Sosyal hizmet bağlamında sağlık hizmetlerinde geronteknoloji: Fenomenolojik çalışma
Health services in the context of social services gerontology: A phenomenological studyf
  1. Tez No: 996452
  2. Yazar: NERMİN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZE SERAP TUNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Geriatri, Sosyal Hizmet, Geriatrics, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Çağ, E-sağlık, Geriatri, Geronteknoloji, Gerontoloji, Nitel araştırma, Sağlık hizmetleri, Sosyal hizmetler, Yapay zeka, Yaşlılık, Digital Age, E-health, Geriatrics, Gerontechnology, Gerontology, Qualitative research, Health services, Social services, Artificial intelligence, Old age
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, yaşlı bireylerin sağlık hizmetlerinde geronteknoloji kullanımına ilişkin deneyimlerini, karşılaştıkları zorlukları, destek mekanizmalarını ve sosyal hizmet beklentilerini belirlemektir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik desen kullanılarak yürütülmüştür. Çalışma, kentsel bölgede yaşayan ve dijital sağlık hizmetlerine erişimi olan 20 yaşlı birey ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yoluyla belirlenmiştir. Veriler, kişisel bilgi formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla yüz yüze derinlemesine görüşmelerle toplanmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler, Braun ve Clarke (2006) tematik analiz yöntemi ile Nvivo 10 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, yaşlı bireylerin en çok MHRS ve e-Nabız gibi dijital sağlık platformlarını randevu alma, sağlık bilgilerine erişim ve kronik hastalık takibi amacıyla kullandığını göstermiştir. Teknolojik karmaşıklık, dijital güvenlik kaygıları ve sınırlı kurumsal destek, kullanım sürecindeki başlıca engeller olarak belirlenmiştir. Aile desteği, en yaygın yardım kaynağı olmakla birlikte, destek sunan kişinin iletişim tarzı öğrenme motivasyonunu doğrudan etkilemiştir. Katılımcılar, sadeleştirilmiş içerikler, birebir eğitimler, mahalle temelli destek noktaları ve dijital danışmanlık hizmetlerini talep etmiştir. Sonuç olarak, yaşlı bireylerin dijital teknoloji kullanımını artırmak için gönüllülük esaslı, bireysel hazırbulunuşluğu dikkate alan, uygulamalı ve tekrara dayalı eğitim programlarının planlanması; yaşlı dostu cihaz ve içeriklerin geliştirilmesi; sosyal hizmetlerin dijital danışmanlık ve yerinde destek mekanizmalarını güçlendirmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to explore the experiences of older adults in using gerontechnology within healthcare services, the challenges they face, the support mechanisms they utilize, and their expectations from social services. The research was conducted using a phenomenological design, one of the qualitative research methods. The study was carried out with 20 older adults living in urban areas who had access to digital health services. Participants were selected through criterion sampling, a purposeful sampling method. Data were collected through face-to-face, in-depth interviews using a personal information form and a semi-structured interview form. The data obtained from the interviews were analyzed using the thematic analysis method of Braun and Clarke (2006) with the aid of the Nvivo 10 software. Findings revealed that older adults most frequently used digital health platforms such as MHRS and e-Nabız for scheduling medical appointments, accessing health information, and monitoring chronic conditions. Technological complexity, digital security concerns, and limited institutional support emerged as the main barriers in the usage process. Family members were the most common source of assistance; however, the communication style of the support provider directly affected learning motivation. Participants expressed a need for simplified content, one-on-one training, neighborhood-based support points, and digital counseling services. In conclusion, to enhance the use of digital technology among older adults, it is recommended to design voluntary, readiness-based, practical, and repetitive training programs; develop age-friendly devices and content; and strengthen the capacity of social services in providing digital counseling and on-site support mechanisms.