Erişkin periodontitisli bireylerde dişeti ve dişeti oluğu sıvısı süperoksit dismutaz enzim aktivite düzeyleri ve nonsteroid antiinflamatuar ilaç etkilerinin değerlendirilmesi
The Evaluation of superoxide dismutase enzyme activity levels in gingiva and gingival crevicular fluid and the effects of nonsteroidal antiinflammatory drug treatment in adult periodontitis patients
- Tez No: 99559
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FERDA ALEV AKALIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Periodontitis, dişeti, dişeti oluğu sıvısı, süperoksit dismutaz enzimi, nonsteroid antiinflamatuar ilaç, Periodontitis, gingiva, gingival crevicular fluid, superoxide dismutase enzyme, nonsteroidal antiinflamamtory drug
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET TOKLU, E., Erişkin Periodontitisli Bireylerde Dişeti ve Dişeti Oluğu Sıvısı Süperoksit Dismutaz Enzim Aktivite Düzeyleri ve Nonsteroid Antiinflamatuar ilaç Etkilerinin Değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Periodontoloji Programı Doktora Tezi, Ankara, 2001. SOD enzimi, çeşitli iltihabi yollarda açığa çıkan ve doku yıkımına neden olan oksidasyon ürünlerinden süperoksit radikaline karşı işlev gören koruyucu AO bir enzimdir. Araştırma, EP'li bireylerde dişeti ve DOS SOD aktivite düzeylerini saptamak, periodontal açıdan sağlıklı bireylerle karşılaştırmak ve NSAİ ilaç ve cerrahi tedavinin klinik iyileşme ve enzim aktivite düzeyi üzerine olası etkilerini değerlendirmek üzere planlandı. Bu amaçla çalışma, 26 EP'li ve 18 periodontal açıdan sağlıklı olmak üzere toplam 44 birey üzerinde yürütüldü. Klinik ölçümler ile CD, KAD, Gl, Kİ ve Pl değerleri kaydedildi. EP'li bireylerde üst çenede periodontal flap operasyonu endikasyonu olan simetrik A ve B bölgeleri örnekleme/çalışma alanları olarak kullanıldı. Klinik parametre değerlerinin daha yüksek olduğu B bölgesi longitudinal çalışma alanı olarak seçildi. Tedavi öncesinde A ve B bölgelerinden DOS, A bölgesinden flap operasyonu ile dişeti doku örnekleri elde edildi. Altı haftalık NSAİ ilaç (fenil propiyonik asit türevi, ibuprofen, 3x400 mg/gün) kullanımından sonraki ilk haftada B bölgesinden DOS ve flap operasyonu yolu ile dişeti örnekleri elde edildi. Cerrahi sonrası 1. ve 3. aylarda ise sadece DOS örnekleri elde edildi. Klinik ölçümler ilaç tedavisinden sonraki ilk hafta, cerrahi sonrası 1. ve 3. aylarda tekrarlandı. SOD aktivite düzeyleri spektrofotometrik yöntem ile tayin edildi. Bu plana göre; EP ve kontrol grupları arasında dişeti ve DOS SOD aktivite düzeyleri, NSAİ ilaç kullanımı öncesi ve sonrası dişeti ve DOS SOD aktiviteleri, ilaç-cerrahi öncesi ve sonrası 1. ve 3. aylarda klinik parametre değerleri ve DOS SOD aktiviteleri istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Ayrıca dişeti - DOS SOD aktiviteleri, klinik parametreler - SOD aktiviteleri arasındaki korelasyonlar analiz edildi. Araştırmanın sonuçlarına göre; dişeti SOD aktivitesi EP'de kontrol grubundan önemli derecede yüksek bulunurken, DOS SOD aktivitesi n d e hastalık ve sağlık arasında önemli bir fark bulunamadı. Tek başına NSAİ ilaç tedavisinin klinik indekslerde belirgin düzelme yarattığı ve dişeti SOD aktivitesini önemli derecede azalttığı gözlenirken, DOS SOD aktivitesinde gerek ilaç, gerekse cerrahi sonrasında (1., 3. ay) başlangıca göre önemli bir fark gözlenmedi. Korelasyon analizlerinde dişeti - DOS SOD aktiviteleri arasında önemli bir ilişki olmadığı görüldü. Klinik parametreler - dişeti ve DOS SOD aktiviteleri arasında da çoğunlukla kuvvetli bir korelasyon varlığı saptanamadı. Çalışmanın bulguları, dişeti SOD aktivitesinin EP'te periodontal sağlıktan daha yüksek olduğunu, NSAİ ilaç kullanımıyla azaldığını, DOS'nda ise enzim aktivitesinin periodontal hastalık veya NSAİ ilaç kullanımından etkilenmediğini, ancak cerrahiden sonraki 3. ayda 1. aya göre belirgin derecede yükseldiğini, dişeti ve DOS SOD aktivite düzeyleri arasında bir ilişki olmadığını, DOS SOD aktivitesinin peridontal hastalık aktivitesinin bir markeh olamayacağını göstermiştir. Ayrıca tek başına NSAİ ilaç tedavisinin, klinik parametreler ve dişeti SODVI aktivitesinde oluşturduğu belirgin azalmalar, bu ilaçların mekanik periodontal tedaviye ek olarak kullanımının, periodontal iyileşmeye olumlu katkıları olabileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
