The power of the media on forming public opinion: The analysis of the 2010 constitutional referendum in turkey
Medyanın kamuoyunu şekillendirme gücü: Türkiye'de 2010 anayasa değişikliği referandum analizi
- Tez No: 996289
- Danışmanlar: PROF. DR. SUSAN BANDUCCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasi seçimler, Türk medyası, Political elections, Turkish media
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Unıversıty Of Exeter
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
Özet
Bu tez, 2010 yılı anayasa referandumu açısından Türkiye'deki seçim davranışında medyanın rolünü incelemektedir. Medya, Türkiye'deki insanlar için hem bilgi sağlama hem de eğlence sunma açısından çok önemli bir araçtır. Bu nedenle, medyanın çok güçlü olduğu ve büyük bir kitle üzerinde etkisi olduğu söylenebilir. Bu çalışmada, medyanın vatandaşların siyasi tercihleri üzerindeki etkisini keşfetmeye çalışıyorum. Diğer bir deyişle, bu tez, medya içeriğinin seçmenler üzerindeki etkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu hedefe ulaşmak için, 2010 referandumunu analiz etmeyi seçtim çünkü bu referandum, Türkiye'deki diğer referandumlar ve seçimlerden farklı kılan özel özelliklere sahiptir. Literatürde, medyanın oy verme davranışı üzerindeki etkisini inceleyen birçok çalışma bulunmaktadır; ancak bu çalışmalar genellikle gelişmiş demokrasilerde yoğunlaşmaktadır. Ayrıca, genel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimleri, bu alandaki daha yaygın konulardır. Türkiye'deki referandum oyları üzerindeki medyanın etkisini araştıran çalışmalar ise oldukça sınırlıdır. Bu nedenle, Türkiye'nin gelişmekte olan bir demokrasi örneği olarak daha iyi anlaşılabilmesi için referandumlar ve medya sistemlerine öncelik veriyorum. Ayrıca, medya içeriği ve kamuoyu, çalışmanın metodolojik kısmı için ana verileri oluşturmaktadır. 2010 referandumundaki medyanın etkisini tespit etmek amacıyla üç aşamalı bir yöntem kullanıyorum: İlk olarak, seçmen tercihlerini anlamak için kamuoyu anket verilerinin analizi; ikinci olarak, referandum konusundaki medya haberlerini ve referandumun medyadaki önemini görmek için medya içeriği analizi; son olarak, üçüncü adımda kamuoyu verilerini ve medya içeriğini birbirine bağlıyorum. Alana katkım, referandum oyu üzerindeki medya etkilerinin, Türkiye'deki medya sisteminin analiziyle desteklenen sistematik ve kapsamlı bir metodolojik yaklaşımla incelenmesidir. Bu çalışmanın, medya ile seçmen tercihleri arasındaki ilişkiyi dikkate alarak referandum oylamasına dair kapsamlı bir analiz sunarak, Türkiye'deki siyaset literatürüne katkıda bulunmayı bekliyorum.
Özet (Çeviri)
Abstract This thesis explores the role of the media in voting behaviour in Turkey in terms of the 2010 constitutional referendum. The media is a very important tool for both providing information and entertainment for people in Turkey. Thus, it can be claimed that the media are very powerful and have a large influence on audiences. In this study, I seek to explore the media's power over citizens' political choices. In other words, this thesis aims to reveal the affect the media content has on voters. To achieve this goal, I have chosen to analyse the 2010 referendum because of its special characteristics, which differentiate it from other referendums and elections in Turkey. Although there are many studies which examine the media effects on voting in the literature, these generally concentrate on developed democracies. Furthermore, general elections and presidential elections are more common in the field. The number of studies searching for the media's effect on referendum voting in Turkey is very limited. For this reason, I prioritise referendums and the media systems to provide a better understanding of the Turkish case, as a developing democratic country. In addition to this, media content and public opinion constitute the main data for the methodological part of the study. In order to identify the influence of the media in the 2010 referendum, I employ a three-step method including firstly, an analysis of the public opinion survey data to understand voter preferences; secondly, media content analysis to see the media coverage on the referendum issue and the salience of the referendum in the media and; as the third and final step of the analysis, I link the public opinion data and the media content. My contribution to the field is the analysis of the media effects on referendum voting with a systematic and an extensive methodological approach, which is supported by the analysis of the media system in Turkey, as an example of developing country. I expect to contribute a comprehensive analysis of the referendum voting in respect of the media nested with the voter preferences to the literature on politics in Turkey.