II. Dünya Savaşı öncesi ve sonrasında Almanya'da ve Amerika'daki bürokratik anlayışın karşılaştırmalı bir analizi
A comparative analysis of bureaucratic understanding in Germany and America before and after World War 2
- Tez No: 995541
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VASFİYE ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Kamu Yönetimi, Political Science, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Bürokrasi, Bureaucracy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada II. Dünya Savaşı'ndan önce ve sonra Almanya ve Amerika'daki bürokratik anlayış karşılaştırılmaktadır. Sözü edilen iki ülke, savaşın çeşitli dönemlerinde çeşitli yönetim anlayışları benimsemiş ve bürokrasilerini bu anlayışlar doğrultusunda biçimlendirmişlerdir. Amerika ve Almanya'daki bürokratik yapıların gelişmesi ve büyümesi, iki ülkenin tarihsel süreçlerine, toplumsal dinamiklerine ve iktidarın toplumla olan ilişkilerine göre şekillenmiştir. Savaştan önce Almanya'da özellikle Nazi döneminde, bürokrasi tam anlamıyla merkeziyetçi ve otoriter bir yapıda bulunmaktaydı. Bahsi geçen zamanda bürokratik yapılar, totaliter yönetimin ve diktatörlük rejimi anlayışının bir organı haline bürünmüştür. Bürokrasi, Nazi ideolojik görüşünün genişlemesi ve fonksiyonları adına en temel mekanizma olarak kullanılmıştır. Devlet kontrolü altında bulunan bu bürokratik yapı, toplumun katılımını ve denetimini dışlamıştır. İktidarın gücü, bürokrasinin bütün seviyelerinde net bir şekilde hissedilmiştir. Amerika'da ise bürokratik yapı farklı bir biçimde gelişim göstermiştir. Savaştan önceki dönemlerde, Amerika'da bürokrasi, merkeziyetçi olmayan bir yapıya sahip olmuş ve toplumun katılımını teşvik eden, şeffaflık ve denetim mekanizmalarıyla şekillenmiştir. Bürokrasi, Amerikan hükümetinin temel işleyişini sağlayan bir sistem olarak halkla daha çok yakın ilişkiler kurmuştur. Bahsi geçen zamanda bürokratik yapılar denetleme, dengeleme ve katılımı benimseyen bir yönetim algısıyla hareket etmiştir. Bu bilgilerden hareketle bu çalışmada savaş sonrası dönemlerde her iki ülkenin bürokratik yapıları ele alınmıştır. Almanya Nazi rejiminin etkilerinden kurtulmaya çalışırken, savaştan sonra tekrardan yapılanma sürecine girmiştir. Bu süreç, Almanya'daki bürokratik yapının, demokratik bir düzene çok daha uygun hale gelmesine yardımcı olmuştur. Amerika ise savaştan sonra daha güçlü ve etkili bir bürokratik yapı oluşturarak, yerel ve federal yönetimler arasındaki dengeyi korumaya çalışmıştır. Bu dönemde Amerika'nın bürokrasi anlayışı, toplumsal alanda gerçekleşen değişim ve yeniliklere uyum sağlamak ve savaşın getirmiş olduğu ekonomik zorlukları aşmak adına önemli bir araç olmuştur. Bu çerçevede çalışmada, her iki ülkedeki bürokratik anlayışlar arasında bulunan benzerlikler ve farklılıklar kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Almanya'nın Nazi dönemi bürokrasisiyle alakalı Amerika'nın savaştan sonra meydana gelen bürokratik yapısındaki nitelikler karşılaştırılmış, sözü edilen yapılar arasında bulunan güç ilişkileri, devletin toplumla olan ilişkisi ve yönetim şekilleri ele alınmıştır. Söz konusu olan ele alma, her iki ülkenin bürokratik yapılarını tarihi anlamda anlamamıza yardımcı olmaktadır. Sonuç olarak çalışmada Amerika ve Almanya'da var olan bürokratik anlayışların çeşitli yönetim sistemlerinden ne şekilde etkilendiğini ve her iki ülkenin tarihte yaşamış oldukları olayların bürokrasi üzerinde bulunan etkileri ele alınmıştır. Her iki ülke, bürokrasiyi kendi ihtiyaçlarına ve toplumsal yapısına göre biçimlendirmiştir. Bu bağlamda çalışma, bürokrasi adına farklı tarihsel görüşler sunarak, günümüzde olan devlet yönetimi ve bürokrasi anlayışları adına önemli çıkarımlarda bulunmaktadır. Sözü edilen bu çıkarımlar, günümüzde çok daha etkili bir bürokratik yapının oluşmasındaki temellerden biridir.
Özet (Çeviri)
This study compares the bureaucratic understanding in Germany and the United States before and after the Second World War. These two countries adopted different administrative approaches during various phases of the war and shaped their bureaucracies. The development and expansion of bureaucratic structures in both Germany and the United States were influenced by their respective historical trajectories, social dynamics, and the nature of the relationship between political power and society. Prior to the war, especially during the Nazi era, bureaucracy in Germany was characterized by a strictly centralized and authoritarian structure. At that time, bureaucratic institutions became instrumental components of the totalitarian regime and dictatorial governance. Bureaucracy served as a fundamental mechanism for the expansion and functioning of Nazi ideology. This bureaucratic structure, operating under strict state control, excluded societal participation and oversight. The influence of political power was strongly felt at all levels of the bureaucracy. In contrast, the bureaucratic structure in the United States developed differently. In the pre-war period, the American bureaucracy was more decentralized, fostering citizen participation and shaped by principles of transparency and accountability. Bureaucracy functioned as a core system ensuring the operation of government while maintaining close ties with the public. During this period, bureaucratic institutions operated based on a governance model that embraced checks and balances as well as civic engagement. Building on this context, the study examines the bureaucratic structures of both countries in the post-war era. Germany, in an effort to distance itself from the legacy of the Nazi regime, entered a reconstruction process that facilitated the transformation of its bureaucratic system into one more aligned with democratic principles. The United States, on the other hand, sought to establish a stronger and more effective bureaucratic structure that maintained a balance between local and federal administrations. During this period, American bureaucracy emerged as a key instrument to adapt to social change and innovation, and to overcome the economic hardships brought about by the war. Within this framework, the study provides a comprehensive analysis of the similarities and differences between the bureaucratic models of both countries. It compares the characteristics of Nazi Germany's bureaucracy with those of the post-war American bureaucratic system, focusing on power relations, the state's interaction with society, and modes of governance. This comparative approach contributes to a deeper historical understanding of the bureaucratic systems in both nations. In conclusion, the study examines how the bureaucratic structures in Germany and the United States were shaped by different administrative systems and historical events. Both countries tailored their bureaucracies to suit their unique needs and societal structures. In this context, the study offers diverse historical perspectives on bureaucracy and derives significant implications for contemporary governance and bureaucratic models. These implications constitute one of the foundational elements for building a more effective bureaucratic system in the modern era.