Perceptions of blue-collar employees on the hybrid work arrangements in their organizations
Mavi yakalı çalışanların kurumlarındaki hibrit çalışma düzenlemelerine ilişkin algıları
- Tez No: 996149
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALEV ÖZER TORGALÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hibrit Çalışma Düzeni, Mavi Yaka Çalışanlar, Sosyal Karşılaştırma Kuramı, Eşitlik Kuramı, Eşitsizlik, Sosyal adalet, Hybrid Work Arrangements, Blue-Collar Workers, Social Comparison Theory, Equity Theory, Inequality, Social justice
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, örgütlerde uygulanan hibrit çalışma düzenine ilişkin mavi yaka çalışanların algılarını incelemeyi amaçlamaktadır. Hibrit çalışmanın ağırlıklı olarak beyaz yaka çalışanlara sunulması, mavi yaka çalışanlar açısından eşitlik, adalet ve örgütsel aidiyet algılarında farklılaşmalara yol açabilmektedir. Araştırma, bu farklılaşmaların mavi yaka çalışanlar tarafından nasıl değerlendirildiğini ve anlamlandırıldığını ortaya koymayı hedeflemektedir. Çalışmanın kuramsal çerçevesi Sosyal Karşılaştırma Kuramı ve Eşitlik Kuramı temelinde oluşturulmuştur. Bu kapsamda, mavi yaka çalışanların hibrit çalışma uygulamalarını diğer çalışan gruplarıyla karşılaştırarak algıladıkları girdi–çıktı dengesi ve adalet değerlendirmeleri analiz edilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımı benimsenmiş ve fenomenolojik desen kullanılmıştır. Amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen üretim sektöründe görev yapan mavi yaka çalışanlarla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, Braun ve Clarke (2006) tarafından geliştirilen tematik analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Analiz sonucunda algılanan sosyal karşılaştırma ve eşitsizlik olmak üzere iki ama tema ortaya koymuştur. Bununla birlikte iş yaşam dengesi, iyi oluş hali, örgütsel adalet algısı, motivasyon, işe bağlılık ve örgütsel aidiyet olmak üzere 6 alt tema ortaya çıkmıştır. Bulgular, mavi yaka çalışanların hibrit çalışmayı yalnızca bir çalışma düzeni olarak değil, aynı zamanda örgüt içinde değer görme ve statü göstergesi olarak algıladıklarını ortaya koymaktadır. Sosyal karşılaştırmaların, adaletsizlik algısını artırarak örgütsel bağlılık ve aidiyet duygusunu olumsuz etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the perceptions of blue-collar employees on the hybrid work arrangement in their organizations. The fact that hybrid work arrangement is predominantly offered to white-collar workers can lead to differences in perceptions of equality and justice, among blue-collar workers. The research aims to reveal how these differences are evaluated and interpreted by blue-collar workers. The theoretical framework of the study is based on Social Comparison Theory and Equity Theory. Within this scope, the input-output balance and justice assessments perceived by blue-collar workers in comparison with other employee groups regarding hybrid work practices are analyzed. A qualitative research approach was adopted, and a phenomenological design was used. Semi-structured interviews were conducted with blue-collar workers employed in the manufacturing sector, selected using purposive sampling. The data obtained were analyzed using the thematic analysis method developed by Braun and Clarke (2006). The analysis revealed two main themes: perceived social comparison and inequality. In addition, six sub-themes emerged: work-life balance, well-being, perceived organizational justice, motivation, job commitment, and organizational belonging. The findings reveal that blue-collar workers perceive hybrid work arrangement not only as a work arrangement but also as a sign of value and status within the organization. It was concluded that social comparisons negatively impact organizational commitment and a sense of belonging by increasing the perception of inequality.