The changing nature of Bretton Woods institutions
Bretton Woods kurumlarının değişen özellikleri
  1. Tez No: 995497
  2. Yazar: BAHA YİĞİT SAYIN
  3. Danışmanlar: DR. BEATRICE ODONGA MWAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Banka hukuku, Borçlar hukuku, Devletler özel hukuku, Ekonomi hukuku, IMF, Banking law, Law of obligations, Private international law, Economic law, IMF
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Unıversıty Of Warwıck
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonomi Hukuku Bilim Dalı
Özet
1944 yılının temmuz ayında, Bretton Woods'taki bir New England otelinde, esas olarak Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık arasındaki ikili bir anlaşmanın sonucu olarak Uluslararası Para Fonu ve Uluslararası Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası'nın doğuşuna tanık olundu. Her iki kurum için öngörülen temel işlevler, kurucu ülkelerin yaşadığı siyasi ve ekonomik gelişmelerden kaynaklanıyordu. Fon'un sorumluluğu, altın standardının terk edilmesiyle para sisteminde ortaya çıkan düzensizliği kontrol altına almak iken Banka'nın ise savaşın harap ettiği Avrupa'nın yeniden inşasına yardımcı olması bekleniyordu. Buna karşın 57 yıl sonra, her iki kurumun yetki alanları sadece genişlemekle kalmadı, aynı zamanda yakınlaşarak, göreceli rolleri ve yeni dünya düzeni için gereklilikleri hakkında soruları gündeme getirdi. Bretton Woods kurumlarının değişen doğasının nedenleri, kuruluşlarından bu yana meydana gelen ekonomik ve siyasi olaylardan kaynaklanırken, yaklaşımlarındaki değişimin sonuçları henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Bretton Woods kurumlarının geleceği milyarlarca insanı ilgilendiriyor çünkü politikaları gelişmekte olan dünyanın tüm alanlarını etkiliyor.
Özet (Çeviri)
In Jul 1944, a New England hotel in Bretton Woods witnessed the birth of the International Monetary Fund and the INternational Bank for Reconstruction and Development mainly as a result of a bilateral agreement between the United States and United Kingdom. The primary functions foresaw for both institutions had their roots in the political and economical developments that gad been experienced by the founder countries. The Fund's responsibility was to restrain the disorder that surfaced in the monetary system with the abandonment of the gold standart while the Bank was expected to assist in the resconstruction of the war-torn Europe. However, after 57 years, the mandates of both institutions not only broadened but also converged raising the questions about their relative roles and their necessities for the new world order. The reasons for the changing nature of the Bretton Woods institutions come from the econonomical and political events that took place since their establishment, whereas the consequences of the shift in their approaches are yet to be appreciated. The future of the Bretton Woods institutions concerns billions of people as their policies have an impact on all areas in the developing world.