Yumurtacı tavuklarda florozisle mücadelede aktif kömür kullanımının performans, yumurta kalitesi ve kemik kalsifikasyonu üzerine etkisi
Effects of activated charcoal on performance, egg quality, and bone calcification in managing fluorosis of laying hens
  1. Tez No: 996017
  2. Yazar: MUHAMMED SERKAN SEVİM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif kömür, florozis, kemik histolojisi, kalsiyum-fosfor metabolizması, yumurta kabuğu kalitesi, yumurtacı tavuk, Sodyum florür, Yem katkı maddeleri, Yumurta tavukları, Activated charcoal, fluorosis, bone histology, calcium–phosphorus metabolism, eggshell quality, laying hens, Sodium fluoride, Feed additives
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yüksek flor tüketiminin yumurtacı tavuklarda performans, yumurta kalitesi, serum biyokimyasal parametreler, kemik dokusu, mineral birikimi ve mineralizasyonla ilişkili bazı genlerin ekspresyonu üzerindeki etkilerini belirlemek ve yumurtacı tavuklarda bu etkilerin rasyona ilave edilen aktif kömür ile modüle edilip edilemeyeceğini ortaya koymaktır. Materyal ve Metot: Araştırmada yumurtacı tavuklar kontrol grubu ile birlikte rasyonlarına 1200 mg/kg sodyum florür, farklı düzeylerde (%0,35 ve %0,70) aktif kömür ve bu katkıların kombinasyonlarının ilave edildiği gruplara ayrılmıştır. Deneme süresince performans parametreleri ve yumurta kalite özellikleri belirlenmiş; serum biyokimyasal analizleri yapılmıştır. Tibia kemik dokusu histolojik ve histomorfometrik olarak incelenmiş, tibia kuru maddesinde ve yumurta kabuğunda kalsiyum ve fosfor içerikleri analiz edilmiştir. Ayrıca uterus ve kemik dokularında mineralizasyonla ilişkili Oc-116, OPG ve RANKL genlerinin mRNA ekspresyon düzeyleri belirlenmiştir. Bulgular: Flor uygulamasının yem tüketimi ve yumurta verimini azalttığı, yumurta kabuğu kalitesini olumsuz etkilediği ve tibia kemik dokusunda histolojik ve histomorfometrik bozulmalara yol açtığı belirlenmiştir. Flor uygulamasıyla birlikte tibial kemikte kalsiyum ve fosfor birikiminin arttığı saptanmıştır. Aktif kömürün etkileri doza bağlı olarak değişmiştir. Rasyona %0,35 düzeyinde aktif kömür ilavesi, flor uygulamasına kıyasla yem tüketimi ve yumurta verimindeki azalmayı kısmen sınırlandırmış ve yemden yararlanma oranını iyileştirmiştir. Aktif kömür ilaveli gruplarda kemik dokusunda histolojik bozulmaların daha hafif olduğu ve mineralizasyonla ilişkili gen ekspresyonunun flor grubuna göre daha dengeli seyrettiği belirlenmiştir. Buna karşılık %0,70 aktif kömür uygulaması yumurta kabuğu kalsiyum içeriğini ve Oc-116 mRNA ekspresyonunu baskıladığı buna rağmen OPG, RANKL gen düzeylerinin arttığı görülmüştür. Sonuç: Elde edilen bulgular, florun yumurtacı tavuklarda kemik ve kabuk dokusunda çok yönlü metabolik ve yapısal bozulmalara yol açtığını, aktif kömürün ise bu etkileri doza bağlı olarak modüle edebildiğini göstermektedir. Aktif kömürün destekleyici bir yem katkı maddesi olarak kullanılabileceği, ancak yüksek düzeylerde kullanımının mineral biyoyararlanımını ve kabuk oluşumunu olumsuz etkileyebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of present study was to determine the effects of high dietary fluoride intake on performance, egg quality, serum biochemical parameters, bone tissue, mineral accumulation, and the expression of selected mineralization-related genes in laying hens, and to evaluate whether these effects could be modulated by dietary activated charcoal supplementationin in laying hens Materials and Methods: Laying hens were allocated to a control group and experimental groups receiving diets supplemented with sodium fluoride (1200 mg/kg), activated charcoal at different levels (0.35% and 0.70%), or combinations of these additives. Performance parameters and egg quality traits were recorded throughout the experimental period, and serum biochemical analyses were performed. Tibial bone tissue was examined histologically and histomorphometrically, and calcium and phosphorus contents were analyzed in tibia and eggshell. In addition, mRNA expression levels of the mineralization-related genes Oc-116, OPG, and RANKL were determined in uterine and bone tissues. Results: Fluoride supplementation reduced feed intake and egg production, impaired eggshell quality, and induced histological and histomorphometric alterations in tibial bone tissue. Fluoride intake was also associated with increased calcium and phosphorus accumulation in the tibia. The effects of activated charcoal varied depending on the supplementation level. Dietary inclusion of 0.35% activated charcoal partially increased in feed intake and egg production and improved feed conversion ratio compared with the fluoride group. In groups receiving activated charcoal, histological deterioration in bone tissue was less pronounced and the expression profile of mineralization-related genes was more balanced than in the fluoride group. In contrast, supplementation with 0.70% activated charcoal suppressed eggshell calcium content and Oc-116 gene expression, while increasing OPG and RANKL gene expression levels. Conclusion: The findings indicate that fluoride induces multifaceted metabolic and structural disturbances in bone and eggshell tissues of laying hens, whereas activated charcoal can modulate these effects in a dose-dependent manner. Activated charcoal may be considered a supportive dietary additive under fluoride exposure, however, excessive inclusion levels may adversely affect mineral bioavailability and eggshell formation.