Cumhuriyetin onuncu, ellinci, yetmiş beşinci ve yüzüncü yıl kutlamaları: Kastamonu örneği
Celebrations of the tenth, fiftih, seventy-fifth, and hundredth anniversaries of the Republic: The Kastamonu example
  1. Tez No: 996550
  2. Yazar: ERGÜL KEBELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SERHAT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Milli bayramlar, National holiday
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Milli gün ve bayramlar, bir ulusun tarihindeki önemli olayları, zaferleri, toplumun hafızasında derin izler bırakan dönüm noktalarını ve ortak değerleri hatırlamak ve anmak etmek üzere kutlanan özel günlerdir. Cumhuriyet, egemenliğin kaynağının millete ait olduğunu kabul eden, devleti idare edenlerin seçimle iş başına geldiği, insan onuruna ve haysiyetine en uygun yönetim biçimidir. 29 Ekim 2023'te Türkiye Büyük Millet Meclis'i tarafından Gazi Mustafa Kemal önderliğinde ilan edilen Cumhuriyet egemenlik kayıtsız şartsız milletindir düsturu gereğince halk iradesine, demokrasiye ve insan haklarına dayanır. Yüksek lisans tezi olan bu araştırmada Cumhuriyet'in ilanından sonra onuncu, ellinci, yetmiş beşinci ve yüzüncü yıl bayram kutlamalarının Kastamonu örneğinde nasıl olduğu araştırılmış, zaman içerisinde bayram kutlama geleneğinde bir değişimin olup olmadığı sorgulanmış ve bir değerlendirme yapılması amaçlamıştır. Araştırma kapsamında literatür taraması yapılmış, ilgili yıllara ait ulusal ve yerel gazete arşivleri, kitaplar ve Cumhuriyet kutlamaları ile ilgili daha önce yapılan çalışmalar incelenmiştir. Basın geleneği olan Kastamonu'da yerel basından yararlanılmış, Kastamonu, Karadeniz, Doğrusöz, Nasrullah ve İstiklal gazeteleri araştırmada kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, Cumhuriyet'in ilk yıllarında ulusal kimliğin, Cumhuriyet değerlerinin, ideolojilerinin ve ilkelerinin pekiştirilmesine yönelik, daha merkeziyetçi, ideolojik ağırlıklı bir kutlama anlayışının hakim olduğuna dair veriler elde edilmiştir. Buna karşın ellinci ve yetmiş beşinci yıl kutlamalarında kültürel ve sanatsal faaliyetlerin, sportif etkinliklerin çeşitlendiği, halkın kutlamalara gönüllü katılımı sağlanarak milli bayramların toplumun kültürel ve tarihsel kimliğinin önemli bir parçası haline geldiği tespit edilmiştir. Bu dönemlerde Cumhuriyet kutlamalarında yerel yönetimlerin daha görünür bir rol üstlendiği, kutlamaların şehirlerin kimlikleri ile daha fazla bütünleştikleri görülmüştür. Cumhuriyet'in yüzüncü yıl kutlamaları ise teknolojinin gelişmesi ve geniş halk kitlelerine daha kolay ulaşılması sayesinde önceki dönemlere kıyasla kültür, sanat, eğitim ve spor temelli etkinliklerin toplumun her kesimine yayıldığı, Kastamonu'daki kutlamaların bu çeşitliliği ve katılım genişliğini belirgin biçimde yansıttığı bir dönem olmuştur. Tez, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının değişimi ve dönüşümünü daha çok yerel ölçekte analiz ederek hem Türkiye'de kutlama kültürüne hem de Kastamonu'nun toplumsal hafızasına dair önemli bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
National days and holidays are special days celebrated to remember and commemorate important events in the history of a nation, victories, turning points that leave deep traces in the memory of the society, and common values. The Republic is the form of government most appropriate to human honor and dignity, which accepts that the source of sovereignty belongs to the nation, and those who govern the state come to power through elections. The Republic, declared by the Turkish Grand National Assembly under the leadership of Gazi Mustafa Kemal on October 29, 2023, is based on the will of the people, democracy and human rights, in accordance with the motto that sovereignty belongs unconditionally to the nation. In this research, which is a master's thesis, it was investigated how the tenth, fiftieth, seventy-fifth and hundredth anniversary celebrations were in the Kastamonu example after the proclamation of the Republic, it was questioned whether there was a change in the holiday celebration tradition over time and it was aimed to make an evaluation. Within the scope of the research, a literature review was conducted and national and local newspaper archives, books and previous studies on Republic celebrations of the relevant years were examined. Local press was used in Kastamonu, which has a press tradition, and Kastamonu, Karadeniz, Doğrusöz, Nasrullah and İstiklal newspapers were used in the research. The findings show that Republic Day celebrations in the early Republican period were shaped by a centralized and ideologically oriented approach aimed at reinforcing national identity and Republican values. By the fiftieth and seventy-fifth anniversaries, celebrations diversified to include cultural, artistic, and sporting activities with increased voluntary public participation, becoming an integral part of local cultural identity and with local governments assuming a more prominent role. The centenary celebrations, facilitated by technological advancements, reached broader audiences and featured a wide range of cultural, educational, artistic, and sporting events across society. Focusing on the case of Kastamonu, this thesis examines the transformation of Republic Day celebrations at the local level and contributes to the understanding of both Turkey's celebration culture and Kastamonu's collective memory.