STK'larda kurum kimliğinin oluşumu ve sürdürülmesinde kurumsal iletişim birimlerinin rolü
The role of corporate communication units in the formation and maintenance of organizational identity in NGOs
- Tez No: 996551
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLAL ÖZDEN ÖZDEMİR ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Halkla İlişkiler, Communication Sciences, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Sivil toplum kuruluşları, kurumsal iletişim, kurum kültürü, kriz yönetimi, non-governmental organizations, corporate communication, organizational culture, crisis management
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kurumsal İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kurumsal İletişim Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının (STK) kurumsal iletişim yapıları, kurum kültürü uygulamaları ve kriz yönetimi stratejileri çerçevesinde kurumsal kimliklerini nasıl yapılandırdıkları, bu kimliği sürdürülebilir kılmak için hangi iletişim stratejilerini kullandıkları bu çalışmanın temel araştırma problemini oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı ise, Türkiye'de faaliyet gösteren STK'ların kurumsal iletişim yapıları, kurum kültürü uygulamaları ve kriz yönetimi stratejileri çerçevesinde kurumsal kimlik oluşturma ve sürdürme süreçlerini ortaya koymaktır. Araştırma sürecinde nitel araştırma yöntemlerinden Fenomenoloji deseni kullanılmıştır. STK çalışanlarının deneyimlerine ve algılarına dayalı olarak olguların derinlemesine incelenmesi hedeflenmiştir. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış; toplam on katılımcı ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubu, farklı alanlarda uzmanlaşmış beş tematik STK kümesini temsil eden on kuruluştan seçilmiştir. İş dünyası ve sendikal hareketler, sağlık ve bağımlılıkla mücadele, eğitim politikaları, insani yardım faaliyetleri, göç, kadın hakları ve savunuculuk odaklı çalışmalar olmak üzere her bir kuruluştan birer katılımcı ile görüşülmüştür. Katılımcılar, kurumlarında yönetim ve iletişim alanında aktif görev yapan ve kurumsal süreçlere doğrudan hâkim kişilerden oluşmaktadır. Verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmış ve bulgular tematik başlıklar altında düzenlenmiştir. Bulgular, STK'ların iletişim yapılarını biçimlendirme tarzlarında örgüt yapısına göre değişkenlik olduğunu göstermektedir. Bazı kuruluşlarda iletişim faaliyetleri merkezi bir birimde toplanırken, diğerlerinde medya, sosyal medya, yayıncılık ve etkinlik yönetimi gibi işlevler farklı sorumluluk alanlarına bölünmektedir. Kurum içi bilgi paylaşımı, görev tanımlarının netliği ve değer aktarımı, iletişim birimlerinin örgütsel işlerlik açısından ne kadar kritik olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, değerlerin kurumsal kimlik ile örtüşmesi, çalışanların kuruma olan bağlılığını ve gönüllülerin motivasyonunu doğrudan etkilemektedir. Dijital iletişim araçlarının aktif kullanımı, özellikle gençlere ulaşmak, toplumsal farkındalık oluşturmak ve krizlere hızlı yanıt vermek açısından belirleyici bir unsur hâline gelmiştir. Kriz durumlarında ise STK'ların önceden geliştirdiği senaryolar ve güven tazeleme stratejileri, kamuoyundaki güveni korumada önemli bir işlev görmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines how non-governmental organizations (NGOs) operating in Türkiye construct their corporate identities within the frameworks of corporate communication structures, organizational culture practices, and crisis management strategies, and which communication strategies they use to sustain that identity. The aim is to reveal the processes through which these NGOs build and maintain corporate identity in relation to their communication structures, organizational culture, and crisis management approaches. A phenomenological design, which is a qualitative research method, was employed to provide an in-depth examination of phenomena based on the experiences and perceptions of NGO staff. Data were collected through semi-structured, face-to-face interviews with ten participants. The sample comprised ten organizations representing five thematic clusters of NGOs specialized in different fields. One participant from each organization was interviewed, covering areas such as business and trade union movements, health and addiction prevention, education policy, humanitarian aid, migration, women's rights, and advocacy. Participants were actively involved in management and communication roles and had direct knowledge of institutional processes. Descriptive analysis was used to analyze the data, and findings were organized under thematic headings. The results indicate that the ways NGOs shape their communication structures vary according to organizational form. In some organizations, communication activities are centralized in a single unit; in others, functions such as media relations, social media, publishing, and event management are distributed across different responsibility areas. Internal information sharing, clarity of job descriptions, and the transmission of organizational values highlight the critical role of communication units for organizational effectiveness. Alignment between organizational values and corporate identity directly influences employees' commitment and volunteers' motivation. The active use of digital communication tools has become a decisive factor, especially for reaching young audiences, raising public awareness, and responding quickly to crises. In crisis situations, pre-developed scenarios and trust-restoration strategies play an important role in maintaining public confidence.