Septorinoplasti cerrahisinde sevofluran ile düşük akım anestezi ve minimal akım anestezi yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of low-flow and minimal-flow anesthesia with sevoflurane in septorhinoplasty surgery
  1. Tez No: 996033
  2. Yazar: DERYA KAYACAN SEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL TEMÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Sevofluran, uygulama ve dozaj, farmokokinetik ve farmakodinamik, düşük akım anestezi, Remifentanil, farmakodinamik, Septorinoplasti, kontrollü hipotansiyon, Sevoflurane, administration and dosage, pharmacokinetic, pharmacodynamic, Remifentanil
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Genel anestezi uygulamalarında taze gaz akımının azaltılması, yeniden solutmayı artırarak volatil anestezik ajan tüketimini düşürmektedir ve klinik avantaj sağlamaktadır. Bu çalışmada, septorinoplasti cerrahilerinde sevofluran kullanılarak uygulanan düşük akım anestezi (DAA; 1 L/dk) ile minimal akım anestezinin (MAA; 0,5 L/dk) klinik ve anestezik sonuçlar üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı. Etik kurul onayının ardından, ASA I–II sınıfında, 18–65 yaş arası elektif septorinoplasti cerrahisi planlanan toplam 80 hasta prospektif olarak iki gruba ayrıldı. Standart anestezi indüksiyonunu takiben remifentanil, Minto farmakokinetik modeli kullanılarak hedef kontrollü infüzyon yöntemiyle uygulandı. Hemodinamik parametreler [sistolik kan basıncı (SKB), diyastolik kan basıncı (DKB) ve ortalama arter basıncı (OAB)], bispektral indeks (BİS) değerleri, intraoperatif kanama miktarı (Boezaart kanama ölçeği), intraoperatif sevofluran ve remifentanil tüketimi, postoperatif derlenme özellikleri ve komplikasyonlar kaydedildi. Gruplar demografik özellikler açısından benzerdi. MAA grubunda, düşük akım anestezi grubuna kıyasla intraoperatif sevofluran tüketimi (p=0,01) ve remifentanil tüketimi (p=0,01) anlamlı derecede daha düşük bulundu. Cerrahi ve anestezi süreleri, ekstübasyon süresi, kanama skorları, derlenme profilleri ve postoperatif bulantı-kusma oranları açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). İntraoperatif 10., 15. ve 30. dakikalarda SKB, DKB ve OAB değerleri DAA grubunda daha yüksek seyretmekle birlikte (p=0,01), kalp atım hızı açısından gruplar arasında fark gözlenmedi. Altmışıncı dakikadan itibaren MAA grubunda BİS değerleri daha yüksek bulundu. Sonuç olarak, septorinoplasti cerrahilerinde sevofluran ile uygulanan minimal akım anestezi, hemodinamik ve klinik güvenlikten ödün vermeden volatil anestezik ve opioid tüketimini azaltmakta; sürdürülebilirlik ve maliyet etkinliği açısından belirgin avantaj sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Reducing fresh gas flow during general anesthesia increases rebreathing, thereby decreases the consumption of volatile anesthetic agents and provides clinical benefits. This study aimed to compare the effects of low-flow anesthesia using sevoflurane (LFA;1 L/min) and minimal-flow anesthesia (MFA; 0.5 L/min) on clinical and anesthetic outcomes in septorhinoplasty surgeries. Following approval by the institutional ethics committee, a total of 80 patients aged 18–65 years with American Society of Anesthesiologists physical status I–II who were scheduled for elective septorhinoplasty were prospectively allocated into two groups. After standard anesthesia induction, remifentanil was administered using a target-controlled infusion technique based on the Minto pharmacokinetic model. Hemodynamic parameters, including systolic blood pressure, diastolic blood pressure, and mean arterial pressure; bispectral index values; intraoperative blood loss assessed using the Boezaart bleeding scale; intraoperative sevoflurane and remifentanil consumption; postoperative recovery characteristics; and perioperative complications were recorded. The groups were comparable in terms of demographic characteristics. Intraoperative sevoflurane consumption (p=0.01) and remifentanil consumption (p=0.01) were significantly lower in the MFA group compared with the LFA group. No significant differences were observed between the groups regarding surgical and anesthesia durations, extubation time, bleeding scores, recovery profiles, or the incidence of postoperative nausea and vomiting (p>0.05). Although systolic, diastolic, and mean arterial pressure values at the 10th, 15th, and 30th minutes intraoperatively were higher in the LFA group (p=0.01), no significant difference in heart rate was observed between the groups. From the 60th minute onward, BİS values were higher in the MFA group. In conclusion, minimal-flow anesthesia with sevoflurane in septorhinoplasty surgery reduces volatile anesthetic and opioid consumption without compromising hemodynamic stability or clinical safety, offering significant advantages in terms of sustainability and costeffectiveness.