Profesyonel voleybolcularda psikolojik beceri antrenmanlarının zihinsel dayanıklılık düzeylerine ve karar verme becerilerine etkisi: içsel konuşma ve gevşeme egzersizleri
The effect of psychological skill training on mental resilience levels and decision-making skills in professional volleyball players: self-talk and relaxation exercises
- Tez No: 995630
- Danışmanlar: PROF. DR. ATAHAN ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik beceri antrenmanı, zihinsel dayanıklılık, karar verme, profesyonel voleybolcular, Psychological skill training, mental toughness, decision-making, professional volleyball players
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Egzersiz ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Egzersiz ve Sportif Performans Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, profesyonel voleybolcularda 8 hafta süre ile uygulanan içsel konuşma ve gevşeme egzersizi psikolojik beceri antrenmanlarının (PBA) sporcuların zihinsel dayanıklılık düzeyi ve karar verme becerileri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırma nicel yönteme dayalı, ön test–son test ölçümlerini içeren deneysel desenle yürütülmüştür. Veriler Sporda Zihinsel Dayanıklılık Envanteri (SZDE) ve Sporda Etkili Karar Verme Ölçeği (SEKVÖ) kullanılarak toplanmıştır. Çalışmaya 44 kadın ( =21.72±3.09) ve 33 erkek ( =17.48±0.97) toplamda 77 profesyonel voleybolcu ( =19.90±3.20) gönüllü olarak katılım göstermiştir. Katılımcıların zihinsel dayanıklılık ve karar verme düzeyleri ön test ve son testleri arasında bir fark bulunamamıştır. Deney grubundaki kadın ve erkek voleybolcuların karar verme son test puanları ön test puanlarından yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kontrol grubundaki kadınların karar verme puanlarında fark bulunmazken, kontrol grubundaki erkeklerin karar verme son test puanları ön test puanlarından yüksek olduğu bulunmuştur. Deney grubundaki kadınların zihinsel dayanıklılık son test puanları ön test puanlarından yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Deney grubundaki erkeklerin, kontrol grubundaki kadın ve erkeklerin zihinsel dayanıklılık ön test ve son test puanlarında fark bulunmamıştır. Sonuç olarak, olumlu içsel konuşma ve gevşeme egzersizlerini içeren PBA uygulamalarının profesyonel voleybolcuların zihinsel dayanıklılık ve karar verme üzerinde etkili olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examined the effect of psychological skill training (PST) involving internal dialogue and relaxation exercises, administered over an 8-week period to professional volleyball players, on the athletes' mental toughness levels and decision-making skills. The research was conducted using a quantitative method with a pre-test–post-test experimental design. Data were collected using the Mental Toughness Inventory for Sport (MTIS) and the Effective Decision Making Scale for Sport (EDMS). A total of 77 professional volleyball players (M = 19.90 ± 3.20), including 44 women (M = 21.72 ± 3.09) and 33 men (M = 17.48 ± 0.97), voluntarily participated in the study. No difference was found between the participants' mental toughness and decision-making levels in the pre-test and post-test. It was concluded that the decision-making post-test scores of female and male volleyball players in the experimental group were higher than their pre-test scores. While no difference was found in the decision-making scores of women in the control group, the decision-making post-test scores of men in the control group were found to be higher than their pre-test scores. It was concluded that the final mental toughness test scores of the women in the experimental group were higher than their pre-test scores. There was no difference in the mental toughness pre-test and final test scores of the men in the experimental group and the women and men in the control group. In conclusion, PST applications that include positive self-talk and relaxation exercises were found to be effective on the mental toughness and decision-making of professional volleyball players.