Epigastrik flep venöz yetmezlik modelinde manyetik alan ve nitrogliserin bandı uygulamasının değerlendirilmesi: Sıçan çalışması
Evaluation of magnetic field and nitroglycerin patch application in an epigastric flap venous insufficiency model: A rat study
- Tez No: 995663
- Danışmanlar: PROF. DR. MERDAN SERİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik Alan, Epigastrik Flep, Nitrogliserin, Venöz Yetmezlik, Yara İyileşmesi, Electromagnetic Field, Epigastric Flap, Nitroglycerin, Venous Insufficiency, Wound Healing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Rekonstrüktif cerrahide flepler, kompleks doku defektlerinin onarımında sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak flep kayıpları, özellikle venöz yetmezliğe bağlı gelişen komplikasyonlar nedeniyle, günümüzde hâlen önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. Serbest ve pediküllü fleplerde erken dönem başarısızlıkların en sık nedeni venöz drenajın bozulması olup venöz konjesyon gelişen fleplerde ödem, doku hipoksisi ve nekroz ortaya çıkabilmektedir. Mevcut cerrahi ve farmakolojik yaklaşımlar flep kurtarma oranlarını artırsa da venöz yetmezliğe bağlı flep kayıplarını tamamen ortadan kaldırmak mümkün olamamaktadır. Bu nedenle flep sağkalımını artırmaya yönelik yeni, etkili ve non-invaziv destek tedavilerine gereksinim duyulmaktadır. Bu deneysel çalışmada, epigastrik flep venöz yetmezlik modelinde elektromanyetik alan (EMF) ve nitrogliserin flaster uygulamalarının flep sağkalımı ve mikrosirkülasyon üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada yirmi sekiz adet dişi Sprague Dawley sıçan dört gruba ayrılmıştır: kontrol grubu, nitrogliserin flaster grubu, EMF grubu ve kombine tedavi grubu. Tüm gruplarda epigastrik ada flebi oluşturulmuş ve venöz yetmezlik modeli amacıyla süperfisyel epigastrik ven bağlanmıştır. Kontrol grubuna ek işlem uygulanmazken, ikinci gruba postoperatif dönemde 14 gün boyunca günde 12 saat nitrogliserin flaster uygulanmıştır. Üçüncü gruba aynı süre boyunca günde bir kez 30 dakika süreyle 5 mT şiddetinde ve 50 Hz frekansında elektromanyetik alan (EMF) uygulanmıştır. Dördüncü grupta her iki tedavi kombine edilmiştir. Flep alanları postoperatif dönemde fotoğrafik yöntemlerle değerlendirilmiş, sağlıklı flep alan yüzdeleri hesaplanmış ve elde edilen dokular histopatolojik olarak incelenmiştir. Gruplar arasında toplam flep alanı değerlendirildiğinde anlamlı fark saptanmazken (p=0,450), sağlıklı flep alanı ve sağlıklı flep alan yüzdesi açısından anlamlı fark bulunmuştur (p=0,008). İkili karşılaştırmalarda, kontrol grubu ile EMF grubu arasında sağlıklı flep alan yüzdesi bakımından anlamlı fark saptanmış (p=0,014), kontrol grubu ile nitrogliserin flaster grubu (p=0,437) ve kontrol grubu ile kombine tedavi grubu (p=0,066) arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Nitrogliserin flaster, EMF ve kombine tedavi grupları arasındaki karşılaştırmalarda anlamlı fark izlenmemiştir (p>0,05). Histopatolojik değerlendirmede re-epitelizasyon skorları açısından kontrol grubu ile EMF grubu arasında anlamlı fark saptanmış (p=0,020); kollajen birikimi açısından da özellikle kontrol grubu ile manyetik alan grubu karşılaştırıldığında anlamlı iyileşme gözlenmiştir (p=0,030). Kollajen birikimi açısından kontrol grubu ve kombine işlem uygulanan grup karşılaştırıldığında da anlamlı fark izlenmiştir (p=0,017). Bu bulgular, EMF uygulamasının venöz yetmezlik koşullarında flep sağkalımını ve doku iyileşmesini anlamlı biçimde artırdığını, nitrogliserin flasterin ise olumlu ancak sınırlı bir katkı sağladığını göstermektedir. EMF uygulamasının mikrosirkülasyonu artırarak venöz konjesyonu azalttığı ve histopatolojik iyileşmeyi desteklediği izlenmiştir. Sonuç olarak, elektromanyetik alan uygulamasının, özellikle venöz yetmezliğe bağlı flep kaybı ihtimalinin yüksek olduğu durumlarda, non-invaziv ve etkili bir destek tedavisi olarak klinik kullanıma aday olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Reconstructive flaps are widely used in the repair of complex tissue defects. However, flap loss remains a significant problem, particularly due to complications related to venous insufficiency. In free and pedicled flaps, the most common cause of early failure is impaired venous drainage, and venous congestion may lead to edema, tissue hypoxia, and necrosis. Although current surgical and pharmacological approaches increase flap salvage rates, it is not possible to completely eliminate flap loss caused by venous insufficiency. Therefore, there is a need for new, effective, and non-invasive supportive treatments to enhance flap survival. This experimental study aimed to evaluate the effects of electromagnetic field (EMF) and nitroglycerin patch applications on flap survival and microcirculation in an epigastric flap venous insufficiency model. Twenty-eight female Sprague-Dawley rats were divided into four groups: control, nitroglycerin patch, EMF, and combined treatment groups. In all groups, an epigastric island flap was created and the superficial epigastric vein was ligated to establish a venous insufficiency model. No additional intervention was performed in the control group. The second group received a nitroglycerin patch for 12 hours daily for 14 postoperative days. The third group received electromagnetic field therapy at an intensity of 5 mT and a frequency of 50 Hz for 30 minutes once daily over the same period. In the fourth group, both treatments were applied in combination. Flap areas were evaluated using photographic methods during the postoperative period, percentages of viable flap area were calculated, and harvested tissues were examined histopathologically. While no significant difference was observed among groups in terms of total flap area (p=0.450), significant differences were found in viable flap area and viable flap area percentage (p=0.008). In pairwise comparisons, a significant difference in viable flap area percentage was detected between the control and EMF groups (p=0.014), whereas differences between the control and nitroglycerin patch groups (p=0.437) and between the control and combined treatment groups (p=0.066) were not statistically significant. No significant differences were observed among the nitroglycerin patch, EMF, and combined groups (p>0.05). Histopathological evaluation revealed a significant difference in re-epithelialization scores between the control and EMF groups (p=0.020). Regarding collagen deposition, significant improvement was observed particularly between the control and EMF groups (p=0.030), and also between the control and combined treatment groups (p=0.017). These findings indicate that EMF application significantly enhances flap survival and tissue healing under venous insufficiency conditions, while nitroglycerin patch application provides a positive but limited contribution. EMF was observed to reduce venous congestion by increasing microcirculation and to support histopathological healing. In conclusion, electromagnetic field therapy appears to be a promising non-invasive and effective supportive treatment, particularly in situations with a high risk of venous insufficiency–related flap loss.