Gelişmekte olan sıçan beyninde sevofluranın neden olduğu nörobilişsel ve koku fonksiyon bozukluğuna n-asetilsisteinin etkisi
The effect of n-acetylcysteine on neurocognitive and olfactory dysfunction caused by sevoflurane in the developing rat brain
  1. Tez No: 996023
  2. Yazar: İSMAİL EFE ERCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN BAKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Sevofluran, N-asetilsistein, nörogelişim, nörotoksisite, olfaktör fonksiyon, Morris Su Labirenti Testi, T-labirenti Testi, Sevoflurane, N-acetylcysteine, neurodevelopment, neurotoxicity, olfactory function, Morris Water Maze, T-maze
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Genel anestezik ajanların gelişmekte olan beyin üzerindeki olası nörotoksik etkileri, özellikle pediatrik anestezi uygulamaları açısından önemli bir tartışma alanı oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, erken gelişim döneminde anestezik dozlarda sevofluran maruziyetinin sıçanlarda hipokampal ve olfaktör fonksiyonlar üzerindeki davranışsal etkilerini değerlendirmek ve N-asetilsistein (NAC) uygulamasının bu etkiler üzerindeki olası koruyucu rolünü araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu deneysel çalışmada, postnatal 15. günde Wistar Albino cinsi erkek sıçanlar Kontrol, SEV, NAC ve SEV+NAC olmak üzere dört gruba ayrıldı. Sevofluran maruziyeti inhalasyon yoluyla uygulanırken, NAC belirlenen protokole uygun olarak intraperitoneal yolla verildi. Mekansal öğrenme ve bellek performansı Morris Su Labirenti Testi, olfaktör fonksiyonlar ise T-labirenti koku testi kullanılarak değerlendirildi. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Davranışsal değerlendirmeler sonucunda, sevofluran maruziyetinin motor performans ve motivasyonla ilişkili parametreler üzerinde anlamlı bir etki oluşturmadığı saptandı. Buna karşın, sevofluran grubunda mekansal bellek ve hedefe yönelik bilişsel süreçlerde bozulma izlendi. Olfaktör değerlendirmelerde, sevofluran maruziyetine bağlı olarak hedef kokuya ulaşma gecikmesinin arttığı belirlendi. NAC uygulamasının, özellikle olfaktör fonksiyonlardaki bozulmayı anlamlı düzeyde azalttığı ve sevoflurana bağlı davranışsal değişiklikleri kısmen baskıladığı gözlendi. Sonuç: Bu çalışma, erken gelişim döneminde sevofluran maruziyetinin gelişmekte olan beyinde bölgesel ve fonksiyonel açıdan farklı nörotoksik etkiler oluşturabileceğini göstermektedir. Ayrıca, N-asetilsistein uygulamasının, özellikle olfaktör sistem düzeyinde, anesteziye bağlı nörotoksisiteye karşı potansiyel bir farmakolojik koruyucu yaklaşım olabileceğine işaret etmektedir. Elde edilen bulguların, anesteziye bağlı nörogelişimsel etkilerin daha iyi anlaşılmasına ve gelecekte yapılacak deneysel ve klinik çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The potential neurotoxic effects of general anesthetic agents on the developing brain have become a major concern, particularly in pediatric anesthesia practice. The aim of this study was to evaluate the behavioral effects of anesthetic-dose sevoflurane exposure on hippocampal and olfactory functions in rats during an early developmental period and to investigate the potential protective role of N-acetylcysteine (NAC) against these effects. Materials and Methods: In this experimental study, postnatal day 15 male Wistar Albino rats were divided into four groups: Control, SEV, NAC, and SEV+NAC. Sevoflurane exposure was administered via inhalation, while NAC was administered intraperitoneally according to the predefined experimental protocol. Spatial learning and memory were assessed using the Morris Water Maze Test, and olfactory function was evaluated using the T-maze olfactory discrimination test. The obtained data were analyzed using appropriate statistical methods. Results: Behavioral assessments revealed that sevoflurane exposure did not produce a significant effect on motor performance or motivation-related parameters. However, impairments were observed in spatial memory and goal-directed cognitive processes in the sevoflurane group. In olfactory assessments, sevoflurane exposure was associated with an increased latency to reach the target odor. NAC administration significantly attenuated olfactory dysfunction and partially suppressed sevoflurane-induced behavioral alterations. Conclusion: This study demonstrates that sevoflurane exposure during early brain development may induce region-specific and functionally distinct neurotoxic effects in the developing brain. Furthermore, N-acetylcysteine appears to represent a potential pharmacological neuroprotective strategy, particularly at the level of the olfactory system, against anesthesia-related neurotoxicity. These findings may contribute to a better understanding of anesthesia-induced neurodevelopmental effects and provide a basis for future experimental and clinical studies.