Kronik böbrek hastalığının progresyonu ile NT-proBNP arasındaki ilişkinin prospektif incelenmesi
A prospective study on the relationship between NT-proBNP and the progression of chronic kidney disease
  1. Tez No: 995662
  2. Yazar: SEMA SEÇİLMİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. MURAT DURANAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: NT-proBNP, kronik böbrek hastalığı, böbrek fonksiyonu, biyobelirteç, kardiyovasküler risk, prognoz, Böbrek yetmezliği, NT-proBNP, chronic kidney disease, renal function, biomarker, cardiovascular risk, prognosis, Kidney failure
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Beyin natriüretik peptidi (BNP), başlıca kardiyak ventriküllerden hemodinamik strese yanıt olarak salgılanır. İnaktif parçalanma ürünü olan NT-proBNP, yaygın olarak kardiyak bir biyobelirteç olarak kullanılmaktadır; ancak böbrek fonksiyonları ile ilişkisi tam olarak tanımlanmamıştır. Mevcut veriler, yüksek NT-proBNP düzeylerinin erken evre kronik böbrek hastalığından (KBH) son dönem böbrek hastalığına progresyonu öngörebileceğini düşündürmektedir. Bu çalışmada, ekokardiyografi ile yapısal ve fonksiyonel kardiyak anormallikler dışlandıktan sonra NT-proBNP'nin KBH progresyonundaki öngörücü rolünün değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntemler: Evre 3–5 KBH tanılı toplam 24 hasta çalışmaya dahil edildi. Ekokardiyografi ile ejeksiyon fraksiyonu, sol ventrikül kitle indeksi ve sağ ventrikül çapının normal olduğu doğrulandı. Başlangıçta NT-proBNP düzeyleri ve biyokimyasal parametreler (üre, kreatinin, total kolesterol, trigliserid, düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol, yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol, transferrin, HbA1c, hs-CRP, total protein ve albümin) kaydedildi ve 24. hafta değerleri ile karşılaştırıldı. NT-proBNP değişimi ile böbrek fonksiyonlarındaki azalma arasındaki korelasyon analiz edildi. Bulgular: 24. haftada NT-proBNP düzeylerinde anlamlı artış saptanırken (p < 0.001), kreatinin klirensinde anlamlı azalma gözlendi (p < 0.001). Kreatinin klirensi ile NT-proBNP arasında negatif korelasyon bulundu (r = –0.437, p < 0.05); bu ilişki kalp yetersizliği, BKİ, cinsiyet ve HbA1c gibi olası karıştırıcı faktörlerden bağımsızdı. Albümin ve total protein düzeyleri, hem başlangıçta (r = –0.525, p < 0.01; r = –0.414, p < 0.05) hem de takipte (r = –0.577, p < 0.005; r = –0.483, p < 0.05) NT-proBNP ile anlamlı negatif korelasyon gösterdi. Sonuç: NT-proBNP, kardiyak disfonksiyondan bağımsız olarak KBH progresyonunun izlenmesinde umut verici bir biyobelirteç olabilir. Prognostik değeri ve klinik uygulanabilirliğinin doğrulanması için daha geniş ölçekli prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Abstract Introduction and aim: Brain natriuretic peptide (BNP) is secreted mainly by the cardiac ventricles in response to hemodynamic stress. Its inactive cleavage product, NT-proBNP, is widely used as a cardiac biomarker; however, its relationship with renal function remains poorly defined. Evidence suggests that higher NT-proBNP levels may predict progression from early-stage chronic kidney disease (CKD) to end-stage kidney disease. This study aimed to evaluate the predictive role of NT-proBNP in CKD progression after excluding structural or functional cardiac abnormalities through echocardiography. Methods Twenty-four patients with CKD stages 3–5 were enrolled. Echocardiography was used to confirm normal ejection fraction, left ventricular mass index, and right ventricular diameter. Baseline NT-proBNP and biochemical parameters (urea, creatinine, total cholesterol, triglycerides, low-density lipoprotein cholesterol, high-density lipoprotein cholesterol, transferrin, HbA1c, hs-CRP, total protein, and albumin) were recorded and compared with values at 24 weeks. Correlations between NT-proBNP changes and renal function decline were analyzed. Results NT-proBNP levels increased significantly at week 24 (p < 0.001), while creatinine clearance decreased (p < 0.001). A negative correlation was observed between creatinine clearance and NT-proBNP (r = –0.437, p < 0.05), independent of confounders such as heart failure, BMI, sex, and HbA1c. Albumin and total protein levels showed significant negative correlations with NT-proBNP at baseline (r = –0.525, p < 0.01; r = –0.414, p < 0.05) and follow-up (r = –0.577, p < 0.005; r = –0.483, p < 0.05). Conclusion NT-proBNP appears to be a promising marker for monitoring CKD progression, independent of cardiac dysfunction. Larger prospective studies are needed to validate its prognostic value and clinical applicability.