20. yüzyıldan günümüze resim sanatında beden deformasyonu
Body deformation in painting from the 20th century to the present
- Tez No: 995719
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN ÖZIŞIKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: İnsan bedeni, İçgüdü, Human body, Instinct
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
Özet
Deformasyon, sanat tarihi boyunca bedenin ideal formdan sapması üzerinden yapılandırılan sanatsal temsillerde, farklı anlam ve anlatım olanakları sunan bir yaklaşım olarak ortaya çıkmıştır. Bedenin bozulmuş, abartılmış ya da parçalanmış biçimlerde temsil edilmesi, çeşitli dönemlerde çeşitli simgesel ve anlatısal işlevler üstlenmiş; kimi zaman metafizik ve ahlaki anlamları aktarmanın, kimi zaman ise toplumsal ve varoluşsal gerilimlerin görünür kılınmasına aracılık etmiştir. Çalışma modern sanat tarihinden itibaren beden deformasyonu olgusunu tarihsel, estetik ve kavramsal bir perspektiften ele almakta; deformasyonun farklı dönemlerde üstlendiği anlam ve işlevleri incelemektedir. Beden deformasyonu, bu bağlamda estetik bir bozulma ya da biçimsel bir sapma olarak değil, iktidar ilişkileri, baskı mekanizmaları, ölüm düşüncesi ve içgüdüyle doğrudan ilişkili bir radikal ifade alanı olarak değerlendirilmiştir. Çalışma, deformasyonu düzeni bozan, sınırları ihlal eden ve izleyiciyi rahatsız etmeyi amaçlayan bir karşı estetik olarak ele alırken; parçalanma, kendine zarar verme, denetim kaybı ve içgüdü temaları üzerinden bedenin nasıl bir çatışma ve direniş zemini hâline geldiğini tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Throughout art history, deformation has emerged as an approach offering diverse meanings and expressive possibilities in artistic representations structured around the deviation of the body from its ideal form. The representation of the body in distorted, exaggerated, or fragmented forms has assumed various symbolic and narrative functions in different periods; sometimes carrying metaphysical and moral meanings, and sometimes making visible social and existential tensions. This study examines the phenomenon of body deformation from a historical, aesthetic, and conceptual perspective, starting with the history of modern art; it investigates the meanings and functions that deformation has assumed in different periods. In this context, bodily deformation is treated not as an aesthetic distortion or formal deviation, but as a radical field of expression directly related to power relations, mechanisms of oppression, the contemplation of death, and instinct. The study addresses deformation as a counter-aesthetic that disrupts order, violates boundaries, and aims to disturb the viewer, while discussing how the body becomes a space of conflict and resistance through themes of fragmentation, self-harm, loss of control, and instinct.