Prediction of surgical durations using machine learning methods
Makine öğrenmesi yöntemleri kullanılarak cerrahi sürelerin tahmini
- Tez No: 995580
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYBAR CAN ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yapay zeka ve makine öğrenmesi dersi, Artificial intelligence and machine learning course
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medikal Enformatik Bilim Dalı
Özet
Cerrahi vaka sürelerinin doğru bir şekilde öngörülmesi, ameliyathane (OR) planlaması ve hastane kaynak yönetimi için kritik öneme sahiptir. Ancak birçok hastanenin düzeni hâlâ hatalar içerebilen ve doğru OR planlamasının bir parçası olamayan manuel olarak girilmiş ameliyat sürelerine dayanmaktadır. Bu tez, cerrahi süreleri daha doğru tahmin etmek için Radyo Frekansı ile Tanımlama (RFID) tabanlı operasyonel verileri kullanan bir makine öğrenimi (ML) çerçevesi önermektedir. Veri seti, pasif RFID etiketlerinin hastaların bileklerine takılarak toplanan, manuel müdahale olmayan otomatik zaman damgaları ile cerrah, anestezist, hasta demografisi ve ameliyat bilgileri gibi ek metaverileri içeren otuz binden fazla ameliyattan oluşmaktadır. Veri ön işleme aşamasında aykırı değer temizliği, kategorik değişkenlerin sayısal olarak kodlanması, frekans temelli kodlamalar ve tarihsel ortalama süre özelliğinin oluşturulması yapılmıştır. Dört adet tahmin modeli—Lineer Regresyon, CART, Random Forest ve XGBoost—MAE, MSE ve RMSE metrikleri kullanılarak eğitilmiş ve değerlendirilmiştir. Lineer Regresyon modeller arasında en sınırlı uygunluğa sahipken (MAE ~65 dakika), doğrusal olmayan modeller cerrahi iş akışlarındaki değişkenliği daha iyi yakalamıştır. CART MAE'yi ~52 dakikaya düşürürken, Random Forest MAE'yi ~46 dakikaya düşürmüş, XGBoost ise ~45 dakika ile en iyi performansı göstermiştir; ancak bu değer özellikle kısa süreli ameliyatlar için yeterince kesin değildir. Son olarak, stratifiye modelleme uygulanmış ve kısa ameliyatlar için ~11 dakika MAE ve genel ortalama olarak ~30 dakika MAE gibi önemli ölçüde daha doğru sonuçlar elde edilmiştir. Bulgular, RFID tabanlı operasyonel verilerle eğitilen ML modellerinin geleneksel tahmin yöntemlerinden daha iyi performans gösterdiğini ve daha güvenilir OR planlaması sağlayabileceğini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, otomatik zaman yakalama sistemlerinin değerini vurgulamakta ve RFID verilerinin topluluk metodlarıyla birleştirilmesinin tahmin doğruluğunu artırarak perioperatif süreçlerdeki verimsizlikleri azaltabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Accurate prediction of surgical case durations is essential for effective operating room (OR) scheduling and hospital resource management. However, many hospitals still rely on manually entered surgery times, which contain errors and cannot be a part of proper OR scheduling. This thesis proposes a machine learning (ML) framework that uses Radio Frequency Identification (RFID) derived operational data to estimate surgical durations more accurately. The dataset consists of more than thirty thousand surgeries collected through passive RFID tags attached to the wrists of the patients, providing automated timestamps which have no manual effect, alongside metadata such as surgeon, anaesthesiologist, patient demographics, and surgery information. Data preprocessing included outlier removal, numerical encoding of categorical features, frequency-based encodings, and creation of a historical mean duration feature. Four predictive models, Linear Regression, Decision Tree (CART), Random Forest, and XGBoost, were trained and evaluated using MAE, MSE, and RMSE metrics. Linear Regression has the most limited suitability among the models (MAE ~65 minutes), while non-linear models captured the variability of surgical workflows better. CART reduced MAE to ~52 minutes while Random Forest reduced it to ~46 minutes, and XGBoost achieved the best performance with a MAE of ~45 minutes, which was still too high for short surgeries. Finally, stratified modeling is applied, and the results were relatively accurate, such as MAE of ~11 minutes for short surgeries and an overall MAE of ~30 minutes. The results indicate that ML models, which are trained on RFID-based operational data, outperform traditional estimation methods and can provide more reliable OR scheduling. This study highlights the value of automated time capture systems and demonstrates how combining RFID data with ensemble methods can improve prediction accuracy and reduce inefficiencies in perioperative management.