Sualtı borularının farklı yükleme durumlarına göre analizi
Analysis of underwater pipes according to different loading conditions
  1. Tez No: 996441
  2. Yazar: CEREN SEVİNDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN GÜCÜYEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ani yükleme, Borular, Kompozit malzemeler, Çelik borular, Impulsive loading, Pipes, Composite materials, Steel pipes
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hidrolik Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması ile ilerleyen dönemlerde inşa edilecek açık deniz yapılarının tasarımına ve açık deniz yapılarında kullanılan inşaat teknolojilerine katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Sualtı boruları; içme suyu, atık su, soğutma suyu, kimyasal maddeler, petrol, akaryakıt, doğalgazın taşınması ve iletilmesi açısından önemli bir rol üstlenmektedir. Bu nedenle sualtı borularının tasarımı yapılırken daha dikkatli ve kapsamlı çalışmalar yürütülmelidir ve boru tasarımında uzun ömürlü malzemeler ve uygun yöntemler tercih edilmelidir. Tez kapsamında, deniz ortamında bulunan bir boruya hava ortamından deniz ortamına bırakılan bir cisim ve sudaki akımın boru üzerindeki etkileri, Sonlu Elemanlar Yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen analizler aracılığıyla incelenmiş ve borunun yapısal davranışı araştırılmıştır. Çalışmada ele alınan farklı yükleme durumlarının, açık deniz yapılarının sürdürülebilirliğine katkı sağlayacağı öngörülmektedir. Çalışmanın ilk bölümünde, çelik ve kompozit malzemeden imal edilmiş bir sualtı borusu ABAQUS yazılımı kullanılarak modellenmiştir. İkinci bölümde, söz konusu sualtı borusuna çeşitli yükleme durumları uygulanmıştır. Sonuç bölümünde ise farklı yüklemeler altında borunun davranışları değerlendirilmiş, elde edilen sayısal veriler karşılaştırılarak analiz edilmiştir. Çalışma süresince, literatürde yer alan benzer araştırmalardan yararlanılmış ve yapılan açıklamalar ilgili kaynaklarla desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to contribute to the design of offshore structures to be built in the future and to the construction technologies used in offshore structures. Underwater pipes play an important role in the transportation and transmission of drinking water, wastewater, cooling water, chemicals, petroleum, fuel, and natural gas. Therefore, more careful and comprehensive studies should be carried out when designing underwater pipes, and long-lasting materials and appropriate methods should be preferred in pipe design. In this thesis, the effects of an object dropped from the air into a sea environment and the water current on a pipe located in the marine environment were investigated through analyses performed using the Finite Element Method, and the structural behavior of the pipe was researched. It is predicted that the different loading conditions considered in this study will contribute to the sustainability of offshore structures. In the first part of the study, an underwater pipe made of steel and composite materials was modeled using ABAQUS software. In the second part, various loading conditions were applied to the underwater pipe. In the conclusion section, the behavior of the pipe under different loadings was evaluated, and the obtained numerical data were compared and analyzed. Throughout the study, similar research in the literature was utilized, and the explanations provided were supported by relevant sources.