Martin Lings'te dinî sembolizm
The religious symbolism of Martin Lings
  1. Tez No: 996336
  2. Yazar: MERVE ÖNDER IN’AIRAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAİM ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Din, Philosophy, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sembolizm, Symbolism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma gelenekselci düşünürlerden olan Martin Lings'in düşüncesinde dînî sembolizmin konumunu, işlevini ve metafizik temellerini incelemeyi amaçlamaktadır. Lings'e göre dînî semboller, aşkın hakîkatin tarihsel ve kültürel formlar içinde tezâhür eden zorunlu ifadeleridir. Aynı zamanda semboller, insanın Mutlak ile ilişki kurabilmesinin de temel araçlarıdır. Bu bağlamda çalışma, Lings'in din anlayışını şekillendiren perennial felsefe perspektifinden hareketle sembolizmin metafizik, dinler arası ilişkiler, dinlerin ortaya koyduğu mimari yapılar ve insan bağlamındaki rolünü analiz etmektedir. Bu çalışmada, Lings'in temel eserleri başta olmak üzere Frithjof Schuon ve René Guénon gibi gelenekselci düşünürlerin metinleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Ayrıca sembolizm literatüründen yararlanılarak Lings'in yaklaşımının klasik sembolizm yaklaşımı ile uyumu değerlendirilmiştir. Lings'e göre sembol, Mutlak hakîkatin kendisi olmamakla birlikte ondan kopuk bir işaret de değildir. İlâhi hakîkatin beşerî idrâk düzeyinde zorunlu olarak aldığı biçimdir. Lings, bu yaklaşımıyla birlikte dinlerin biçimsel farklarını izâh etmeye çalışırken özsel birlik fikrini temellendirmeye çalışmıştır. Ayrıca Lings, bu yaklaşımı ile sembollerin evrensel özellikte olduğunu vurgulamış ve sembollerin kültürel yönlerini görmezden gelmiştir. Sonuç olarak, Lings'in, dînî sembolizmi sadece temsilî bir araç olarak değil, ontolojik bir zorunluluk olarak ele aldığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the position, function, and metaphysical foundations of religious symbolism in the thought of Martin Lings, one of the traditionalist thinkers. According to Lings, religious symbols are necessary expressions of transcendent truth as it manifests within historical and cultural forms. At the same time, symbols are the basic tools for humans to relate to the Absolute. In this context, the study analyses the role of symbolism in the metaphysics, interreligious relations, the architectural structures of religions and the human context, based on the perspective of perennial philosophy that shapes Lings' understanding of religion. In this study, the texts of traditionalist thinkers such as Frithjof Schuon and René Guénon, especially the basic works of Lings, were comparatively examined. In addition, the compatibility of Lings' approach with the classical symbolism approach was evaluated by using the symbolism literature. According to Lings, although the symbol is not the absolute truth itself, it is not a sign disconnected from it. It is the form that the divine truth necessarily takes at the level of human realisation. With this approach, Lings tried to base the idea of essential unity while trying to explain the formal differences of religions. In addition, Lings emphasised that symbols are universal with this approach and ignored the cultural aspects of symbols. As a result, it shows that Lings treated religious symbolism not only as a representative tool, but as an ontological necessity.