PAI 1– 2, controls, n=35), Group 2 (PAI 3–4, mild–moderate AP, n=35), and Group 3 (PAI 5, severe AP, n=55). Gingival crevicular fluid (GCF) and serum samples were collected, and sclerostin, RANKL, MMP-9, and PGE2 were measured. OHI scores were significantly higher in Groups 2 and 3 than controls (p<0.0001). In severe AP (Group 3), GCF sclerostin, RANKL, and PGE2 levels were significantly elevated versus Groups 1 and 2, and GCF MMP-9 was higher than controls. Serum sclerostin and PGE2 also increased in Group 3, but less markedly than GCF. In binary regression, OHI-S, GCF sclerostin, GCF MMP-9, and GCF PGE2 independently predicted abscess formation (overall accuracy 80.8%). ROC analysis showed strong diagnostic performance for abscess formation, especially GCF sclerostin (AUC 0.768; cutoff >54.9 ng/mL; specificity 98.6%) and GCF PGE2 (AUC 0.712; cutoff >48 ng/mL). Overall, GCF sclerostin and PGE2 are closely linked to AP severity and may serve as practical biomarkers for diagnosing and monitoring bone resorption in AP.