Parental expectations about foreign language learning for young learners in state schools
Devlet okullarında çocuklar için yabancı dil öğrenimine ilişkin ebeveyn beklentileri
  1. Tez No: 996286
  2. Yazar: MERYEM DERELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN PAKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Algı, Beklentiler, Devlet okulları, Düşünce, Ebeveynler, Eğitim, Yabancı dil öğrenimi, Çocuklar, Perception, Expectations, State schools, Thought, Parents, Education, Foreign language learning, Children
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de devlet ilkokullarında öğrenim gören küçük yaş grubu öğrencilerin erken yaşta yabancı dil öğrenimine ilişkin ebeveyn beklentilerini, algılarını, tutumlarını, gözlemlerini ve inançlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Son yıllarda erken yaşta yabancı dil öğretimine verilen önem artmasına rağmen, ebeveyn bakış açısını merkeze alan çalışmaların sınırlı olduğu görülmektedir. Oysa ebeveynler, çocukların öğrenme süreçlerinde önemli bir role sahiptir ve çocukların yabancı dil öğrenimine yönelik tutumlarını doğrudan etkilemektedir. Araştırma nitel araştırma deseniyle yürütülmüştür. Veriler, bir devlet ilkokulunda öğrenim gören dördüncü sınıf öğrencilerinin velilerine uygulanan anket ve yarı yapılandırılmış görüşme aracılığıyla toplanmıştır. Anket ve yarı yapılandırılmış görüşmeler; ebeveynlerin erken yabancı dil eğitimine yönelik beklentilerini, tutumlarını, çocuklarının öğrenme sürecine dair gözlemlerini ve evde sağladıkları desteği incelemeye yöneliktir. Ayrıca ebeveynlerin eğitim düzeyi, mesleği, yabancı dil bilgisi ve geçmiş yabancı dil öğrenme deneyimleri gibi demografik değişkenler dikkate alınarak görüşler arasındaki farklılıklar analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, ebeveynlerin büyük çoğunluğunun erken yaşta yabancı dil öğrenimini gerekli ve faydalı gördüğünü, yabancı dil eğitiminin daha erken başlaması ve süreklilik kazanması gerektiğini düşündüğünü ortaya koymuştur. Bununla birlikte, öğretim süresinin yetersizliği ve devlet okullarındaki mevcut uygulamalara ilişkin bazı eksiklikler ebeveynler tarafından dile getirilmiştir. Sonuçlar, okul-aile iş birliğinin güçlendirilmesi ve ebeveyn görüşlerinin erken yabancı dil eğitim politikalarının geliştirilmesinde dikkate alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates parents' expectations, perceptions, attitudes, observations and beliefs regarding early foreign language education for young learners in state primary schools in Türkiye. Although early foreign language education has received increasing attention over the last two decades, research focusing specifically on parents' perspectives remains limited. Recognizing the crucial role parents play in shaping children's educational experiences, this study aims to explore what parents' expectations are, how they evaluate early English language education, the extent to which they support their children's learning, and whether parental background variables influence their views. The study employs a qualitative research design. The data were collected through a questionnaire and a semi-structured interview with parents of fourth-grade students attending a state primary school. The questionnaire and the semi-structured interview examined parents' expectations, attitudes toward early foreign language learning, observations of their children's learning processes, and the types of support provided at home. In addition, demographic variables such as parents' education level, occupational status, foreign language knowledge, and previous language learning experiences were analyzed to identify potential differences in parental perspectives. The findings indicate that parents generally hold positive attitudes toward early foreign language education, strongly emphasizing the importance of starting foreign language learning at an early age and maintaining it continuously throughout schooling. However, parents also reported concerns regarding limited instructional time, insufficient exposure, and inadequacies in state school language programs. Differences were observed in parental attitudes based on educational background and language learning experiences. The results highlight the need for closer cooperation between schools and families and suggest that parental perspectives should be taken into account when designing and implementing early foreign language education policies in Türkiye.