Sosyal ağ analiziyle destinasyon yönetişim modeli önerisi: Ilgaz örneği
A destination governance model proposal through social network analysis: The case of Ilgaz
  1. Tez No: 996440
  2. Yazar: SEVGİ KANIGÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZE HASSAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Ağ yönetişimi, Sosyal ağ analizi, Çankırı-Ilgaz, Network governance, Social network analysis, Çankırı-Ilgaz
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
Özet
Turizm destinasyonları kamu, özel sektör, yerel halk ve ziyaretçiler gibi farklı amaç ve beklentileri olan paydaşların etkileşimiyle şekillenen karmaşık yapılardır. Bu yapıların etkin olarak yönetilebilmesi, paydaşlar arasındaki ilişki ve iş birliği ağlarının anlaşılmasını ve yönetişim yaklaşımını gerektirmektedir. Ancak, paydaşlar arasındaki ilişkileri ağ temelli ve bütüncül bir yaklaşımla ele alan çalışmalar sınırlıdır. Dolayısıyla bu araştırmada, Ilgaz turizm paydaşlarının ilişki ve iş birliği ağının incelenmesiyle Ilgaz destinasyonu için bir destinasyon yönetişim modeli geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, Ilgaz destinasyonundaki turizm paydaşlarından anket ve yarı yapılandırılmış görüşme formlarıyla veri toplanmıştır. Elde edilen veriler sosyal ağ analizi ve içerik analiziyle incelenmiştir. Sosyal ağ analizi bulgularına göre yönetişim ağı; yapısal olarak bütünleşik, erişilebilir, orta yoğunlukta ve düşük karşılıklı, kamu merkezli, sınırlı katılımcılığa sahip ve hiyerarşik eğilimli bir görünüme sahiptir. İçerik analizi ve sosyal ağ analizi bulguları birlikte değerlendirildiğinde; destinasyonda turizmin yönetimiyle ilgili temel eksikliğin yönetişim yapısının yetersizliğinden kaynaklandığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu doğrultuda çalışmada; kamu paydaşlarının koordinasyonunda, paydaş katılımını artıran ve tematik iş birliği gruplarıyla desteklenen ağ temelli bir yönetişim modeli önerisi sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Tourism destinations are complex structures shaped by the interaction of stakeholders with different goals and expectations, such as the public sector, private sector, local community, and visitors. Effectively managing these structures requires understanding the relationship and cooperation networks among stakeholders and adopting a governance approach. However, studies that address stakeholder relationships from a network-based and holistic perspective are limited. Therefore, this research aims to develop a destination governance model for Ilgaz by examining the relationship and cooperation network of tourism stakeholders in Ilgaz. Accordingly, data was collected from tourism stakeholders in Ilgaz destination through surveys and semi-structured interview forms. The obtained data was analyzed using social network analysis and content analysis. According to the social network analysis findings, the governance network appears to be structurally integrated, accessible, medium density and low-reciprocity, public-centric, with limited participation, and hierarchically inclined. When the content analysis and social network analysis findings are evaluated together, it is concluded that the fundamental deficiency in the management of tourism in the destination stems from the inadequacy of the governance structure. Accordingly, the study proposes a network-based governance model that increases stakeholder participation through coordination among public stakeholders and is supported by thematic collaboration groups.