Yeni tanı konulan delta negatif kronik Hepatit B hastalarında oral medikal tedavinin kardiyometabolik risk faktörlerine venoninvaziv fibrozis skorlarına etkisinin incelenmesi
Evaluation of the effects of oral medical therapy on cardiometabolic risk factors and non-invasive fibrosis scores in newly diagnosed delta-negative chronic Hepatitis B patients
  1. Tez No: 996044
  2. Yazar: HAZAL LEVENT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF YORULMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: APRI, entekavir, FIB-4, kardiyometabolik risk, kronik hepatit B, tenofovir disoproksil, APRI, cardiometabolic risk, Chronichepatitis B, entecavir, FIB-4 tenofovirdisoproxil
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Kronik hepatit B (KHB), dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyebilen ve siroz, hepatoselüler karsinom gibi hayatı tehdit eden sonuçlara yol açabilen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Güncel klinik yaklaşımında, antiviral tedavi ile viral replikasyonun baskılanması ve hastalığın ilerlemesinin durdurulması hedeflenmektedir. Entekavir ve tenofovir disoproksil, bu amaçla yaygın olarak kullanılan ve uzun süreli güvenilirliği kanıtlanmış nükleozid analoglarıdır. Son yıllarda, antiviral tedavi altındaki KHB hastalarında yalnızca virolojik yanıt değil, aynı zamanda tedavinin sistemik etkileri de değer kazanmaya başlamıştır. Özellikle insülin direnci, abdominal obezite, dislipidemi gibi kardiyometabolik bozuklukların, karaciğer fibrozisi ve yağlanma ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Ancak entekavir ve tenofovir tedavilerinin bu parametreler üzerindeki etkilerini izleyen karşılaştırmalı prospektif çalışmalar henüz sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, delta hepatit negatif kronik hepatit B hastalarında entekavir ve tenofovir disporoksil tedavisinin 6. ve 12. aylardaki; kardiyometabolik risk faktörleri ve noninvaziv fibrozis skorları [Aspartat aminotransferaz / trombosit oranı indeksi (APRI), Fibrozis-4 indeksi (FIB-4)] açısından karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya entekavir ve tenofovir disoproksil (TDF) tedavisi başlanan 64 hasta alındı. Hastaların demografik bilgileri kayıt edildi. Bel çevresi, vucut kitle indeksi (VKI), karaciğer enzimleri, lipid profili, açlık glukozu ve insülin düzeyleri tedavi başlangıcında, 6. ve 12. aylarda kaydedildi. Aterojenik indeksler [Aterojenik plazma indeksi (AIP), Castelli Risk Oranı-1(CRR-1), Aterojenik katsayı (AC)] ve noninvaziv fibrozis skorları (APRI ve FIB-4) skorları hesaplandı. Tedavi öncesi ve sonrası değerler hem grup içi hem de gruplar arası karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya toplam 64 hasta dahil edildi. Tedavinin 6. ve 12. ayında entekavir ve tenofovir grubunda APRI skorunda anlamlı azalma saptandı. FIB-4 skorunda her iki grupta 6. ayda değişiklik olmazken, 12. ayda anlamlı dercede azalma saptandı. Kardiyometabolik parametreler açısından, 6. ayda entekavir grubunda CRRI ve AC değerlerinde artış saptanırken, TDF grubunda anlamlı değişim izlenmedi. Lipid profili değerlendirildiğinde, 6. ayda TDF grubunda total kolesterol ve LDL kolesterol düzeylerinde anlamlı azalma gözlenmiş, ancak bu etki 12. ayda saptanmamıştır. .Entekavir grubunda ise 12. ayda trigliserid düzeylerinde grup içi anlamlı artış saptanmıştır. Glukoz metabolizması ve insülin düzeyleri açısından her iki grupta da takip süresince anlamlı bir değişiklik izlenmemiştir. On ikinci ayda bel çevresi entekavir grubunda artış gösterirken VKI TDF grubunda artış göstermiştir. Sonuç: KHB hastalarında entekavir ve TDF tedavileri, non-invaziv fibrozis skorlarında iyileşme ile ilişkili bulunmuştur. Kardiyometabolik risk indekslerindeki değişimler tedavi türüne ve takip süresine göre farklılık göstermektedir. Bu bulgular, antiviral tedavinin virolojik etkinliğinin yanı sıra kardiyometabolik etkilerinin de uzun dönem izlemlerde dikkate alınması gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Chronic hepatitis B (CHB) is a major public health problem affecting millions of individuals worldwide and may lead to lifethreatening outcomes such as cirrhosis and hepatocellular carcinoma. The current clinical approach aims to suppress viral replication and halt disease progression through antiviral therapy. Entecavir and tenofovir disoproxil are nucleos(t)ide analogues that are widely used for this purpose and have well-established long-term safety profiles. In recent years, increasing attention has been paid not only to the virological response but also to the systemic effects of antiviral therapy in patients with CHB. In particular, cardiometabolic disturbances such as insulin resistance, abdominal obesity, and dyslipidemia have been shown to be associated with hepatic steatosis and fibrosis. However, prospective comparative studies evaluating the effects of entecavir and tenofovir therapy on these parameters remain limited. The aim of this study was to compare the effects of entecavir and tenofovir disoproxil treatment at the 6th and 12th months in patients with delta hepatitis–negative chronic hepatitis B in terms of cardiometabolic risk factors and non-invasive fibrosis scores [Aspartate Aminotransferase to Platelet Ratio Index (APRI) and Fibrosis-4 Index (FIB-4)]. Materials and Methods: A total of 64 patients who initiated treatment with entecavir or tenofovir disoproxil (TDF) were included in the study. Demographic characteristics of the patients were recorded. Waist circumference, body mass index (BMI), liver enzyme levels, lipid profile, fasting glucose, and insulin levels were assessed at baseline and at the 6th and 12th months of treatment. Atherogenic indices [Atherogenic Index of Plasma(AIP), Castelli Risk Ratio-1(CRR-1), and Atherogenic Coefficient(AC)] and non-invasive fibrosis scores (APRI and FIB-4) were calculated. Pre- and post-treatment values were compared both within and between treatment groups. Results: A total of 64 patients were included in the study. At the 6-month follow-up, a statistically significant reduction in APRI scores was observed in both treatment groups troughout follow-up whereas no significant change was detected in FIB-4 scores. At the 12-month evaluation, both APRI and FIB-4 scores showed a significant with in-group decrease in both groups. Regarding cardiometabolic parameters, an increase in CRR-I and AC values was observed in the entecavir group at the 6-month follow-up, while no significant change was detected in the TDF group. Evaluation of the lipid profile revealed a significant reduction in total cholesteroland LDL cholesterol levels in the TDF group at 6 months; however, this effect lost statistical significance at the 12-month follow-up. In contrast, a significant with ingroup increase in triglyceride levels was observed in the entecavir group at 12 months.No significant changes were observed in glucose metabolism or insulin levels in either group through out the follow-upperiod. Conclusion: In patients with chronic hepatitis B, treatment with entecavir and tenofovir disoproxil was associated with improvement in non-invasive fibrosis scores. Tenofovir disoproxil therapy demonstrated a more pronounced lipid-lowering effect during the early treatment period; however, this effect diminished over the long term. In contrast, entecavir therapy was associated with an increase in triglyceride levels during long-term follow-up. Changes in cardiometabolic risk indices varied according to the type of antiviral therapy and the duration of follow-up. These findings suggest that, in addition to virological efficacy, the cardiometabolic effects of antiviral treatment should also be taken into consideration during long-term follow-up.