Arpa danesinin kompozisyonuna ve bazı fermantasyon parametrelerine çeşidin etkisi
Effect of variety on the chemical composition and some fermentation parameters of barley grain
- Tez No: 996356
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM KAMALAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arpa (Hordeum vulgare L.), in vitro, gaz üretimi, metan, mikrobiyal protein, Barley (Hordeum vulgare L.), in vitro, gas production, methane, microbial protein
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de yaygın olarak yetiştirilen 10 farklı arpa çeşidinin (Sur-93, Burak Bey, Samyeli, Asil, Anka2, Bozlak, Larende, Harman, İnce04 ve Sentosa) besin madde kompozisyonlarını belirlemek ve in vitro gaz üretim tekniği kullanarak metabolik enerji (ME), organik madde sindirimi (OMS), metan üretim potansiyeli ve mikrobiyal protein sentezleme etkinliklerini karşılaştırmaktır. Araştırmada kullanılan arpa çeşitlerinin kuru madde (KM), ham protein (HP), ham yağ (HY), ham kül (HK), nişasta, nötral deterjan fiber (NDF), asit deterjan fiber (ADF) ve Asit deterjan lignin (ADL) içerikleri belirlenmiştir. Yemlerin fermantasyon parametreleri, tamponlanmış rumen sıvısı ile 24 saatlik inkübasyon sonucunda ölçülen gaz üretim değerleri üzerinden hesaplanmıştır. Çalışma sonucunda, incelenen tüm parametreler bakımından çeşitler arasında istatistiksel olarak çok önemli farklılıklar (P<0.001) tespit edilmiştir. Arpa çeşitlerinin ham protein oranları %9.85 ile %12.57 arasında, nişasta içerikleri ise %51.18 ile %54.19 arasında değişim göstermiştir. Fermantasyon sonuçlarına göre; en yüksek toplam gaz üretimi 134.83 ml ile Sur-93 çeşidinden elde edilirken, en düşük gaz üretimi 119.83 ml ile Sentosa çeşidinde saptanmıştır. Ancak, en düşük gaz üretimine sahip olmasına rağmen Sentosa çeşidi, 144.93 mg ile en yüksek mikrobiyal protein sentezini (MP) ve 3.41 ile en yüksek taksimat faktörünü (PF) sağlamıştır. Çevresel etkiler açısından değerlendirildiğinde, en düşük metan üretimi (20.27 ml) yine Sentosa çeşidinde gözlenmiştir. En yüksek metan üretimi ise Asil (23.92 ml) ve Harman (23.23 ml) çeşitlerinde belirlenmiştir. Sonuç olarak, arpa çeşitlerinin besleyici değerlerinin ve fermantasyon karakteristiklerinin birbirinden farklı olduğu; özellikle Sentosa çeşidinin düşük metan üretimi ve yüksek mikrobiyal protein sentezleme etkinliği ile ruminant besleme açısından stratejik bir potansiyele sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the nutrient composition of 10 different barley varieties (Sur-93, Burak Bey, Samyeli, Asil, Anka2, Bozlak, Larende, Harman, İnce04, and Sentosa) commonly grown in Turkey and to compare their metabolizable energy (ME), organic matter digestibility (OMD), methane production potential, and microbial protein synthesis efficiency using the in vitro gas production technique. Dry matter, crude protein, ether extract, crude ash, starch, NDF, ADF, and ADL contents of the barley varieties were determined. Fermentation parameters were calculated based on gas production values measured after 24 hours of incubation with buffered rumen fluid. The results revealed statistically significant differences (P<0.001) among the varieties for all parameters investigated. Crude protein ratios of barley varieties ranged from 9.85% to 12.57%, while starch contents varied between 51.18% and 54.19%. According to the fermentation results, the highest total gas production was obtained from Sur-93 variety with 134.83 ml, while the lowest gas production was detected in Sentosa variety with 119.83 ml. However, despite having the lowest gas production, the Sentosa variety provided the highest microbial protein synthesis (144.93 mg) and the highest partitioning factor (PF: 3.41). Regarding environmental impacts, the lowest methane production (20.27 ml) was also observed in the Sentosa variety. The highest methane production was determined in Asil (23.92 ml) and Harman (23.23 ml) varieties. In conclusion, it was determined that the nutritional values and fermentation characteristics of barley varieties differ from each other; specifically, the Sentosa variety has strategic potential for ruminant nutrition with its low methane production and high microbial protein synthesis efficiency.