Otantik liderlik algısının sessiz istifa davranışı üzerindeki etkisi: Bir kamu kurumu örneği
The effect of authentic leadership perception on silent quitting behavior: A public institution example
- Tez No: 996269
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER GÜRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik modelleri, Otantik, Otantik liderlik, Pozitif liderlik, Sessiz istifa, Leadership, Leadership models, Authentic, Authentic leadership, Positive leadership, Inner resignation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Otantik liderlik; liderin kendi değerlerini ve kimliğini içselleştirerek şeffaf ilişkiler kurması, güven ve etik duruş sergilemesiyle öne çıkan bir liderlik yaklaşımı olarak dikkat çekmektedir. Otantik liderlerin sergilediği pozitif tutum ve davranışların çalışanların davranışları üzerinde olumlu etkiler yarattığı ve örgütsel vatandaşlık davranışlarını teşvik ettiği bilinmektedir. Buna karşılık, günümüz çalışma hayatında giderek yaygınlaşan“sessiz istifa”olgusu, çalışanların görev tanımlarının ötesinde sorumluluk üstlenmekten kaçınmaları, örgütsel hedefler yerine bireysel refahlarını öncelemeleri ve işlerine yönelik bağlılıklarını bilinçli olarak azaltmaları şeklinde ortaya çıkmaktadır. Pandemi sonrası dönemde artan sessiz istifa eğilimlerinin toksik liderlik tarzlarına karşı bir direnç stratejisi olarak geliştiği gözlemlenmiştir. Bu çalışma, çalışanlardaki otantik liderlik algısının sessiz istifa davranışı üzerindeki potansiyel etkisini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma evrenini bir kamu kurumunun merkez teşkilatındaki çalışanlar oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında anket tekniği kullanılmış olup eksiksiz doldurulan 262 anket verisi Microsoft Excel ve IBM SPSS programlarıyla istatistiksel analizlere tabi tutulmuştur. Araştırma bulgularına göre otantik liderlik, sessiz istifa alt boyutlarından olan gönüllü çabadan kaçınma, değersiz hissetme ve aidiyetsizlik düzeylerini negatif yönde etkilemektedir. Bu bağlamda, bir kamu kurumunda gerçekleştirilen bu araştırma ile otantik liderlik algısının sessiz istifa üzerindeki etkisi ortaya konulmaya çalışılmış ve böylece hem literatüre hem de uygulamaya yönelik katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Authentic leadership stands out as a leadership approach characterized by the leader internalizing their own values and identity, establishing transparent relationships, and demonstrating trust and ethical conduct. It is known that the positive attitudes and behaviors exhibited by authentic leaders have a positive impact on employee behavior and encourage organizational citizenship behaviors. In contrast, the increasingly common phenomenon of“silent resignation”in today's working life manifests as employees avoiding taking on responsibilities beyond their job descriptions, prioritizing their individual well-being over organizational goals, and consciously reducing their commitment to their jobs. The increasing trend of silent resignation in the post-pandemic period has been observed to develop as a resistance strategy against toxic leadership styles. This study aims to determine the potential impact of employees' perception of authentic leadership on silent resignation behavior. The research population consists of employees in the central organization of a public institution. A survey technique was used to collect data, and 262 completed survey data were subjected to statistical analysis using Microsoft Excel and IBM SPSS programs. According to the research findings, authentic leadership negatively affects the levels of avoidance of voluntary effort, feelings of worthlessness, and lack of belonging, which are sub-dimensions of silent resignation. In this context, this research conducted in a public institution aimed to reveal the effect of the perception of authentic leadership on silent resignation, thus contributing to both the literature and practical application.