Düzensiz göçle mücadelede yeni yaklaşımlar: Mobil göç noktalarının Türkiye'deki rolü
New approaches in combating irregular migration: The role of mobile migration points in Türkiye
- Tez No: 996532
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERİMAN HOCAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Düzensiz göç, göç yönetimi, sınır yönetimi, mobil göç noktaları, kent içi denetim, Irregular migration, migration management, border management, mobile migration points, in-city inspections
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
“Düzensiz Göçle Mücadelede Yeni Yaklaşımlar: ”“Mobil Göç Noktalarının Türkiye'deki Rolü”2011 yılından günümüze Türkiye kısa zaman diliminde yoğun göç baskısı altında kalmış gerek Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu gerekse Geçici Koruma mevzuatına dayanarak pek çok ülkenin toplam nüfusundan daha fazla sığınmacıyı kabul etmiş, nihayetinde en çok sığınmacıyı kabul eden ülkelerden biri olmuştur. Bu süreç, önemli bir araştırma konusu olmuş, araştırmaların büyük bir kısmı hukuki kapsam, uyum ve iletişim süreçleri ile iç ve dış siyaset boyutlarına odaklanmıştır. Gündelik göç yönetişiminin güvensizlik dinamikleri üzerindeki etkisi, literatürde nispeten az incelenmiştir. Diğer taraftan Küresel düzensiz göç hareketlerinin artması, klasik sınır güvenliği yöntemlerini aşan karmaşık güvenlik ve kamu düzeni sorunlarını beraberinde getirmiştir. Devletleri hızlı, etkin ve yenilikçi çözümler geliştirmeye zorlamıştır. Türkiye, bu stratejik ihtiyaca yanıt olarak, kent içi denetimi mobilize eden modern bir çözüm olan, düzensiz göçmenlerin tespiti, kimlik doğrulama ve sınır dışı etme süreçlerini hızlandırma potansiyeli sunan, teknolojik altyapı ile donatılmış yeni mobil birimleri olan Mobil Göç Noktaları (MGN) uygulamasını hayata geçirmiştir. Bu tez çalışması, MGN'nin Türkiye'nin düzensiz göçle mücadele stratejisi içindeki rolünü, kent içi düzensiz göç denetim mekanizması olarak operasyonel etkinliğini ve göç yönetimine sağladığı stratejik katkıyı analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda (1) Düzensiz göçle mücadele stratejisi ve MGN'lerin hukuki-idari dayanaklarını oluşturan kurumsal çerçeve, (2) MGN'nin ortaya çıkışı ve yaygınlaşması ile sahadaki işleyiş modeli ve uygulama çıktıları (araç sayısı, kontrol ve tespit oranları) ve (3) uygulamanın işlevi, operasyonel etkinliği, kurumlararası koordinasyon başarısı, stratejik katkısı, düzensiz göçmen hareketleri üzerindeki caydırıcı rolü ve güvenlikleştirme kuramıyla ilişkisi analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
New Approaches in Combating Irregular Migration: The Role of Mobile Migration Points in Türkiye From 2011 to the present, Türkiye has come under intense migratory pressure within a relatively short period. Based on both the Law on Foreigners and International Protection and the Temporary Protection regime, it has admitted a number of asylum seekers exceeding the total population of many countries, ultimately becoming one of the states hosting the largest refugee populations worldwide. While this process has attracted substantial scholarly attention, most studies have concentrated on legal frameworks, integration, and communication processes, as well as domestic and foreign policy dimensions. By contrast, the impact of everyday migration governance on the dynamics of insecurity has been examined relatively less in the literature. Meanwhile, the global rise in irregular migration has generated complex security and public order challenges that surpass classical border security methods, compelling states to develop rapid, effective, and innovative solutions. In response to this strategic need, Türkiye has implemented Mobile Migration Points (MMPs)—a modern solution that mobilizes in-city control and introduces technologically equipped mobile units with the potential to accelerate the detection, identity verification, and deportation processes of irregular migrants. This thesis aims to analyze the role of MMPs within Türkiye's strategy to combat irregular migration, their operational effectiveness as an in-city control mechanism, and their strategic contribution to migration governance. Accordingly, the study examines: (1) the institutional and legal-administrative framework of MMPs; (2) their emergence, operational model in the field, and implementation outputs; and (3) the policy's function, operational effectiveness, inter-institutional coordination, and its relationship with securitization theory.