Kolon kanserinde serotonin reseptör-7 (5-HT7) pripopitoz yolağı arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the Relationship Between Serotonin Receptor-7 (5-HT7) and Pyroptosis Pathway in Colon Cancer
  1. Tez No: 996218
  2. Yazar: YUSUF SEVİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHAL HAMURCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Genetik, Genel Cerrahi, Genetics, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Adenokarsinom, Kalın bağırsak, NLRP3, Reseptörler-serotonin, Adenocarcinoma, NLRP3, Receptors-serotonin
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Gevher Nesibe Genom ve Kök Hücre Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyokimya ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Kolorektal kanser, dünya genelinde yüksek morbidite ve mortalite oranlarıyla önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir. Tümör mikroçevresinde gelişen kronik inflamasyonun, kanserin başlangıcı ve progresyonunda belirleyici rol oynadığı bilinmektedir. Programlanmış hücre ölümü mekanizmalarından biri olan piroptoz, inflamatuar sitokin salınımı ile karakterize olup tümör biyolojisinde çift yönlü etkilere sahiptir. Son yıllarda gastrointestinal sistemde yoğun olarak sentezlenen serotonin (5-hidroksitriptamin, 5-HT) ve reseptörlerinin, inflamasyon ve kanser gelişimi ile ilişkili olabileceği gösterilmiştir. Bu çalışmada, kolon kanserinde serotonin reseptör alt tipi olan 5-HT7 reseptörü (5-HTR7) ile piroptoz yolağı arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya histopatolojik olarak kolon adenokarsinomu tanısı almış 18 hasta ile yaş ve cinsiyet açısından benzer özelliklere sahip sağlıklı bireyler dahil edilmiştir. Hastalardan cerrahi öncesi periferik kan, cerrahi sonrası tümörlü ve komşu normal doku örnekleri alınmıştır. Klinik örneklerde 5-HTR7, FOXM1, NLRP3 ve IL-1β protein ekspresyonları Western blot yöntemiyle analiz edilmiş, serum IL-1β ve IL-18 düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. Ayrıca HT-29 kolon kanseri hücre hattında 5-HTR7 geninin siRNA aracılı susturulmasının hücre proliferasyonu, klonojenik kapasite ve inflamatuar sinyal yolakları üzerindeki etkileri in vitro olarak değerlendirilmiştir. Biyoinformatik analizlerle gen ekspresyon profilleri ve sağkalım ilişkileri incelenmiştir. Elde edilen bulgular, 5-HTR7 ve NLRP3 genlerinin kolon kanseri dokularında normal dokulara kıyasla yüksek ekspresyon gösterdiğini ortaya koymuştur. Hasta serumlarında IL-1β ve IL-18 düzeyleri sağlıklı kontrollere göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. HT-29 hücrelerinde 5-HTR7'nin susturulması, hücre proliferasyonu ve klon oluşumunu belirgin şekilde baskılamış; FOXM1, NLRP3 ve IL-1β protein ekspresyonlarında anlamlı azalmaya yol açmıştır. Sonuç olarak, bu çalışma kolon kanserinde 5-HTR7'nin FOXM1 ve NLRP3 inflamazom kompleksi üzerinden inflamatuar ve tümörojenik süreçleri düzenleyen önemli bir moleküler kontrol noktası olabileceğini göstermektedir. Elde edilen veriler, 5-HTR7/FOXM1/NLRP3 aksının kolon kanserinde potansiyel bir terapötik hedef olabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Colorectal cancer remains a major public health problem worldwide due to its high morbidity and mortality rates. Chronic inflammation within the tumor microenvironment is known to play a critical role in cancer initiation and progression. Pyroptosis, a form of programmed cell death characterized by inflammatory cytokine release, has been shown to exert dual effects in tumor biology. In recent years, serotonin (5-hydroxytryptamine, 5-HT), which is predominantly synthesized in the gastrointestinal tract, and its receptors have been implicated in inflammation-related carcinogenesis. The present study aimed to investigate the relationship between the serotonin receptor subtype 5-HT7 (5-HTR7) and the pyroptosis pathway in colon cancer. A total of 18 patients with histopathologically confirmed colon adenocarcinoma and age- and sex-matched healthy individuals were included in the study. Peripheral blood samples were obtained preoperatively, and tumor and adjacent normal tissue samples were collected postoperatively from the patients. Protein expression levels of 5-HTR7, FOXM1, NLRP3, and IL-1β in tissue samples were analyzed by Western blot, while serum IL-1β and IL-18 levels were measured using ELISA. In addition, in vitro experiments were performed using the HT-29 colon cancer cell line to evaluate the effects of siRNA-mediated silencing of 5-HTR7 on cell proliferation, clonogenic capacity, and inflammatory signaling pathways. Bioinformatic analyses were conducted to assess gene expression profiles and survival associations. The results demonstrated that 5-HTR7 and NLRP3 gene expression levels were higher in colon cancer tissues compared to normal tissues. Serum IL-1β and IL-18 levels were significantly elevated in patients with colon cancer compared to healthy controls. Silencing of 5-HTR7 in HT-29 cells markedly suppressed cell proliferation and colony formation and led to a significant reduction in FOXM1, NLRP3, and IL-1β protein expression levels. In conclusion, this study indicates that 5-HTR7 may serve as a critical molecular regulator of inflammatory and tumorigenic processes in colon cancer through the FOXM1/NLRP3 inflammasome axis. These findings suggest that the 5-HTR7/FOXM1/NLRP3 pathway may represent a potential therapeutic target in the management of colon cancer.