Psödoeksfoliasyon sendromu olan, nonsteroid anti-inflamatuar damla kullanan ve kullanmayan hastalarda humör aközdeki sitokin düzeylerinin incelenmesi, intraoperatif miyozis ve postoperatif intraoküler inflamasyonun değerlendirilmesi
Evaluation of cytokine levels in the aqueous humor, intraoperative miosis, and postoperative intraocular inflammation in patients with pseudoexfoliation syndrome using or not using topical nonsteroidal anti-inflammatory eye drops
  1. Tez No: 996034
  2. Yazar: MEHMET ALİ YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RÜVEYDE GARİP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Psödoeksfoliasyon sendromu, Nepafenak, Sitokinler, İnflamasyon, Katarakt, Pseudoexfoliation syndrome, Nepafenac, Cytokines, Inflammation, Cataract
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, psödoeksfoliyasyon sendromunun patofizyolojisini aydınlatmak ve PES hastalarında preoperatif topikal nepafenak %0,1 kullanımının katarakt cerrahisi sonrası inflamatuar yanıt, intraoperatif pupil dinamikleri ve kistik maküler ödem gelişimi üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Trakya Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda yürütülen kesitsel-retrospektif çalışmaya, senil katarakt nedeniyle cerrahi endikasyonu olan 73 hasta dâhil edilmiştir. Hastalar üç gruba ayrılmıştır: psödoeksfoliyasyonu olmayan kontrol grubu (n=26), tedavi almayan psödoeksfoliasyon grubu (n=25) ve ameliyat öncesi topikal nepafenak uygulanan psödoeksfoliasyon grubu (n=22). Cerrahi sırasında elde edilen aköz humör örneklerinde on üç farklı inflamatuar sitokin düzeyi akış sitometri yöntemiyle analiz edilmiştir. Postoperatif birinci günde ön kamara reaksiyonu psödoeksfoliyasyon grubunda anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0,05); ilaçlı grupta ise kontrol grubuna benzer düzeyler saptanmıştır. Postoperatif birinci ayda santral makula kalınlığı psödoeksfoliasyon grubunda ortalama 270,6 µm iken kontrol ve ilaçlı gruplarda yaklaşık 25 µm daha düşük ölçülmüştür (p<0,001). İntraoperatif pupil çapı değişimi psödoeksfoliyasyon grubunda ortalama 0,7 mm, diğer iki grupta ise 0,3 mm olarak saptanmıştır (p<0,001). Sitokin analizinde IL-6 ve MCP-1 düzeyleri psödoeksfoliyasyon grubunda anlamlı olarak yüksek bulunmuş, kontrol ve ilaçlı gruplar arasında fark izlenmemiştir (p<0,05). Bu bulgular, IL-6 ve MCP-1'in psödoeksfoliyasyon patogenezinde olası biyobelirteçler olabileceğini ve preoperatif topikal nepafenak tedavisinin cerrahiye bağlı inflamatuar yanıtı azaltarak hem ön hem arka segment komplikasyonlarını sınırlamada etkili bir profilaktik ajan olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to elucidate the pathophysiology of pseudoexfoliation syndrome (PES) and to evaluate the effects of preoperative topical nepafenac 0.1% on postoperative inflammatory response, intraoperative pupil dynamics, and cystoid macular edema (CME) development following cataract surgery in patients with PES. This cross-sectional, retrospective clinical study was conducted at the Department of Ophthalmology, Trakya University Faculty of Medicine, and included 73 patients who underwent cataract surgery for senile cataract. Patients were divided into three groups: a control group without pseudoexfoliation (n=26), a pseudoexfoliation group without medication (n=25), and a pseudoexfoliation group pretreated with topical nepafenac (n=22). During surgery, aqueous humor samples were collected, and thirteen inflammatory cytokines were quantified using flow cytometry. On postoperative day one, the anterior chamber reaction was significantly higher in the pseudoexfoliation group compared to the control group (p<0.05), whereas the medicated group demonstrated values comparable to controls. At one month postoperatively, the mean central retinal thickness was 270.6 µm in the pseudoexfoliation group and approximately 25 µm lower in the control and medicated groups (p<0.001). The mean intraoperative change in pupil diameter was 0.7 mm in the pseudoexfoliation group and 0.3 mm in the other two groups (p<0.001). Cytokine analysis revealed significantly elevated IL-6 and MCP-1 levels in the pseudoexfoliation group, with no significant difference between the control and medicated groups (p<0.05). These findings suggest that IL-6 and MCP-1 may serve as potential biomarkers in the pathogenesis of pseudoexfoliation syndrome. Furthermore, preoperative topical nepafenac 0.1% appears to effectively suppress surgery-induced inflammatory responses, thereby reducing both anterior and posterior segment complications and serving as a beneficial prophylactic agent in PES patients.