Beden eğitimi ve spor öğretmeni adaylarının engellilere yönelik tutum ve kaynaştırma eğitimi yeterliği
The attitudes of physical education and sports teacher candidates towards individuals with disabilities and their competence in inclusive education
  1. Tez No: 996025
  2. Yazar: FURKAN YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERMAN ÖNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Eğitim ve Öğretim, Sports, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenci tutumu, Student attitude
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı beden eğitimi ve spor öğretmeni adaylarının engellilere yönelik tutum ve kaynaştırma eğitimi yeterliği arasındaki ilişkinin bazı değişkenler açısından incelenmesidir. Betimsel araştırma modeli kullanılan bu araştırmayı 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılında Yüksek Öğretim Kurumu'na bağlı 5 farklı devlet üniversitesinin beden eğitimi ve spor öğretmenliği 4. Sınıf öğrencileri olmak üzere 92'si erkek, 60'ı kadın toplam 152 beden eğitimi ve spor öğretmeni adayı oluşturmaktadır. Araştırmadaki katılımcıların yaş ortalamaları 22.79 ± 3.08'dir. Araştırmada veri toplama aracı olarak 'Kişisel Bilgiler Formu', 'Engellilere Yönelik Tutum Ölçeği (EYTÖ)' ve 'Kaynaştırma Uygulamalarında Öğretmen Yeterliği Ölçeği (KUÖYÖ)' kullanılmıştır. İstatistiki yöntem olarak veriler değerlendirilirken; betimsel istatistikler, t-testi, tek yönlü varyans analizi, çoklu karşılaştırma ve korelasyon testleri kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, çalışma grubunu oluşturan beden eğitimi ve spor öğretmeni adaylarının engellilere yönelik tutum ve kaynaştırma eğitim yeterlikleri orta seviyenin üzerinde olduğu saptanmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların engellilere yönelik tutumları sporcu olma durumu ve üniversite öncesi yaşanılan yerleşim yeri değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşırken; cinsiyet, yaş, akademik durum, anne-baba eğitim durumu, aile/akrabalar arasında engelli birinin olma durumu ve arkadaşlar arasında engelli birinin olma durumu değişkenlerine göre anlamlı şekilde farklılaşmamaktadır. Diğer yandan katılımcıların kaynaştırma eğitimi yeterliği ile sporcu olma durumu ve anne eğitim durumu değişkenleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Cinsiyet, yaş, akademik durum, baba eğitim durumu aile/akrabalar arasında engelli birinin olma durumu, arkadaşlar arasında engelli birinin olma durumu ve üniversite öncesi yerleşim yeri değişkenleri ile kaynaştırma eğitimi yeterliği arasında ise herhangi bir anlamlı ilişkiye rastlanılmamıştır. Son olarak beden eğitimi ve spor öğretmeni adaylarının engellilere yönelik tutum ve kaynaştırma eğitimi yeterliği arasında, pozitif yönde ve orta düzeyde anlamlı ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between the attitudes of physical education and sports teacher candidates towards individuals with disabilities and their compentence in inclusive education, in terms of certain veriables. This descriptive study was conducted with 152 physical education and sports teacher candidates (92 male, 60 female) who were senior students in the 2024-2025 academic year from five different state universities under the Council of Higher Education. The mean age of the participants was determined to be 22.79 ± 3.08. The data collection tools used in the study were the 'Personal Information Form', 'Attitude Towards Individuals with Disabilities Scale (ATIDS)' and the 'Teacher Competence in Inclusive Practices Scale (TCIPS)'. Statistical analysis included descriptive statistics, t-tests, one-way analysis of variance, multiple comparison tests, and correlation tests. The findings indicate that the attitudes of physical education and sports teacher candidates towards individuals with disabilities and their competence in inclusive education were above a moderate level. The attitudes of the participants towards individuals with disabilities showed a significant differences based on whether they were athletes and their neighbourhood before their university life. However, there were no significant differences based on gender, age, academic background, parents' educational level, or having a disabled person among family/relatives or friends. On the other hand, the participants' competence in inclusive education showed significant differences based on whether they were athletes and their mother's educational level. No substantial correlation was found between competence in inclusive education and the variables of gender, age, academic status, father's educational level, having a disabled person among family/relatives or friends, and pre-university place of residence. Finally, a moderate and positive significant relationship was found between the attitudes of physical education and sport teacher candidates towards individuals with disabilities and their competence in inclusive education.