Trakya bölgesinde, kuru koşullarda, farklı humik asit, NPK dozları ve mikrobiyal gübre uygulamalarının yağlık ayçiçeğinde tane verimi ve kalitesine etkisi
The effects of different humic acid and NPK doses, and microbial fertilizer applications on grain yield and quality of oil sunflower under dry conditions in the Thrace region
- Tez No: 996483
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ÇAKMAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mikrobiyal gübre, Mineral gübreler, Microbial fertilizer, Mineral fertilizers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma 2024-2025 yıllarında Kırklareli koşullarında yağlık ayçiçeğinde mineral gübre, humik asit ve farklı mikrobiyal gübre formülasyonlarının tek başına ve kombinasyonlarının, bitki gelişimi ve verimi üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, tarla koşullarında yürütülmüş olup denemede“Pioneer P64LP130”çeşidi yağlık ayçiçeği kullanılmıştır. Deneme, tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuş ve kontrol, farklı dozlarda mineral NPK gübre, humik asit, ticari mikrobiyal gübre ile üçlü ve dörtlü karışım yeni geliştirilmiş mikrobiyal gübre konsorsiyumlarının tekli ve kombine uygulamaları olmak üzere toplam yirmi dört uygulama yer almıştır. Yapılan çalışmanın sonuçlarına göre; bitki boyu 145,30–156,63 cm, tabla çapı 10,70–12,13 cm, tabla dane ağırlığı 57,33-72,23 g, bin dane ağırlığı 42,02–48,34 g, dekara verim 233,71-311,26 kg/da, dane yağ oranı %44,81-%45,61, dekara yağ verimi ise 112,70–152,36 L/da arasında değişmiştir. Sonuç olarak yüksek verim ve yağ verimi değerleri, özellikle %100 ve %75 NPK dozlarının üçlü ve dörtlü karışım yeni geliştirilmiş mikrobiyal gübre konsorsiyumları ile kombine edildiği parsellerden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of mineral fertilizer, humic acid, and different microbial fertilizer formulations, both individually and in combination, on plant growth and yield in sunflower grown under Kırklareli conditions during the 2024-2025 period. The research was conducted under field conditions, using the“Pioneer P64LP130”sunflower variety in the experiment. The trial was set up in triplicate according to a randomized block design and included a total of twenty-four treatments: control, mineral NPK fertilizer at different doses, humic acid, commercial microbial fertilizer, and single and combined applications of newly developed microbial fertilizer consortia in triple and quadruple mixtures. According to the results of the study, plant height ranged from 145.30 to 156.63 cm, head diameter from 10.70 to 12.13 cm, head seed weight from 57.33 to 72.23 g, thousand-seed weight from 42.02 to 48.34 g, yield per decare from 233.71 to 311. 26 kg/da, grain oil content was 44.81–45.61%, and oil yield per decare ranged from 112.70–152.36 L/da. As a result, high yield and oil yield values were obtained from plots where the 100% and 75% NPK doses were combined with newly developed microbial fertilizer consortia in triple and quadruple mixtures.