Domateste quercetin uygulamalarının soğuk stresine tolerans sağlamadaki rolünün morfolojik ve moleküler düzeyde incelenmesi
Investigation of the role of quercetin applications in providing tolerance to cold stress in tomatoes at morphological and molecular levels
  1. Tez No: 996574
  2. Yazar: ÖZLEM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİLE ULUKAPI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Domates, Tomato
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sürdürülebilir Tarım Gıda Sistemleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, soğuk stresine farklı tolerans düzeylerine sahip iki hibrit domates (Kızılkaya F₁ ve Akın F₁) çeşidinde kuersetin (Q) uygulamalarının düşük sıcaklık yanıtı üzerindeki etkileri morfolojik, fizyolojik ve moleküler düzeyde araştırılmıştır. Denemede kontrol, 15 µM Q, 25 µM Q, soğuk stresi, soğuk stresi+ 15 µM Q ve soğuk stresi+ 25 µM Q olmak üzere altı uygulama grubu oluşturulmuş ve fide döneminde sürgün–kök gelişimi, fotosentetik pigment içerikleri ile antioksidan ve DNA onarım (lyPARP1, lyRAD51, lyKU70, lyBARD1) genlerinin ekspresyon düzeyleri değerlendirilmiştir. Soğuk stres uygulaması, her iki domates çeşidinde de genomik kalıp kararlılığını (%GTS) azaltmış olup, bu durum stres kaynaklı DNA hasarının göstergesi olarak değerlendirilmiş, Kuersetin uygulamaları stres koşullarında her iki çeşitte de genomik kalıp kararlılığını artırarak değerlerin kontrole yaklaşmasını sağlamıştır. Elde edilen bulgular, soğuk stresinin özellikle Kızılkaya çeşidinde büyüme ve pigment içeriklerini önemli ölçüde azalttığını, Akın çeşidinin ise daha yüksek tolerans gösterdiğini ortaya koymuştur. Kuersetin uygulamalarının, stres bulunmayan koşullarda gelişimi desteklediği; stres altında ise büyüme kayıplarını azalttığı, pigment düzeylerini koruduğu ve antioksidan ile DNA onarım genlerinin ekspresyonunu artırdığı belirlenmiştir. Özellikle S+25 µM Q uygulaması her iki çeşitte de en yüksek koruyucu etkiyi göstermiştir. Sonuç olarak, kuersetin domates fidelerinde düşük sıcaklık stresine karşı etkili bir dışsal biyokoruyucu olarak kullanılabileceği ve soğuğa hassas genotiplerde stres toleransını artırma potansiyeli taşıdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of quercetin applications on cold stress responses were investigated at morphological, physiological, and molecular levels in two hybrid tomato cultivars (Kızılkaya F₁ and Akın F₁) exhibiting different levels of cold tolerance. The experiment consisted of six treatments: control, 15 µM Q, 25 µM Q, cold stress, cold stress + 15 µM Q, and cold stress + 25 µM Q. During the seedling stage, shoot and root growth, photosynthetic pigment contents, as well as the expression levels of antioxidant and DNA repair–related (lyPARP1, lyRAD51, lyKU70, lyBARD1) genes were evaluated. The results indicated that cold stress significantly reduced growth parameters and pigment contents, particularly in the Kızılkaya cultivar, whereas the Akın cultivar exhibited higher tolerance to low-temperature conditions. Quercetin applications promoted growth under non-stress conditions and mitigated growth losses under cold stress by maintaining pigment levels and enhancing the expression of antioxidant and DNA repair genes. Among the treatments, the cold stress + 25 µM quercetin application exhibited the strongest protective effect in both cultivars. In conclusion, quercetin may be used as an effective exogenous bioprotective agent against cold stress in tomato seedlings and shows considerable potential for improving stress tolerance, particularly in cold-sensitive genotypes.