Posterior blok distalizasyon
Posterior block distalization
- Tez No: 99593
 - Danışmanlar: PROF.DR. ZAHİR ALTUĞ
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
 - Anahtar Kelimeler: Ağız dışı kuvvet, distalizasyon, headgear, posterior blok distalizasyon, Sınıf II malokluzyon, Class II malocclusion, distalization, extraoral traction, headgear, posterior block distalization
 - Yıl: 2001
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 153
Özet
139 ÖZET Posterior Blok Distalizasyon Posterior Blok Distalizasyon apareyi, maksiller premolar ve molar dişlerin aynı anda kütlesel distalizasyonlarının sağlanması için uygulanan ve ağız içi aparey ile kombine headgearden oluşan bir aygıttır. Bu çalışma Posterior Blok Distalizasyon apareyinin iskeletsel, dentoalveoler yapılara ve yumuşak dokuya etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın materyali, tedavi grubundaki 30 bireyden tedavi öncesi ve distalizasyon sonrasında ve kontrol grubundaki 20 bireyden kontrol öncesi ve kontrol sonrasında alınan lateral sefalometrik ve el-bilek filmlerinden oluşmuştur. Araştırma kapsamına alınan bireylerin iskeletsel Sınıf I veya Sınıf II anomaliye, dişsel Sınıf II bukkal ilişkiye sahip olmalarına, üst çene diş arkında anterior çapraşıklık ve/veya artmış overjet olmasına, alt diş arkında yer darlığı bulunmamasına veya minimum düzeyde olmasına, ikinci molar dişlerinin sürmüş olmasına ve vertikal yön büyüme kriterlerinin normal değerler göstermesine dikkat edilmiştir. Kombine headgear ile 400 gr oksipital 400 gr servikal olmak üzere toplam 800 gr kuvvet uygulanmış ve hastaların apreylerini bukkal ilişki düzeltilene kadar günde ortalama 18 saat kadar kullanmaları istenmiştir. Ortalama tedavi süresi 0.7 yıl, kontrol süresi 1 yıldır. Tedavi ve kontrol süresince oluşan değişiklikleri belirlemek amacı ile lateral sefalometrik filmler üzerinde 19 açısal, 37 boyutsal olmak üzere toplam 56 parametre ölçülmüştür. Distalizasyon veya kontrol öncesi ve sonrası değerler arasındaki farkların grup içi istatistiksel önemi, eş yapma t-testi ile, gruplar arası farkların önemi Student's t-testi ile değerlendirilmiştir. Posterior Blok Distalizasyonun etkisi ile maksillanın sagital yöndeki gelişiminin engellendiği ve tüm maksiller posterior dişlerin birlikte ve önemli miktarda distalize edildikleri görülmüştür. Distalizasyon sırasında maksiller premolar ve molar dişlerin bir miktar distale doğru devrildikleri ve ekstrüzyonlarının engellendiği görülmüştür. Tedavi etkisiyle üst keser dişlerde de retraksiyon izlenmiş, overjet önemli miktarda azalmıştır. Hem maksilla da hem de mandibulada aşağı ve geriye doğru rotasyon meydana geldiği izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
140 SUMMARY Posterior Block Distalization Posterior Block Distalization appliance, which is composed of an intraoral acrylic appliance and a combined headgear, is used to distalize the maxillary premolar and molar teeth bodily at the same time. The aim of this study is to examine the skeletal, dentoalveolar and soft tissue effects of the Posterior Block Distalization appliance. The study material consisted of lateral cephalometric and hand-wrist films taken from 30 individuals of the treatment group before and after distalization and from the 20 individuals of the control group before and after the control period. It has been taken into consideration that the individuals included in the study all have skeletally Class I or Class II abnormality and dental Class II buccal relationship, have anterior crowding and/or increased overjet in the maxillary arch, minimal crowding or well aligned lower arch, have erupted second molars and showed normally directed vertical growth pattern. A force of 400 gr per side was adjusted for the high-pull component and of 400 gr for the cervical component and a total of 800 gr force was applied with the combined headgear. The patients were instructed to wear their appliances 18 hours per day until the buccal segment relationship was corrected. The average treatment period was 0.7 years and control period was 1 year. In order to define the changes that took place in the treatment and control groups, 56 parameters have been measured on the lateral cephalometric films, 19 of which are angular and 37 linear. The statistical significance of the changes in the measurements during the observation period of each patient in both groups was determined by paired t-test. The statistical significance of the differences between the treatment and the control groups was compared by Student's t-test. It has been observed that by the effect of the Posterior Block Distalization appliance, maxillary saggital growth was restricted and all the maxillary posterior teeth were distalized at a considerable degree. During distalization, some amount of distal tipping was seen at the maxillary premolar and molar teeth and extrusion of the posterior teeth was restricted. The maxillary incisors were retracted and overjet was reduced. Downward and backward rotation of both the maxilla and mandible was seen.