Türkiye'de yapılan çocuk ve gençlik yazını çalışmalarında güncel yönelimler
Current trends in children's and youth literature studies in Türkiye
- Tez No: 996287
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, çocuk yazını, gençlik, gençlik yazını, doküman analizi, Child, children's literature, youth, youth literature, document analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu tezin amacı, çocuk ve gençlik yazını alanında yapılan akademik çalışmaların sistematik biçimde incelenmesidir. Araştırma, çocuk ve gençlik yazınıyla ilgili yayımlanmış makale ve tezlerin değerlendirilmesine dayanmaktadır. Çalışmada betimsel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmış; veri toplama sürecinde doküman incelemesi gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda Google Akademik, YÖK Ulusal Tez Merkezi, Dergipark, Ulakbim ve Pamukkale Üniversitesi veri tabanları taranmıştır. Alanyazın taraması“çocuk yazını”ve“gençlik yazını”anahtar sözcükleri kullanılarak yapılmış; 2013–2024 yılları arasında yayımlanmış, araştırmanın amacına uygun toplam 650 makale ve tez incelemeye alınmıştır. İncelenen çalışmalar; çocuk ve gençlik yazınının yıllara göre dağılımı, kullanılan araştırma yöntemleri ve çalışma kümeleri açısından analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, çocuk ve gençlik yazını alanındaki çalışmaların özellikle 2022–2024 yılları arasında yoğunlaştığı, araştırmalarda ağırlıklı olarak nitel yöntemlerin tercih edildiği görülmüştür. Ayrıca kitap incelemesine dayalı çalışmaların, öğretmen ve öğrenci odaklı çalışmalara kıyasla daha fazla olduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, çocuk ve gençlik yazını alanındaki araştırma eğilimlerini ortaya koymakta ve alanyazındaki mevcut duruma ilişkin bütüncül bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to systematically examine academic studies conducted in the field of children's and young adult literature. The research is based on the evaluation of published articles and theses related to children's and young adult literature. A descriptive research design employing the survey model was used, and document analysis was conducted during the data collection process. Within this scope, the databases Google Scholar, the Council of Higher Education National Thesis Center, DergiPark, ULAKBİM, and Pamukkale University were searched. The literature review was carried out using the keywords“children's literature”and“young adult literature,”and a total of 650 articles and theses published between 2013 and 2024 that were relevant to the purpose of the study were included in the analysis. The reviewed studies were analyzed in terms of their distribution by year, research methods employed, and study groups. According to the findings, research in the field of children's and young adult literature intensified particularly between 2022 and 2024, with qualitative methods being predominantly preferred. In addition, studies based on book analysis were found to be more prevalent than those focusing on teachers and students. The results provide a comprehensive overview of research trends in the field of children's and young adult literature and present a holistic framework regarding the current state of the literature.