Solvent anhidrate yumuşak doku greftlerinin doku uyumunun deneysel incelenmesi
An Experimental examination of the biocompatibility of solvent anhydrated soft tissue grafts
- Tez No: 99592
- Danışmanlar: PROF.DR. ONUR İÇTEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dura Mater, Yumuşak doku grefti, kan akımı, Xenon, vestibüloplasti, Dura Mater, Soft tissue graft, blood flow, Xenon, vestibuloplasty
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
61 ÖZET Solvent Anhidrate Yumuşak Doku Greftlerinin Doku Uyumunun Deneysel İncelenmesi Günümüzde oral ve maksillofasiyal cerrahi disiplini içinde SAYD greftleri önemli bir yer tutmaktadır. Greft uygulanan cerrahi operasyonların başarılı olabilmesi için, öncelikle greft materyalinin canlı kalması gerekir. Greft uygulanan bölgede yeterli dolaşımın gerçekleşmesi revaskülarizasyonun çabuk gerçekleşmesine bağlıdır. Literatürde günümüze dek yapılan çalışmalar incelendiğinde, mukoza ve deri greftlerinin revaskülarizasyonunun değerlendirilmesi için birçok çalışma yer alırken, SAYD greftlerinin kan akımı ölçümleri ile ilgili yeterli bilgiye rastlanamamıştır. Bu çalışmanın amacı, aynı tip operasyonda SAYD grefti uygulanan bir grubun kan akımı değerleri ile greft uygulanmadan sekonder iyileşmeye bırakılan bir grubun kan akımı değerlerinin, 133Xe klirens yöntemi kullanılarak karşılaştırılmasıdır. İki grup halinde gerçekleştirilen çalışmamızda vestibül sulkus derinliğinin azalması veya epulis nedeni ile şikayeti bulunan 32 hasta değerlendirilmiştir. Bu hastalardan 16 tanesine uygulanan vestibüloplasti operasyonunda SADM kullanılmış, diğer 16 hastanın62 operasyonunda ise greft materyali kullanılmamıştır. Operasyonların tamamlanmasının ardından hastaların 2, 7, 15, 20 ve 30 günlerinde I33Xe klerens yöntemi ile kan akımı değerleri tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular istatistiksel olarak değerlendirilmiş ve SAYD grefti kullanılan grup ile sekonder iyileşmeye bırakılan grup arasında kan akımı açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
63 SUMMARY An Experimental Examination of the Biocompatibility of Solvent Anhydrated Soft Tissue Grafts Solvent anhydrated soft tissue grafts play an important role in Oral and Maxillofacial Surgery in recent years. An adequate vasculature is needed in the graft sides for the success of graft applications. Although there exists a number of studies on the revascularisation of the mucosal and skin grafts, there isn't enough knowlodge about the blood flow measuraments of solvent anhydrated soft tissue grafts. The purpose of this study is to compare the blood flow measurament of the group using SAYD grafts with the other group without using any graft material following the same type vestibuloplasty operations, by means of 133Xe clearance technique. In our study 32 patients operated for epulis or vestibuloplasty were evaluated in two different groups. Solvent anhydrated soft tissue grafts were used during the vestibuloplasty operations in 16 patients whereas no graft material was used in other 16 patients. Blood flow measuraments were detected by means of Xe clearance tecnique on the postoperative 2, 7, 15, 20, 30. day.64 Collected data were statistically evaluated and there was no significiant differences beetwen the two groups.