Annelerin gözünden çocuğun evlilik doyumuna etkisi üzerine sosyolojik bir çalışma
A sociological study on the effect of children's marital satisfaction from mothers' perspective
- Tez No: 996451
- Danışmanlar: PROF. DR. DOLUNAY ŞENOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Evlilik Dinamikleri, Ebeveynlik, Ebeveynliğe Geçiş, Evlilik İlişkisi, Annelerin Deneyimleri, Aile Bütünlüğü, Marriage, Marital Dynamics, Parenting, Transition to Parenthood, Marital Relationship, Mothers' Experiences, Family Unity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Annelerin Gözünden Çocuğun Evlilik Doyumuna Etkisi Üzerine Sosyolojik Bir Çalışma Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman: Prof. Dr. Dolunay Şenol 2025, 105 Sayfa Bu çalışma, toplumsal bir kurum olarak evliliği ve evliliğe en belirleyici etkisi olan çocuk sahibi olmanın evlilik üzerindeki etkilerini anlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada evlilik kavramı ayrıntılı olarak ele alınmış; evliliğin tanımı, işlevleri, evlilik doyumu, evlilik birliği, ebeveynliğe geçiş süreci, ebeveynlik ve çocuğun evlilik üzerindeki etkileri toplumsal düzeyde çok yönlü olarak incelenmiştir. Çalışmanın saha kısmında, Kırıkkale ve Ankara illerinde ikamet eden, 6 yaş ve altı çocuk sahibi anneler ile yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Veriler, annelerin yaşadıkları deneyimler ve gözlemler doğrultusunda analiz edilmiştir. Katılımcıların ebeveynlik süreçleri, çocukla gelen sorumluluklar ve bunların evlilik dinamiklerine yansımaları, annelerin bakış açısıyla değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, çocuğun evlilik ilişkisine çok boyutlu etkilerinin olduğunu göstermektedir. Özellikle, annelerin beklentileri, sorumluluk paylaşımı, ebeveynlikte rol dengesi, iletişim biçimleri ve yaşam düzenindeki değişiklikler, evlilik ilişkilerinde belirleyici rol oynamaktadır. Sonuç olarak, çocuğun evlilik ilişkisine çok boyutlu etkileri olduğu belirlenmiş; annelerin beklentileri ve değişen ilişki dinamikleri çerçevesinde, çiftlerin ebeveynlik sürecinde bilinçli ve dengeli stratejiler geliştirmeleri gerektiği vurgulanmıştır. Bu çalışma, çiftlerin ebeveynlik sürecinde karşılaştıkları zorlukları daha iyi anlamalarına ve evliliklerini bilinçli bir şekilde yönetmelerine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
A Sociological Study on the Effect of Children's Marital Satisfaction from Mothers' Perspective Kırıkkale University Institute of Social Sciences Department of Sociology, Master's Thesis Advisor: Prof. Dr. Dolunay Şenol 2025, 105 Pages This study aimed to understand marriage as a social institution and the impact of childbearing, which is the most decisive factor in marriage, on marriage. The study examined the concept of marriage in detail, examining its definition, functions, marital satisfaction, marital unity, the transition to parenthood, and the multifaceted effects of parenthood and children on marriage at the societal level. In the field phase of the study, semi-structured, in-depth interviews were conducted with mothers of children aged 6 and under residing in Kırıkkale and Ankara. Data were analyzed based on the mothers' experiences and observations. Participants' parenting processes, the responsibilities that come with children, and their impact on marital dynamics were evaluated from the mothers' perspectives. The research findings demonstrate that children have multidimensional effects on the marital relationship. In particular, mothers' expectations, shared responsibilities, parenting role balance, communication styles, and changes in living arrangements play a decisive role in marital relationships. Consequently, it was determined that children have multidimensional effects on the marital relationship, emphasizing the need for couples to develop conscious and balanced strategies during parenting, within the framework of mothers' expectations and changing relationship dynamics. This study helps couples better understand the challenges they face during parenthood and helps them manage their marriages consciously.