Düşük ısı porselenlerinin renk stabilitesinin spektrofotometre ile incelenmesi
Spectrophotometrical analysis of color stability of low fusing ceramics
  1. Tez No: 99591
  2. Yazar: AHMET ATİLA ERTAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERDAL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük ısı porseleni, renk stabilitesi, spektrofotometre, suni yaşlandırma, Low fusing porcelain, colour stability, spectrophotometer, accelerated aging
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protez Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Ill ÖZET Porselen alt yapılarında kullanılan metallerin özellikle titanyum ve altın alaşımlarının ısısal değişikliklerden daha az etkilenmeleri için porselenin pişirme ısısının düşürülmesinin ortaya çıkabilecek sorunları çözebileceği düşünülmüştür. Fakat bu porselenlerin uzun dönemdeki estetik durumlarını inceleyen araştırmalar sınırlıdır. Bu araştırmanın amacı suni yaşlandırma ile düşük ısı porselenlerinin uzun dönemdeki estetik durumu konusunda bilgi edinebilmektir. Bu çalışmada 11±0.5mm çapında ve 1.4±0.2mm kalınlığında disk şeklinde porselen örnekler özel bir alet ile ve Vita Lumin porselen renk skalasındaki A3, B3 ve C3 renklerde her grupta 10 örnek olacak şekilde toplam 120 örnek, Vita Omega 900, Vita Titankeramik, Ceramco II, Ceramco Finesse porselenden hazırlandı, örnekler, üreticinin önerdiği koşullarda hazırlandıktan sonra spektrofotometrik yöntemle renk analizleri yapılarak ClELab sisteminde L (parlaklık),“a”ve“b”( kromatik değerler) değerleri elde edildi. Daha sonra bütün örnekler Weather-0-meter adlı cihazda 100 saat boyunca suni yaşlandırmaya tabi tutuldu. Daha sonra örneklerin spektrofotometre ile ikinci renk analizleri yapıldı. Sonuç olarak, çalışmada kullanılan porselen materyallerinin hepsinde belirgin bir renk değişikliği bulundu. Bununla birlikte yalnızca Ceramco Finesse materyalinde renk değişikliği (AE) 1'den büyük olarak bulundu. Ayrıca, Ceramco II ve Vita Omega900 porselen materyallerindeki renk değişimi Vita Titankeramik ve Ceramco Finesse materyalinden belirgin olarak azdır. Porselen tipinden bağımsız olarak renkler gözönüne alındığında ise C3 rengindeki renk değişimi A3 ve B3 rengindekinden belirgin olarak daha fazla ve 1'den büyüktür. Renk değişimi üzerinde porselen çeşidinin ve porselen renginin etkisi etkileşimlidir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT By decreasing the fusing temparature of ceramics thermal stress in the metal substructure (especialy titanium and gold alloys) is thought to be decreased. However studies on estetic status of low fusing ceramics were limited. This study aims to estimate the esthetic status of low fusing ceramics in long term by using accelerated aging. In this study four different ceramics namely Vita Omega900, Vita Titankeramik, Ceramco Finesse, Ceramco II were used. Porcelain samples 11±0.5mm in diameter and 1.4±0.2mm in thickness were prepared in three commonly used shades to provide 10 samples of each group. The samples were fired by following the directions of manufacturers. CIELab readings were recorded with a spectrophotometer and after 100 hours of accelerated aging simulation, colour measurements were repeated. The results revealed that all of the ceramic materials showed significant colour changes although only Ceramco Finesse porcelain had a colour change (AE>1) that is noticeable by human eye. And when the shades of porcelain were compared, C3 shade had a significant colour change against A3 and B3 shades.