Türkiye ve Romanya'da uygulanan müzik öğretmeni yetiştirme programlarının karşılaştırılmasına yönelik bir inceleme
A comparison of music teacher training programs applied in Turkey and Romania
  1. Tez No: 996219
  2. Yazar: İLKİM AZBAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DAMLA BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Karşılaştırmalı eğitim, Müzik eğitimi, Öğretmen yetiştirme programları, Education, Comparative education, Music education, Teacher Training Programs
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Araştırmada, Türkiye ve Romanya müzik öğretmeni yetiştirme sistemi kapsamında uygulanan programların incelenerek benzerlik ve farklılıklarının programlarda yer alan; ders adı, ders türü, ders sayısı, ders saati, ders kredisi ve ders çeşitliliği bakımlarından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırma betimsel nitelikte bir araştırma olup, tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye ile Romanya'da uygulanan müzik öğretmeni yetiştirme programları oluşturmaktadır. İlgili veriler literatür taraması ve doküman inceleme yapılarak elde edilmiştir. Ulaşılan verilere içerik analizi uygulanmıştır. Araştırma bulguları doğrultusunda Türkiye ile Romanya müzik öğretmeni yetiştirme programlarında uygulanan derslerin her iki ülkede de türlere ayrılarak programa alındığı, bu durumun dersleri sınıflandırma adına her iki ülkede de benzerlik gösterdiği ancak söz konusu ders türlerinin adlandırılmasının her iki ülkede de farklı olduğu tespit edilmiştir. Ders adlarının ise çoğunlukla alan eğitimi derslerinde benzerlik gösterdiği, Türkiye'de haftalık ders saati ve kredisi sayılarının Romanya'ya oranla daha fazla ders saatine karşılık daha az ders kredisi bulunduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the research, the programs implemented within the scope of the music teacher training system in Turkey and Romania were examined and the similarities and differences in the programs; It is aimed to compare the course name, course type, number of courses, course hours, course credits and course diversity. The research is a descriptive study and scanning model was used. The study group of the research consists of music teacher training programs implemented in Turkey and Romania. Relevant data were obtained by literature review and document review. Content analysis was applied to the obtained data. In line with the research findings, it has been determined that the courses applied in the music teacher training programs in Turkey and Romania were divided into types and included in the program in both countries, and this situation was similar in both countries in terms of classifying the courses, but the naming of the said course types was different in both countries. It has been concluded that the course names are mostly similar in the field education courses, and that the number of weekly course hours and credits in Turkey is more than in Romania, compared to less course hours.