Dekoline fabrikası çalışanlarının sigara içme tutum ve farkındalığının değerlendirilmesi
Evaluation of smoking attitudes and awareness among employees of the dekoline factory
- Tez No: 996024
- Danışmanlar: PROF. DR. YELTEKİN DEMİREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Fabrikalar, Nikotin, Sigara, Factories, Nicotine, Cigarette
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Sivas ilinde faaliyet gösteren Dekoline Fabrikası çalışanlarının sigara içme tutum ve davranışlarını, nikotin bağımlılık düzeylerini ve sigara bırakma eğilimlerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Tümü 480 çalışandan oluşan evrendeki 386 gönüllü katılımcı (%80,4) araştırmaya katılmıştır. Veriler, 27 soruluk yapılandırılmış anket formu ve 6 soruluk Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi ile toplanmıştır. Çalışma sonucunda katılımcıların %60,1'inin sigara içtiği, ortalama Fagerström puanının 3.08±2.24 olduğu saptanmıştır. Çalışmamızda sigara başlama yaşı ve eğitim düzeyi azaldıkça bağımlılık puanının istatistiksel olarak anlamlı şekilde yükseldiği, buna karşın profesyonel destek alanlarda ve evli katılımcılarda istatistiksel olarak anlamlı biçimde azaldığı gerek alkol gerekse nargilenin sigara ile birlikte tüketildiğinde bağımlık puanını istatistiksel olarak anlamlı derecede yükselttiği görülmüş sigara içenlerle sık karşılaşanların bağımlılık puanlarının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Düşük düzeyde bağımlılığa rağmen bırakma isteği yüksek bulunmuştur. Bu sonuçlar bireylerin sigara içme eylemini sürdürmelerinde nikotin yoksunluğundan ziyade davranışsal bağımlılığın baskın olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuçlar işyeri temelli tütün kontrol politikalarının güçlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the smoking attitudes, behaviors, nicotine dependence levels, and cessation tendencies of employees working at the Decoline factory in Sivas, Türkiye. A total of 386 participants (80.4%) out of 480 employees took part in there search. Data were collected through a structured 27-item question naire and the 6-item Fagerström Nicotine Dependence Test. Results indicated that 60.1% of the participants were smokers, with an average Fagerström score of 3.08±2.24, indicating low dependence.In our study, it was found that as the age of smoking initiation and the level of education decreased, dependence scores increased in a statistically significant manner. Conversely, dependence scores were significantly lower among participants who received professional support and those who were married. Additionally, the concurrent use of alcohol and waterpipe (hookah) with cigarettes was associated with a statistically significant increase in dependence scores. Finally, individuals who frequently encountered smokers were found to have significantly higher dependence scores. Despite this, the intention to quit smoking was high. These results indicate that behavioral dependence serves as a more decisive factor in the maintenance of smoking habits than the biological drive of nicotine deprivation .Educational level, marital status, age, alcohol use, and occupational stres were significant predictors of smoking behavior. Finding semphasize the need to strengthen workplace-based tobacco control policies.