Sleeve gastrektomi sonrası stapler hattı kaçağı gelişiminin önlenmesinde piloroplastinin etkinliğinin deneysel sıçan modelinde değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of pyloroplasty in preventing staple line leakage after sleeve gastrectomy in an experimental rat model
- Tez No: 996045
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERHAT BİNİCİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ FIRAT ASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Sleeve gastrectomy, pyloroplasty, staple line leak, intragastric pressure, bariatric surgery, experimental rat model
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç Sleeve gastrektomi (SG), morbid obezite tedavisinde günümüzde en sık uygulanan bariatrik cerrahi yöntemlerden biridir. Bununla birlikte, stapler hattı kaçağı ameliyat sonrası dönemde görülebilen ve ciddi morbidite ile mortaliteye yol açabilen önemli komplikasyonlardan biridir. Stapler hattında gelişen kaçakların patogenezinde intragastrik basınç artışı, doku perfüzyon bozukluğu ve teknik faktörler rol oynamaktadır. Bu çalışmada, sleeve gastrektomiye piloroplasti eklenmesinin intragastrik basınç ve staple hattı iyileşmesi üzerine etkilerinin deneysel bir sıçan modelinde değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem Çalışma Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Deney Hayvanları Araştırma Merkezi'nde gerçekleştirildi. Deneysel modelde sıçanlara sleeve gastrektomi uygulanmış ve bir gruba ek olarak piloroplasti yapılmıştır. Denekler çalışma gruplarına ayrılarak operasyon sonrası dönemde değerlendirilmiştir. Stapler hattının dayanıklılığı patlama basıncı ölçümü ile analiz edilmiş, ayrıca intraabdominal adezyonlar makroskopik olarak değerlendirilmiştir. Histopatolojik incelemede ülser, mikroapse, ödem, konjesyon ve inflamasyon gibi parametreler analiz edilmiştir. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemlerle karşılaştırılmıştır. Bulgular Çalışmada sleeve gastrektomi uygulanan gruplar ile sleeve gastrektomiye ek olarak piloroplasti yapılan gruplar karşılaştırıldığında, piloroplasti uygulanan gruplarda stapler hattının mekanik dayanıklılığının daha yüksek olduğu ve intragastrik basınç artışının daha sınırlı olduğu gözlendi. Histopatolojik incelemelerde inflamasyon, ödem ve doku hasarı açısından gruplar arasında farklılıklar saptandı. Ayrıca adezyon ve doku iyileşmesi parametrelerinin piloroplasti uygulanan gruplarda daha olumlu olduğu görüldü. Sonuç Deneysel sıçan modelinde elde edilen bulgular, sleeve gastrektomiye piloroplasti eklenmesinin intragastrik basıncı azaltarak stapler hattı üzerindeki mekanik stresi düşürebileceğini ve doku iyileşmesini olumlu yönde etkileyebileceğini düşündürmektedir. Bu yaklaşım, sleeve gastrektomi sonrası gelişebilecek kaçak komplikasyonlarının önlenmesine yönelik potansiyel bir cerrahi modifikasyon olarak değerlendirilebilir. Bununla birlikte, klinik uygulamalara aktarılabilmesi için daha geniş deneysel çalışmalar ve prospektif klinik araştırmalara ihtiyaç bulunmaktadır. Anahtar kelimeler; Sleeve gastrektomi; piloroplasti; stapler hattı kaçağı; intragastrik basınç; bariatrik cerrahi; deneysel sıçan modeli.
Özet (Çeviri)
Objective Sleeve gastrectomy (SG) is currently one of the most frequently performed bariatric surgical procedures for the treatment of morbid obesity. However, staple line leak remains one of the most serious postoperative complications and is associated with significant morbidity and mortality. The pathogenesis of staple line leaks involves several factors, including increased intragastric pressure, impaired tissue perfusion, and technical factors. This study aimed to evaluate the effects of adding pyloroplasty to sleeve gastrectomy on intragastric pressure and staple line healing in an experimental rat model. Materials and Methods The study was conducted at the Experimental Animal Research Center of Van Yüzüncü Yıl University. In the experimental model, sleeve gastrectomy was performed on rats, and pyloroplasty was additionally applied in one group. The animals were divided into study groups and evaluated in the postoperative period. Staple line strength was assessed by burst pressure measurement, while intra-abdominal adhesions were evaluated macroscopically. Histopathological examination included the assessment of ulcer formation, microabscesses, edema, congestion, and inflammation. The obtained data were compared using appropriate statistical methods. Results When the groups undergoing sleeve gastrectomy alone were compared with those undergoing sleeve gastrectomy combined with pyloroplasty, the pyloroplasty group demonstrated higher mechanical strength of the staple line and a more limited increase in intragastric pressure. Histopathological evaluation revealed differences between groups in terms of inflammation, edema, and tissue damage. Additionally, adhesion formation and tissue healing parameters were found to be more favorable in the pyloroplasty group. Conclusion The findings obtained from this experimental rat model suggest that the addition of pyloroplasty to sleeve gastrectomy may reduce intragastric pressure, thereby decreasing mechanical stress on the staple line and positively influencing tissue healing. This approach may represent a potential surgical modification for preventing leak complications following sleeve gastrectomy. However, larger experimental studies and prospective clinical investigations are required before these findings can be translated into clinical practice.