Sağlık turizmi alanında çalışanların kültürel yeterlilik düzeyleri ile kariyer tatmini ve kariyer katılımı arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between cultural competence levels of employees in health tourism and their career satisfaction and career engagement
  1. Tez No: 995591
  2. Yazar: ELVAN TURGİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT GÜNERERGİN, PROF. DR. GÜLENDAM HAKVERDİOĞLU YÖNT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane çalışanı, kültürel yeterlilik, kariyer katılımı, kariyer tatmini, sağlık turizmi, Hospital employees, cultural competence, career engagement, career satisfaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Tınaztepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
Özet
Sağlık turizmi alanında Türkiye'nin yıllar içinde daha aktif bir konuma gelmesiyle birlikte, farklı kültürlerden gelen hastalara kaliteli sağlık hizmeti sunumu giderek önemli bir konu haline gelmiştir. Bu bağlamda sağlık turizmi alanında çalışanların kültürel yeterlilik düzeyinin araştırılması performans ve kariyer gelişimi açısından önemlidir. Bu araştırmanın amacı, sağlık turizmi alanında çalışanların kültürel yeterlilik düzeylerini belirlemek ve bu yeterliliğin kariyer tatmini ve kariyer katılımı ile ilişkisini incelemektir. Araştırma, İzmir ilindeki hastanelerde sağlık turizmi alanında çalışan sağlık çalışanları ve idari birimde çalışan 191 kişi ile yürütülmüştür. Araştırma verileri Haziran–Temmuz 2025 tarihleri arasında toplanmıştır. Veriler online olarak Google Form anketleri ile toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS v.25 paket programı kullanılmış, t-testi, ANOVA, Pearson korelasyon ve basit doğrusal regresyon analizleri uygulanmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 33 olup, %82,7'si kadın, %35,1'i ön lisans ve %26,2'si lisans mezunudur. Sağlık turizmi alanında çalışanların kültürel yeterlilik düzeyi ortalaması 81,11±11,76, kariyer katılımı ortalaması 33,65±6,76 ve kariyer tatmini ortalaması 18,69±3,68 olarak saptanmıştır. Kültürel yeterlilik ile kariyer katılımı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r=,260; p<0,01). Kariyer katılımı ile kariyer tatmini arasında orta düzeyde pozitif ilişki saptanırken (r=,363; p<0,01), kültürel yeterlilik ile kariyer tatmini arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Regresyon analizinde kültürel yeterliliğin kariyer katılımı üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu, ancak kariyer tatminini etkilemediği belirlenmiştir. Sonuç olarak, sağlık turizmi çalışanlarının kültürel yeterliliklerinin özellikle kariyer katılımı üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olduğu, ancak kariyer tatminini doğrudan etkilemediği görülmüştür. Bununla birlikte, kariyer katılımı yüksek olan çalışanların kariyer tatminlerinin de arttığı belirlenmiştir. Sağlık turizmi alanında çalışanlara kültürel yeterlilik ile ilgili hizmet içi eğitimlerin ve sürekli mesleki gelişim programlarının planlanarak çalışanların yeterliliklerinin artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
As Turkey has become more active in the field of health tourism over the years, providing quality healthcare services to patients from diverse cultures has become an increasingly important issue. In this context, investigating the cultural competence levels of health tourism professionals is crucial for performance and career development. The purpose of this research is to determine the cultural competence levels of health tourism professionals and to examine the relationship between this competence and career satisfaction and career engagement. The research was conducted with 191 healthcare professionals and administrative staff working in the field of health tourism at hospitals in Izmir. Data were collected between June and July 2025. Data were collected via online Google Form surveys. Data were analyzed using SPSS v.25 software, and t-tests, ANOVA, Pearson correlation, and simple linear regression analyses were applied. The average age of the participants was 33, 82.7% were female, 35.1% had an associate's degree, and 26.2% had a bachelor's degree. The average cultural competence level of health tourism employees was 81.11±11.76, the average career engagement was 33.65±6.76, and the average career satisfaction was 18.69±3.68. A positive and significant relationship was found between cultural competence and career engagement (r=0.260; p<0.01). While a moderate positive relationship was found between career engagement and satisfaction (r=0.363; p<0.01), no significant relationship was found between cultural competence and career satisfaction (p>0.05). Regression analysis determined that cultural competence had a significant effect on career engagement but did not directly affect career satisfaction. Consequently, it was observed that the cultural competence of health tourism employees had a decisive impact on career engagement but did not directly affect career satisfaction. Furthermore, it was determined that employees with high career engagement also had increased career satisfaction. It is recommended that in-service training and continuous professional development programs related to cultural competence be planned for health tourism employees to enhance their competence.