Yerel yönetimlerde sosyal medya faaliyetleri ve kurumsal itibarilişkisinde kurumsal imaj ve yerel yönetim siyasi imaj algısınınetkisinin incelenmesi
Examining the impact of corporate image and the perception of local government political image on the relationship between social media activities and corporate reputation in local governments
  1. Tez No: 996577
  2. Yazar: DİLEK MEMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BAHAR CERİTOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal itibar, Yerel yönetimler, Corporate reputation, Local administrations
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Global Pazarlama Bilim Dalı
Özet
Dijitalleşmenin kamu yönetimi alanında yarattığı dönüşüm, yerel yönetimlerin vatandaşlarla kurduğu iletişimin niteliğini köklü biçimde yeniden tanımlamaktadır. Özellikle sosyal medya, yerel yönetimler açısından yalnızca bilgilendirici bir kanal olmanın ötesine geçerek, kurumsal algıların şekillendiği, siyasal kimliklerin yeniden üretildiği ve kurumsal itibarın müzakere edildiği çok katmanlı bir etkileşim alanına dönüşmüştür. Bu çalışma, yerel yönetimlerde sosyal medya faaliyetlerinin kurumsal itibar üzerindeki etkisini, kurumsal imaj ve siyasi parti imajı aracılığıyla açıklamayı amaçlayan bütünleşik bir model çerçevesinde ele almaktadır. Çalışmanın en ayırt edici yönlerinden biri, yerel yönetimlerde kurumsal iletişim ile siyasal iletişim arasındaki geçirgen sınırları görünür kılmasıdır. Parti imajının modele dâhil edilmesi, belediyelerin sosyal medya faaliyetlerinin yalnızca kurumsal performans algılarıyla değil, aynı zamanda siyasal aidiyetler ve politik tutumlarla birlikte değerlendirildiğini ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular, parti imajının bazı bağlamlarda kurumsal imajdan daha güçlü bir aracı rol üstlendiğini göstermekte; böylece yerel yönetimlerde kurumsal itibarın, siyasal bağlamdan bağımsız olarak ele alınamayacağını ampirik olarak desteklemektedir. Sonuç olarak bu çalışma, yerel yönetimlerde sosyal medya kullanımını teknik bir iletişim faaliyeti olarak değil; kurumsal meşruiyetin, siyasal temsilin ve toplumsal güvenin eşzamanlı olarak üretildiği stratejik bir alan olarak ele almaktadır. Geliştirilen model ve elde edilen bulgular, hem kamu yönetimi ve kurumsal iletişim literatürüne özgün katkılar sunmakta hem de yerel yönetimler için bağlama duyarlı, çok boyutlu dijital iletişim stratejilerinin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu yönüyle çalışma, sosyal medya–kurumsal itibar ilişkisini yalnızca ölçen değil, aynı zamanda yeniden düşünmeye davet eden analitik bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The transformation created by digitalization in the field of public administration is fundamentally redefining the quality of communication between local governments and citizens. Social media, in particular, has gone beyond being merely an informative channel for local governments, becoming a multi-layered interaction space where corporate perceptions are shaped, political identities are reproduced, and corporate reputation is negotiated. This study examines the impact of social media activities on corporate reputation in local governments within an integrated model framework that aims to explain this impact through corporate image and political party image. One of the most distinctive aspects of the study is that it makes visible the permeable boundaries between corporate communication and political communication in local governments. The inclusion of party image in the model reveals that the social media activities of municipalities are evaluated not only in terms of perceived corporate performance but also in conjunction with political affiliations and attitudes. The findings show that party image plays a stronger mediating role than corporate image in some contexts; thus, empirically supporting the idea that corporate reputation in local governments cannot be considered independently of the political context. In conclusion, this study views the use of social media in local governments not as a technical communication activity, but as... It considers social media as a strategic area where institutional legitimacy, political representation, and social trust are simultaneously produced. The developed model and the findings obtained offer original contributions to the public administration and corporate communication literature, and also reveal the necessity of contextually sensitive, multidimensional digital communication strategies for local governments. In this respect, the study provides an analytical framework that not only measures but also invites a rethinking of the social mediacorporate reputation relationship.