Süper-dünya ve mini-neptün türü ötegezegenlerin karakterizasyonu
Characterizations of sub-neptune-sized exoplanets
- Tez No: 996150
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR BAŞTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Ötegezegen, Exoplanets
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında TESS tarafından fark edilen, geçiş gösteren Neptün boyutlarında bir ötegezegen TOI-5938 b ile geçiş yapan iki süper-Dünya'nın TOI-1743 b ve TOI-5799 b keşfi gerçekleştirilmiştir. Bu gezegenlerin onaylanması, istatistiksel doğrulama yöntemi, çok renkli ışık eğrileri ve diğer tamamlayıcı gözlemler kullanılarak yapılmıştır. Gezegenlerin fiziksel parametreleri, TESS ve yer tabanlı ışık eğrilerinin birlikte olasılıkçı yöntemlerle modellenmesiyle elde edilmiştir. TOI-5938 b 2.26 gün yörünge dönemine sahip, 3.81+/-0.15 Rd yarıçapında ve 1048+/-31 denge sıcaklığındadır. TOI-1743 b'nin yarıçapı 1.83+/-0.11 Rd, yörünge dönemi 4.27 gün ve denge sıcaklığı 485+/-14 K'dir. TOI-5799 b ise 1.733+/-0.096 Rd yarıçapına, 4.17 gün yörünge dönemine ve 505 +/- 16 K denge sıcaklığına sahiptir. Bu tez çalışmasında ayrıca geçiş yapan ek bir gezegenin, TOI-5799 c'nin keşfi de sunulmaktadır. Bu gezegenin geçişi SHERLOCK kodu ile TESS verilerinde saptanmış ve istatistiksel doğrulama yöntemi ile onaylanmıştır. TOI-5799 c, 1.76+/-0.11 Rd yarıçapına sahip olması sebebiyle süper- Dünya sınıfına girmektedir. Yörünge dönemi 14 gün, denge sıcaklığı ise 337 +/- 11 K olup, bu özellikleri gezegeni yıldızının yaşanabilir bölgesinin iç kenarına yakın bir konuma yerleştirmektedir. Bu gezegenlerin hem dikine hız takip gözlemleri hem de atmosferik karakterizasyon için uygun olduğu gösterilmiştir. TOI-1743 b, TOI-5799 b ve c parlak (Km < 10) erken tip M-cücelerinin etrafında dolanmakta, TOI-5938 b ise parlak bir K-cücesinin etrafında dolanmaktadır. Bu durum, gezegenlerin kütlelerinin tayfçekerler yardımıyla hassas bir şekilde ölçülmesini mümkün kılmaktadır. Gezegenlerin göreli boyutları ve barınak yıldızlarının parlaklığı, JWST ile atmosfer karakterizasyonu açısından onları elverişli hedefler haline getirmektedir. Bu tür çalışmalar TOI-1743 b, TOI-5799 b ve TOI-5799 c'nin yarıçap vadisi içinde yer alması ve TOI-5938 b'nin dönem–yarıçap (P–Rp) düzleminde Neptün çölü bölgesinde bulunması nedeniyle, gezegen oluşumu ve evrimine dair önemli içgörüler sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the discovery by the TESS mission of one transiting Neptune-sized planet, TOI-5938 b, and two transiting super-Earths, TOI-1743 b and TOI-5799 b has been carried out. Validation of these planets was carried out using a statistical validation method, multi-color light curves, and other ancillary observations. The physical parameters of these planets derived using combined TESS and ground-based multi-color light curves. TOI-5938 b completes its orbit in 2.26 days, has a radius of 3.81+/-0.15 Rd, and an equilibrium temperature of 1048+/-31 K. TOI-1743 b has a radius of 1.83+/-0.11 Rd, an orbital period of 4.27 days, and an equilibrium temperature of 485+14 K. TOI-5799 b has a radius of 1.733+/-0.096, an orbital period of 4.17 days, and an equilibrium temperature of 505 +/- 16 K. The discovery of an additional transiting planet, TOI-5799 c, is also presented. This planet was identified in the TESS data and validated using the SHERLOCK pipeline. TOI-5799 c is a super- Earth with a radius of 1.76+/-0.11 Rd. Its orbital period and its equilibrium temperature are 14 days and 337 +/- 11 K, respectively, which place it near the inner edge of the habitable zone of its star. These planets are shown to be suitable for both radial velocity follow-up and atmospheric characterization. They orbit bright (< 11 Km) early M-dwarfs, except for TOI-5938 b, which orbits a bright K-dwarf, making them accessible for precise mass measurements. The relative sizes of these planets and the brightness of their host stars also make them promising targets for atmospheric characterization with the James Webb Space Telescope. Such studies may provide insights into planet formation and evolution, as TOI-1743 b, TOI-5799 b, and TOI-5799 c lie within the radius valley, TOI-5938 b resides in the Neptunian desert in the period–radius (P–Rp) plane.