Sabit protezlerde kullanılan farklı restoratif materyaller tarafından karşılanan kuvvetlerin, kemik yapıya olan iletiminin in-vitro olarak incelenmesi
An in-vitro analysis of load transmission properties of various restorative materials used in fixed partial dentures
- Tez No: 99601
 - Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH BERKSUN
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
 - Anahtar Kelimeler: Stres analizi, strain-gauge, yük transferi, sonlu elemanlar stres analizi, dental materyal, in-vitro deformasyon, in-vivo deformasyon, Stress analysis, strain-gauge, load transmission, finite element stress analysis, dental material, in-vitro deformation, in-vivo deformation
 - Yıl: 2001
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 119
Özet
Sabit Protezlerde Kullanılan Farklı Restoratif Materyaller Tarafından Karşılanan Kuvvetlerin, Kemik Yapıya Olan İletiminin İn-vitro Olarak İncelenmesi Araştırmamızda, sabit protezlerde kullanılan farklı restoratif materyaller tarafından karşılanan kuvvetlerin, kemik yapıya olan iletimi in-vitro olarak incelenmiştir. İnsan çene kemiğinde strain-gauge' ler kullanılarak yapılan deneysel stres analizini takiben, bu analizi desteklemek amacıyla sonlu elemanlar stres analizi yapılmıştır. Strain-gauge stres analizinde, insan çene kemiğindeki 1. molar dişte apikal ve furka bölgelerine isabet eden kemik yüzeye rozet gauge' ler yerleştirilmiştir. 9 farklı materyalden hazırlanan 7'şer krona 50N, 70N ve lOON'luk kademeli statik yükleme yapılmıştır. Yüklemeler sonunda dişin bukkal ve lingual kemik yüzeyindeki 6 rozet gauge'den 3402 strain değeri elde edilmiştir. Bu sonuçlardan elde edilen stres değerleri faktöriyel varyans analizi ve Duncan çoklu karşılaştırma testine tabi tutulmuştur. Yapılan bu istatistiksel çalışmada farklı kron materyalleri için 6 rozet gauge'den elde edilen sonuçlar bölgelere göre karşılaştınlmıştır. Bu karşılaştırmada materyaller için söz konusu olan stres farklılıkları VMK-68 için düşük stres değerleri göstermiştir. Bu farklılıklar değerlendirildiğinde, sonuçların dar bir değer aralığında görülmesi ve yüklemelere bağlı olarak lineer artışı, kemiğin fizyolojik elastik limitleri dahilinde klinik önem taşımadığını göstermiştir. Strain-gauge sonuçlarını desteklemek amacıyla elde edilen sonlu elemanlar modelinde farklı materyalleri temsil edecek, 4 farklı elastisite modülüne sahip modellere lOON'luk yükleme yapılmıştır. Sonuç olarak, yükleme sonrası kemik yapıda stres dağılımında bir farklılık gözlenmezken, kron yapıda elastisite modülü azaldıkça deformasyonun arttığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
An In-vitro Analysis Of Load Transmission Properties Of Various Restorative Materials Used In Fixed Partial Dentures. The aim of this study, was to evaluate the load transmission properties of different restorative materials to the supporting bone structure. Primarily, resistance strain-gauge stress analysis technique is used for this purpose. Besides, finite element stress analysis was also used to support the findings. Rosette strain-gauges were bonded to the buccal and lingual plate of the human cadaver mandible where the first molar tooth was available. The strain gauges were located to the apical and bifurcation areas of the molar tooth. 9 different restorative materials are used to manufacture the crowns. 7 crowns from each material are fabricated and seated to the prepared tooth. Consecutive loads of 50N, 70N and 100N are statically applied. Collected 3402 strain values were statistically evaluated by analysis of variance and multiple comparisons testing. This comparison showed the lowest stress values for VMK-68. Although the results were fairly close and showed linear increase under consecutive loading, this outcome was linked to the elastic behaviour of the bone. Within the limits of this study, it can be concluded that the load transmission properties of different restorative materials to the bone stucture have no distinctive mechanical advantage in general clinical practice. The results of the FE model created by using 4 various elastisity modulus were used in order to verify the strain-gauge results. These results revealed that there were no difference in the stress distrubition pattern of the bone when 100N is loaded. However, the decrease in the elasticity modulus of the restorative material led the increase in the deformation of the crown.