vu ABSTRACT TOKLU, E., The Evaluation of Superoxide Dismutase Enzyme Activity Levels in Gingiva and Gingival Crevicular Fluid and the Effects of Nonsteroidal Antiinflammatory Drug Treatment in Adult Periodontitis Patients. Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Periodontology, Ankara, 2001. SOD is an AO enzyme, which acts against superoxide radical which is one of the ROS released in the pathways of inflammatory process and cause connective tissue destruction. The study was designed to compare SOD activity levels in gingiva and GCF from patients with AP and from periodontals healthy controls and to evaluate the effects of NSAID - surgical treatment on clinical parameters and SOD activity levels. Twenty six patients with AP and 18 periodontals healthy controls, a total of 44 individuals, were included in the study. None of the patients had a systemic disease and none had received antibiotics or periodontal treatment during previous 6 months and NSAID during the previous 1 month. Clinical measurements were performed. In AP patients, 2 symmetrical sites, A and B quadrants, which included £ 5 mm probing depth and bone loss were selected. The quadrant with clinically worse periodontal status was chosen for longitudinal study, site B, and the other, site A. GCF samples were collected from 2 sites and gingival tissues were obtained by flap operation from site A. After 6 week NSAID treatment (ibuprofen, 3x400 mg/daily) GCF sampling was repeated and gingival tissues were obtained by flap operation from site B. In the postoperative 1st and 3rd months GCF samplings were repeated. Clinical measurements were repeated in all periods after drug and surgical treatments. SOD activities were assayed spectrophotometrically. The enzyme activity levels were statistically compared between AP and control groups. The differences in clinical parameters and SOD activity levels before and after treatments, the correlations between gingival and GCF SOD activities and between clinical parameters and SOD activities were statistically analyzed. The results indicated that gingival SOD activity was significantly higher in AP patients than controls, while no significant difference in GCF SOD activities was found. NSAID treatment alone created a remarkable clinical healing and a significant decrease in gingival SOD activity while no significant difference in GCF SOD activity. However in the postoperative 3rd month, GCF SOD activity level was significantly elevated. No significant correlation among gingival and GCF SOD activities and clinical parameters was found. The findings suggest that gingival SOD activity is higher in AP than periodontal health and NSAID treatment appears to decrease this activity, while in GCF, SOD activity is not affected by periodontitis and/or NSAID treatment. The elevation of GCF SOD activity in the postoperative 3rd month suggests the effects of healing process and increased turnover rate in deep periodontal tissues. It may also be considered that GCF SOD activity may not be a marker of periodontal disease activity and that SOD's in gingiva and GCF act independently. The results suggest that NSAID treatment may favorablyvuı contribute to periodontal healing as an adjunct to mechanical periodontal treatment.